Hlavní obsah

V září rozhodujete o kvalitě trávníku

Novinky, Mountfield

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Možná máte pocit, že se zahrada pomalu chystá k zimnímu spánku a vy na ní začnete pracovat zase až na jaře. Ale pokud chcete mít příští rok výstavní trávník, je nejvyšší čas na ještě vertikutaci.

Článek

Pěkně rostlý, hustý a dokonale zelený trávník je chloubou každého majitele zahrady. Aby takový byl, je třeba mu několikrát do roka dopřát speciální ozdravnou kúru zvanou vertikutace. A právě teď v září je na ni nejvyšší čas. Přejí tomu i obchodníci, protože právě teď se dá při nákupu vertikutátorů hodně ušetřit. Asi nejvýhodněji se dají nyní pořídit vertikutátory v Mountfieldu a to se slevou až 33%.

Travní plsť porost dusí

Kdo z nás by to neznal? Ze všech sil se snažíte vypěstovat perfektní trávník. Máte nejmodernější typ sekačky a pravidelně mu dopřáváte jak kvalitní osivo, tak i hnojivo. Prostě dokonalý servis. Ale ať děláte, co děláte, stejně nejste s výsledkem spokojeni. Vysvětlení je jednoduché. Váš trávník se s největší pravděpodobností dusí. A pokud se až ke kořenům nedostanou živiny i voda, nemůže dobře prosperovat. „Hodně lidí je překvapeno, když slyší, že mají na trávníků neprodyšný povlak, který se nazývá travní plsť,“ říká zahradnice Pavla Kolesná. „Je to několikacentimetrová nepropustná vrstva tvořená odumřelými rostlinami, zbytky posekané trávy a plevele, přes kterou se do půdy nedostane voda ani ostatní důležité látky.“ Kdo se jí chce zbavit, musí trávník několikrát za rok provzdušnit vertikutátorem.

Ostré nože

Možná vás napadne, jak takový stroj vypadá a vůbec netušíte, že už jste ho nejspíš viděl. Na první pohled totiž vypadá jako sekačka. Ale na rozdíl od ní má horizontálně uložený válec a na něm řadu tenkých ostrých svislých nožů. Ty se zařezávají do trávníku a vyhrabují z něho plsť, mech i zbytky posečené trávy. „Všechno putuje do sběrného koše a pak nejlépe na kompost, kde vám takový odpad udělá dobrou službu,“ doporučuje zahradnice.

Výběr usnadní testy

Jako u většiny zahradních strojů můžete si i u vertikutátoru vybrat mezi elektrickým nebo spalovacím motorem. Základním kritériem je velikost a členitost pozemku. „Obecně platí, že na menší zahrádku stačí některý z elektrických vertikutátorů. Na střední a větší pozemek už bych doporučil vertikutátor s benzinovým motorem, jako je například Wolf Garten UV 35 B s čtyřtaktním motorem Honda o výkonu 4 HP,“ doporučuje Petr Zahrádka z Mountfieldu. Právě vertikutátory značky Wolf Garten jsou jak u nás, tak i ve světě považovány za absolutní špičku. Je to proto, že na výbornou zvládají vertikutaci a zároveň mají i dokonalé dílenské zpracování a moderní design. Důkazem toho jsou například výsledky spotřebitelských testů portálu iTest. Vertikutátory této značky v nich totiž zvítězily v elektrické i benzinové kategorii.

Hnojivo a zimní klid

„ Kdo ještě nikdy trávník vertikutátorem neupravoval, možná se při pohledu na něj trošku lekne. Potěcha pro oko to není“ upozorňuje Kolesná. Ale jak dodává, je to jen na chvilku. „Na holá místa stačí přidat kvalitní travní osivo, na celou plochu pak dlouhodobé hnojivo a neachat porost pře zimu odpočívat. A na jaře se můžete těšit na dokonalý pažit.“

Reklama

Výběr článků

Načítám