Hlavní obsah

Elixír mládí

Novinky, D. Ačová, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gynostema pětilistá pochází z jižních oblastí Číny. Některá zahradnictví ji nabízejí pod názvem jižní ženšen či jiaogulan. Pod tímto názvem lze koupit i čaj z této rostliny.

Článek

Několikaleté vědecké výzkumy ji zařadily mezi nejvýznamnější léčivé rostliny na světě. Patří mezi rostliny, které kladně ovlivňují náš zdravotní a psychický stav. Obsahuje až čtyřnásobné množství léčivých látek než ženšen, zejména saponinů.

Potvrdilo se, že reguluje krevní tlak, hladinu cholesterolu i cukru, pozitivně působí na vylučování, ale i na ženské orgány. Podporuje správné dýchání, zvyšuje imunitu a odolnost proti stresu, chrání játra před toxickými látkami, napomáhá dlouhověkosti. Díky všem těmto pozitivním účinkům na lidské zdraví dostala i další pojmenování – rostlina nesmrtelnosti.

Chutný čaj

V jižních provinciích Číny pijí lidé odedávna čaj připravovaný z lístků této rostliny. Pijí ho ráno před prací na povzbuzení a posilnění, ale i večer pro uvolnění a odpočinek. Za pozornost stojí, že tamější obyvatelé se dožívají velmi vysokého věku, proto rostlinu považují za lék proti stárnutí.

Čaj je možné připravovat i ze sušených lístků, ale z čerstvých je výrazně účinnější. Má specifickou nasládlou chuť, příjemnou vůni a žlutozelenou barvu. Stačí utrhnout několik lístků a zalít je horkou, ale ne vařicí vodou, a nechat asi pět minut vylouhovat. Pro dochucení lze přidat lístek máty. Výborně chutná i studený, s ledem. Můžeme ho pít podle chuti, alespoň čtyři šálky denně.

Způsob pěstování

Tato mrazuvzdorná trvalka patří do čeledi tykvovitých. V literatuře se uvádí, že snese mrazy -15 až -20 °C, proto ji můžeme pěstovat celoročně venku. Na podzim nadzemní část zvadne a listy opadají, přezimují jen kořeny. Na jaře začne rostlina znovu růst.

Vyhovuje jí slunečné či polostinné stanoviště, nejlepší je východní strana u nějaké opory, což může být plot nebo pergola. Roste rychle a bujně, během léta vyroste asi do dvou metrů a vytvoří záplavu výhonků. Můžeme ji pěstovat i ve větší nádobě , vždy ale potřebuje oporu. Lze ji také zasadit do závěsného květináče, potom mohou výhonky viset volně dolů. Pravidelně ji zaléváme a přihnojujeme.

Pokud se rostlinu rozhodneme přenést na zimu domů, můžeme ji umístit do zimní zahrady nebo do chladné místnosti s teplotou kolem 5 °C. Občas ji zalijeme a rosíme. Když ji pěstujeme jako pokojovou rostlinu, roste dále a lístky můžeme sbírat po celý rok. Tato rostlina se také velmi snadno množí – stačí odštípnou výhonek a zapíchnout ho do země. Už za týden se rostlinka ujme.

Náš tip !
Čerstvé lístky můžeme také přímo jíst nebo je přidáváme do zeleninových salátů. Budou chutnat i domácím mazlíčkům, jako jsou křečci či morčata.

Reklama

Související články

Rostliny, které uchvátí svou vůní

Jedním z nejkrásnějších požitků v domácí zahradě je přivonět si k omamně vonící rostlině, která nám přivolá vzpomínky na příjemné prázdniny někde...

Léčivé bylinky ze zahrádky

Není bylina, aby na něco nebyla, říkávaly už naše prababičky. Různé léčivé rostliny můžeme buď přímo pěstovat na zahrádce, nebo je sbírat v blízkém okolí....

Bylinky na zahradě

Klasické bylinky našich babiček jsou skromné, báječně voní a hezky kvetou. Zkuste je letos vysadit netradičně: třeba spolu s trvalkami na kamenné zídce.

Výběr článků

Načítám