Hlavní obsah

Sloupovité jabloně se mohou pěstovat i na balkónech v kbelících

Právo, Hana Šmidrkalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jarních veletrzích, které se právě připravují, se můžeme stále častěji setkat s hitem posledních let - sloupovitými jabloněmi. Sloupovité (někdy označované jako sloupcovité, sloupové, či baleríny, odborně kolumnární) jabloně uvítají nejen majitelé malých zahrádek. Výhodou těchto ovocných stromků je, že je můžeme s úspěchem pěstovat i v hlubších nádobách na terasách či balkónech.

Článek

Kanadský ovocnář Wijcik objevil ve svém sadu v roce 1960 hříčku přírody na odrůdě Mac Intosh. Po něm také dostala název Mac Intosh Wijcik a vytvořila genetický základ pro všechna další šlechtitelská úsilí. Poprvé spatřily světlo světa vyšlechtěné baleríny – první sloupovité odrůdy jabloní představené veřejnosti – v Anglii v roce 1989.

:.Květy jabloní (zleva Gold Cats, Red Cats a Star Cats)

FOTO: Archiv firmy Chovanec

  • Pro sloupovité jabloně je typický slabý kompaktní růst, jedna osa (takzvaný terminál), obrostlá krátkými plodonoši, minimální větvení.
  • Od českých šlechtitelů (například z Výzkumného šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousích) pochází mimo jiné odrůda Pidi, Kordona, Cumulus, Herald, z Ústavu experimentální botaniky ve Střížovicích pocházejí odrůdy Sonet a Rondo.
  • Mezi nejúspěšnější šlechtitele sloupovitých jabloní patří Výzkumný ústav v německém Geisenheimu. Jejich systém pěstování sloupovitých jabloní má zkratku CATS (z anglického názvu Columnar Apple Tree Systems). Odtud pocházejí odrůdy Sun Cats (podzimní), Gold Cats (žlutá), Green Cats (zelená), Red Cats a Star Cats jsou stolní odrůdy.
Výhody
Minimalizace pěstebních nároků – protože sloupovité stromky korunu vůbec nevytvářejí, plodí na miniaturních větvích u hlavního kmenu (terminálu) tvarování řezem není potřebné. Terminál není nutné vyvazovat, poněvadž kořenový systém strom v zemi dostatečně kotví. Opěrné konstrukce jsou nutné jen v těch místech, kde by hrozil např. silný vítr nebo sluneční úpal.
Vysoký výnos na malé ploše – odborníci uvádějí, že můžeme reálně uvažovat o jistém výnosu 10 kg z 1 m2. To předpokládá užití sponu (rozestupu) 3x0,5 m, s terminálem vysokým do 3,5 m. Tuto výšku dosáhne strom do pěti let od výsadby.
Raná, pravidelná plodnost, vitalita a odolnost k závažným houbovým chorobám.
Nevýhody
Zahuštěné listoví je rájem pro různé škůdce – savý a žravý hmyz (mšice, svilušky).
Cena stromku je 3 až 5x vyšší než u klasických odrůd.
Vhodná stanoviště
Volíme jen rovinaté pozemky, s možností závlahy v kombinaci s tekutým hnojením během vegetace. Sloupovité jabloně se hodí drobným pěstitelům do zahrad a zahrádek, na větších plochách poslouží skvěle k oddělení okrasné části zahrady od užitkové nebo se budou vyjímat jako solitéry v okrasné zahradě či ozdobí odpočinková místa.
Lze ponechat i rozvětvení s více terminály, nebo upravovat tvary se dvěma terminály do V či U podoby.
Nezakracujeme po výsadbě terminál, ani ho neohýbáme. Ve vrcholové části se vytvářejí růstové hormony regulující sloupovitý růst.
Redukci plodů můžeme v malém provádět i ručně deset dnů po červnovém propadu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám