Hlavní obsah

Jakou tvář vtisknout terase

Novinky, Jakub Drba, časopis Domov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do bezprostředního lidského okolí nepatří jen zeleň. Člověk se ve svém teritoriu potřebuje pohybovat po bezpečných chodnících a cestičkách, které si nejčastěji musí vytvořit uměle. Mezi taková místa patří i terasa u domu. Záleží na vás, jestli zvolíte na její výstavbu přírodní materiál, nebo průmyslově vyrobenou dlažbu s vylepšenými vlastnostmi.

Článek

Při stavbě nebo rekonstrukci terasy je třeba se včas rozhodnout, jaký ma­teriál použijete na její podlahu. V našich krajích je asi nejrozšířenější keramická dlažba. Dá se to docela dobře pochopit, existuje široký výběr různých druhů, velikostí a vzo­rů, jde o materiál klasický, odolný a oblíbený. Nicméně i pokládání dlažby na terasu má své záludnosti.

Když se pro terasu rozhodnete, je důležité si uvědomit, jak ji budete využí­vat, kdo ji bude stavět a na kolik vás přijde. Podle toho pak volíte vhodný materiál. Dob­rým stavebním materiálem je i dřevo, snadněji opracovatelné než třeba betonové dlaždice a příjemnější na dotek. Vyžaduje však mnohem více péče, musí se mýt, napouštět a ošetřovat a také průběžně opravovat.

Širé nebe či střecha

Důležitým faktorem je samozřejmě skutečnost, zda terasa je či není zastřešená, jak dalece je vystavena větru a dešti. Dlažba by v každém případě však měla být položena tak, aby se pod ni nedostávala voda, jinak dojde třeba vlivem mrazu k jejímu odpadávání. Proto určitě zvolte dlažbu mrazuvzdornou a kvůli bezpečnosti vůbec pokud možno protiskluznou, zvláště když ji hodláte využívat po celý rok.

Na první pohled neviditelná vrstva námrazy nebo i tenká vrstvička vody na hladké dlažbě se totiž snadno může postarat o nepředpokládané taneční variace.

Soukromí a závětří

Důležité je vybrat pro terasu správné místo, protože její poloha souvisí se způsobem správného využití. Pro příjemné posezení a stolování by měla být umístěna tak, aby poskytovala dostatek soukromí a nebyla na místě vystaveném silnému větru. Podle vašich potřeb může být buď více ve stínu nebo naopak hodně světlá a prosluněná. Posezení pod vzrostlými stromy má své kouzlo, ale mohou vám vadit kapky padající po dešti z listí nebo spadané lepkavé ovoce.

Keramika i beton

Dlažba terasy však nemusí být jen keramická. Často používané jsou zámkové betonové dlaždice, zajímavě vypadá také přírodní ká­men, jeho správná pokládka je ovšem náročnější. Ve všech případech je nutné dobře vyřešit odvodnění (správný sklon, svody, hydroizolace atd.). Především u betonové dlažby musíte myslet i na nosnost konstrukce terasy a vše nechat patřičně propočítat.

Skupina lidí na těžkých dlaždicích, to už je slušná zátěž, v zimě se k tomu navíc přidává ještě sněhová pokrývka. Podlaha z venkovní keramiky umožňuje velký výběr barev i vzo­rů. Je mrazuvzdorná, má protiskluzně ošetřený povrch a dobře se čistí. Vhodná je ze­jména v sousedství venkovního bazénu.

Přírodní kámen

Přibližně stejně dlouho vydrží podlaha z přírodního kamene a nemusí se přitom příliš ošetřovat nebo natírat. Je to však dražší materiál. Hlavní výhody přírodního kamene spočívají v jeho odolnosti proti povětrnostním vlivům, v trvanlivosti, v barevné stálosti a v jeho korespondenci se samotnou přírodou. Tvrdší kameny (např. andezit, žu­la) se vyznačují i nenasákavostí a vysokou otěruvzdorností. Kámen je při vhodném výběru typu na dané použití vlastně věčný, nedrolí se, nepřijímá mastnotu. Má jen občas své nevýhody – například jinak velmi pěkný, odolný, ale již ochozený čedič za vlhka klouže, neleštěný pískovec je dostatečně „protiskluzný“, ale s oblibou v jeho nerovnostech roste mech.

Na našem trhu se nejčastěji setkáte s andezitem, žulou, pískovcem, vápencem a břidlicí. Andezit a žula jsou v podstatě bezúdržbové typy kamene, které není třeba nijak speciálně ošetřovat. Pískovec a vápenec je však při uložení v namáhaných plochách třeba naimpregnovat speciálními prostředky. Velmi oblíbenou se stala v poslední době břidlice, z níž se staví a obkládají i ploty či zídky. Je pevná, snadno opracovatelná, nepřijímá vodu (ne­má totiž vnitřní kapilaritu), a tudíž je vysoce mrazuvzdorná. Představuje horkého favorita pro použití u biotopů – do vody pak nepřijde žádná nečistota.

Podstatně levnější je umělý kámen. Má jednotné rozměry a stejnou tloušťku. Časem však může blednout a nevytváří patinu jako přírodní kámen. Standardní rozměry mají také cihly, výhodou je i jejich malá váha, takže se s nimi dobře pracuje. Pokud chcete podlahu s geometrickými vzory, jsou cihly velmi vhodné a vypadají pěkně i v kombinaci s ostatními materiály. V žádném případě však není nutné zůstávat jenom u dlažby, cihel či kamene.

Dřeva tuzemská i tropická

Dalším častým a oblíbeným materiálem je dřevo. S rozvojem trhu se nabízí řada možností v jeho výběru, od běžných tuzemských dřev přes sibiřskou borovici až po různé exotické dřeviny. Jejich ceny, mechanické vlastnosti a výdrž se pochopitelně liší. Velice důležité je správné ošetření – velmi dlouho vydrží i kvalitně nakonzervované a udržované „obyčejné“ dřevo.

V nabídce je široká škála laků, lazur, napouštěcích olejů a dalších přípravků, takže je vhodné se o konkrétním ošetření toho kterého druhu dřeva poradit s odborníkem. Na životnost a funkčnost dřevěné podlahy má, podobně jako u dlažby, velký vliv i samotné provedení konstrukce. Dřevo by rozhodně nemělo přímo ležet ve vlhku, musí mít zajištěné odvodnění, prosychání atd. V současnosti se hodně používá i exotické dřevo z tropů, které je velmi odolné vůči povětrnostním vlivům. Je však dražší. Dřevěnou podlahu můžete pokládat z prken, která si sami nařežete.

Máte však také možnost koupit si již hotové stavebnice terasové podlahy. Ty mohou být z jednotlivých prken i z dílců ve tvaru čtverce či obdélníku. K těmto stavebnicím se dodávají i všechny další potřebné stavební prvky jako spojovací materiál, lišty apod.

Alternativní řešení

Alternativou ke dřevu jsou nejnověji různé kompozity dřeva a plastu, které vypadají jako dřevo, ale nevyžadují žádné nátěry, ošetřování a především nepouštějí žádné třísky. Woodplastic je složením materiál z 60 % dřeva a 40 % plastových komponentů, který svým přirozeným vzhledem a po­citem připomíná dřevo. Díky použité kompozici materiálů PVC a dřeva je přirozeně odolný proti škůdcům, chlorové vodě a mra­zu.

Tento nadčasový výrobek, který eliminuje všechny neduhy dřeva, se nemusí olejovat, netvoří třísky, nemění barvu a dodavatel poskytuje záruku až 25 let. Je to investice do budoucna a náklady se brzy vrátí (do tří let) díky nulovým výdajům na údržbu. Tento nový materiál je protiskluzový, takže lze uvažovat o jeho použití i při výstavbě bazénu. Montáž celé terasy z Wood­plasticu je velmi jednoduchá. Při­pomíná stavebnici a je dokonce celkem zábavná.

Poněkud méně tradiční je podlaha štěrková, položená na kvalitní a dobře odvodněné hydroizolační vrstvě. Z hlediska výdrže má mnoho příznivých vlastností – chrání izolaci před výkyvy teplot a přímými účinky povětrnostních vlivů, sama o sobě nepracuje a nepraská a zajímavě vypadá.

Ne každému nicméně pohyb po štěrku vyhovuje, náročnější je také čištění (ačkoliv kromě estetického hlediska není jinak údržba v podstatě nutná) a složitější je případné umístění zahradního nábytku, který se do štěrku propadává. Dá se to řešit vhodným rozmístěním dlaždic volně položených na povrchu nebo zpola zapuštěných.

Relativně levná, i když ne zrovna esteticky dokonalá je podlaha asfaltová. Sama o so­bě izoluje proti vodě, ale špiní a může dělat problémy měknutím za horkého po­časí. Totéž se týká různých lepenek, kte­ré zpravidla nejsou určeny pro přímou me­chanickou zátěž.

Reklama

Související články

Zahradní nábytek vám musí „sednout“

Proč trávit příjemné slunečné dny mezi čtyřmi stěnami, když se dá příjemně zabydlet na zahradě nebo terase? Stačí si je jen šikovně a nápaditě zařídit...

Co zasadit k pergole

Paleta kvetoucích popínavých letniček je široká a ne každý se hned v jejich nabídce zorientuje. Nabízíme vám tedy přehled druhů s jejich stručnou...

Výběr článků

Načítám