Hlavní obsah

Originální pergoly nabízejí soukromí i stín

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kromě toho, že pergola působí v letních měsících jako příjemné zahradní zátiší, patří k přitažlivým prvkům zahradní architektury. Obvykle bývá propojena s domem a rozšiřuje obytnou část nebo působí mezi domem a zahradou jako sjednocující prvek.

Článek

Pergola má stylově odpovídat architektuře domu a zároveň navazovat na venkovní prostředí. Měla by také sloužit k dekoraci nebo k usměrnění růstu popínavých rostlin. Nejčastěji ji používáme k příjemnému posezení s rodinou a přáteli, kde se první dva účely vůbec nevylučují.

Je také zahradní stavbou, která se dá jednoduše přizpůsobit potřebám ať už jde o velikost, styl, tvar i již zmíněný účel, takže si lze konečnou podobu vybrat z mnoha verzí. A volit lze i mezi zastřešenou nebo nezastřešenou variantou stavby. Nic nezkazíme jednoduchou konstrukcí, na níž vyniknou popínavé rostliny.

Vybíráme přírodní materiály

V zahradě uplatňujeme nejčastěji přírodní materiály – dřevo, kov, cihly nebo kámen, které se dobře doplňují s rostlinami.

Nejvíce se používá dřevo (hlavně dub, akát, modřín, smrk nebo černá borovice), které se zahradou přirozeně splývá, ale je málo odolné vůči povětrnostním vlivům. Správně ošetřené kvalitní dřevo vydrží dlouhá léta, i když stavbu průběžně kontrolujeme, opravujeme i natíráme. Na pergolu k novostavbě použijeme subtilní hranoly. Chceme-li ovšem dosáhnout venkovského vzhledu, dáme přednost kulatině. Dřevo obvykle moříme, aby získalo přirozenou barvu, nebo ho natřeme bíle. Jiné odstíny se téměř nepoužívají.

Kov podléhá korozi

Také kov je vhodným materiálem na stavbu pergoly, i když železo a ocel podléhají korozi. Kovový materiál vybíráme jako kompletní ocelovou konstrukci, nebo jako výplňový materiál na mřížky mezi sloupky. Používáme raději materiály povrchově upravené – pozinkované trubky nebo pokadmiovaný spojovací materiál, také polotovary s konečným komaxitovaným povrchem.

Není-li kovový materiál povrchově upraven, nejdřív odstraníme rez, pak ho ošetříme odrezovačem, nakonec aplikujeme základní barvu a vrchní nátěr. Výhodné jsou přípravky, které spojují několik postupů nátěrů v jeden. Kovové konstrukce se dobře vyjímají v městských zahradách.

Cihly slouží ke stavbě sloupků

Z cihel se stavějí především nosné sloupky pergoly, ze dřeva se pak zhotovuje pergolový strop. Pevné konstrukce sloupků docílíme jedině tehdy, použijeme-li pohledové ostře pálené mrazuvzdorné cihly s nízkou nasákavostí. Cihelné stěny lze zvýraznit aplikací zajímavé plastické vazby.

Stavíme-li pergolu na chalupě a máme v úmyslu zachovat selský vzhled, použijeme starší cihly a vápenocementovou maltu. Také staré cihly bezpodmínečně konzervujeme.

Kámen na nosné konstrukce

Dalším oblíbeným stavebním prvkem je kámen. Při stavbě pergol jím nahradíme svislé nosné konstrukce, na něž uložíme vodorovné dřevěné konstrukce stropních roštů. Druh kamene musí vždy odpovídat kameni na podezdívce a oplocení domu. V opačném případě narušíme estetický dojem.

Na stavbu pergoly můžeme použít litinu, plast a na výplně rákos, bambus i ratan. Vybíráme je s citem a vkusem.

Pergola k odpočinku a relaxaci

Pergola patří k místům, která lákají k odpočinku a relaxaci. Její stavba není složitá, ale pokud si na ni netroufáme, svěříme ji odborníkům. Firmy zabývající se zahradními programy nabízejí široké možnosti sestav s jednoduchou i složitější konstrukcí, ale i pergoly originální, odpovídající našemu vkusu, stylu zahrady, a také účelu, který má splňovat.

  • Konstrukce pergoly mohou opticky oddělit užitkovou od okrasné zahrady.
  • Složitější pergoly v podobě zátiší patří k nejnavštěvovanějším místům celé rodiny od jara do podzimu. Společně s mřížemi do pergoly nebo dělicími stěnami může sestava vytvořit plot k sousedům. Třeba hustá treláž zajistí dostatek soukromí, řídké mříže zase vyhovují popínavým rostlinám a dávají celé sestavě potřebnou lehkost.

Aby posezení pod pergolou nenarušil déšť, je výhodné ji opatřit lehkou střešní krytinou z makrolonu, ondexu či rákosu, nebo zvolit palubkový záklop pokrytý šindelem. Vzhled pergoly s ohledem na variabilitu jednotlivých stavebních prvků je nepřeberný.

  • K nejoblíbenějším typům patří rohové pergoly, které vhodně vyplní kout zahrady a také pergoly obdélníkového tvaru, které lze doplnit o různé mříže a mřížky. Obě sestavy nabízejí dost místa pro větší společnost, snadno se dá do nich umístit i masivní zahradní nábytek.
  • Výrobu pergoly, vzhledem k variabilnosti jednotlivých stavebních prvků, lze přizpůsobit rozměrům pozemku. I když je samotná konstrukce pergoly a její stavba jednoduchá, je vhodnější svěřit tuto práci odborníkům.

Oživení popínavými rostlinami

Vzhled každé pergoly, i té méně zdařilé, pozvednou popínavé rostliny. Vybíráme je s ohledem na zatížení konstrukce a také s co nejmenší náročností na pěstování. Při volbě rostlin bereme v úvahu polohu pergoly vůči světovým stranám, dobu kvetení a barevnosti, půdní podmínky, krycí schopnosti (opadavé nebo stálezelené) a další vlastnosti. Pro někoho bude důležitý vzhled rostliny – dekorativnost olistění.

V létě a na podzim může pergola oplývat nádhernými červenými, žlutými či oranžovými odstíny, v zimě naopak opadavé druhy dřevin odhalí konstrukci a vše, co v létě skrývají listy. Kvetoucí a voňavé rostliny zase přilákají hmyz. Ale když se popínavé rostliny v průběhu let rozrostou, ochrání nás v létě před slunečními paprsky. Oblíbenými používanými rostlinami u pergol jsou plamének, zimolez nebo psí víno, které vytvářejí příjemný polostín a intimitu.

Pergoly podle způsobu užitípergoly pro posezení – vytvářejí pocit klidu a soukromí ve vybrané části zahradystřešní pergoly – nahrazují přírodní prostředí na plochých částech střechvchodové pergoly – zvýrazňují vstup do domubrány – vyznačují branku v oplocení, nebo slouží jako vstup do další části zahradyloubí – vedou do zajímavých částí zahradyrohové pergoly – zajišťují klid majitelům zahrady dělicí pergoly – oddělují užitkovou od okrasné části zahradypřístavby k domu – slouží k posezení nebo pro zaparkování autapodpůrné stavby pro rostliny – vytvářejí samostatné plochy pro uchycení popínavek.Pergolu lze nahraditbesídkou – vzdušnou stavbou bez pevných stěn a podlahyaltánem – volně stojícím uzavíratelným zahradním domkem s okny a podlahoupřístřeškem – krytým prostorem vhodným pro parkování vozufasádní mříží či treláží – pro zvýraznění nedokonalosti stěn domu nebo plotusolitérní konstrukcí – umožňující popínavým rostlinám hrát v zahradě dominantní rolidělicí stěnou – stabilním nebo mobilním paravánem pro vytvoření uzavřeného zátiší.
Pergoly podle způsobu užití
pergoly pro posezení – vytvářejí pocit klidu a soukromí ve vybrané části zahrady
střešní pergoly – nahrazují přírodní prostředí na plochých částech střech
vchodové pergoly – zvýrazňují vstup do domu
brány – vyznačují branku v oplocení, nebo slouží jako vstup do další části zahrady
loubí – vedou do zajímavých částí zahrady
rohové pergoly – zajišťují klid majitelům zahrady
dělicí pergoly – oddělují užitkovou od okrasné části zahrady
přístavby k domu – slouží k posezení nebo pro zaparkování auta
podpůrné stavby pro rostliny – vytvářejí samostatné plochy pro uchycení popínavek.
Pergolu lze nahradit
besídkou – vzdušnou stavbou bez pevných stěn a podlahy
altánem – volně stojícím uzavíratelným zahradním domkem s okny a podlahou
přístřeškem – krytým prostorem vhodným pro parkování vozu
fasádní mříží či treláží – pro zvýraznění nedokonalosti stěn domu nebo plotu
solitérní konstrukcí – umožňující popínavým rostlinám hrát v zahradě dominantní roli
dělicí stěnou – stabilním nebo mobilním paravánem pro vytvoření uzavřeného zátiší.

Rady a tipy

  • Minimální výška stavby má být 220 cm a šířka 300 cm. Klasické pergoly jsou celodřevěné, takže nosné sloupky tvoří hranoly 12x12 cm a vrchní příčky fošny 6x12 cm.
  • Ukotvení pergoly, která není samostojná, se provádí zapichovacími trny a nebo zabetonováním kotvicích prvků profilu H.
  • Silné sloupky působí těžkopádně, slabé sloupky zase nevydrží velké zatížení rostlinou.

Reklama

Související články

Vychutnejte si teplé dny na zahradě pod pergolou

Pergoly jsou vděčným a nejoblíbenějším architektonickým prvkem v zahradě. Můžeme pod nimi odpočívat, stolovat i pracovat. Uprostřed zeleně, v klidu a ve stínu...

Výběr článků

Načítám