Hlavní obsah

Zahradní nábytek vám musí „sednout“

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč trávit příjemné slunečné dny mezi čtyřmi stěnami, když se dá příjemně zabydlet na zahradě nebo terase? Stačí si je jen šikovně a nápaditě zařídit zahradním nábytkem a můžete se přestěhovat pod širé nebe.

Článek

Otázkou ovšem je, jaký zahradní nábytek je právě pro vás nejvhodnější, když je na výběr celá řada materiálu. „Zahradní nábytek by měl splňovat hned několik základních kritérií. Měl by být kvalitní, bezpečný, ergonomicky tvarovaný i pohodlný, aby uživateli správně sedl a zároveň vkusný,“ říká zahradní architekt Daniel Vondra. „Před nákupem by měl každý zvážit k jakému účelu a jak často bude nábytek sloužit a pak samozřejmě i prostorové a finanční možnosti. V současné době si lidé nejčastěji vybírají zahradní nábytek vyrobený z plastu, kovu a dřeva,“ vypočítává Vondra.

Plast

Před pár lety byste zahradu bez plastového nábytku našli jen stěží. V jeho prospěch hovořila především snadná údržba i manipulace a nízká pořizovací cena. Pak se ovšem začaly množit případy nepříjemných úrazů, kdy vratké plastové židle nebo křesla ve více namáhaných místech neočekávaně praskly. Podle Vondry tedy není divu, že o plastový nábytek zájem rapidně poklesl.

Kov

Nábytek z litiny, hliníku nebo oceli se vyznačuje především dobrou stabilitou a trvanlivostí. Na závadu může pro někoho být jeho váha, která stěžuje manipulaci a pak i chladný vzhled. A chladný může být nejen na pohled. Pokud je nábytek skutečně celokovový, nepříjemně studí a je ho potřeba opatřit polštáři a polstrovanými sedáky.

Dřevo

„Zdaleka nejžádanějším materiálem na výrobu zahradního nábytku je dřevo,“ upozorňuje architekt Vondra. „Je to pochopitelné, protože dřevo jako přírodní materiál zapadne do zahrady velmi přirozeně a esteticky ji doplní.“ Při jeho výběru takového nábytku je ovšem třeba dbát na to, z jakého dřeva je vyroben. Platí, že čím kvalitnější a tvrdší dřevo, tím je nábytek trvanlivější. Velmi populární je v současné době například severská borovice, která je mnohem odolnější než naše středoevropská. Těží se totiž v oblasti polárního kruhu, kde v drsných podmínkách roste velmi pomalu a její dřevo je pak výjimečně kvalitní, tvrdší, pevnější a odolnější. Ve velké míře se také prosazují tropické dřeviny.

Velmi populární je nábytek ze severské borovice, která se těží v oblasti polárního kruhu a je tak mnohem odolnější než typická borovice evropská.

FOTO: Mountfield

Doslova hitem letošního roku se stal zahradní nábytek vyrobený z tropického dřeva meranti, které je charakteristické svou červenohnědou barvou, tvrdostí a odolnost. Dále pak odolný teak, který má vysoký obsah kaučuku a teakového oleje, takže velmi dobře odolává povětrnostním vlivům, střídání teplot i škůdcům. Díky těmto vlastnostem ho přes zimu můžete nechat na zahradě nebo u bazénu a nemusíte řešit problém uskladnění. Pro toho, kdo si chce pořídit jen menší sezení na balkón nebo terasu je dobrou volbou eukalyptus.

Reklama

Související články

Dřevěné posezení

Přestože v roli výrobního materiálu zahradního nábytku se v poslední době stále častěji uplatňují například plasty a kovy, hlavní role zde stále připadá dřevu....

Výběr článků

Načítám