Hlavní obsah

Růže na podzim

Novinky, Ing. R. Zeman, časopis Flora na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nyní je ta nejvhodnější doba na jejich výběr, nákup i výsadbu. Využijte tuto možnost a už napřesrok se můžete těšit z krásných květů, které zcela změní atmosféru vaší zahrady.

Článek

Lidové pojmenování „královna květin“ nemá růže nadarmo. Svou klasickou krásou si podmaní každého a nepřeberné množství barev, vůní i tvarů květů její přitažlivost ještě zdůrazňuje. Růže by určitě neměly chybět na žádné zahradě – tedy ani na té vaší.

Tyto rostliny vyžadují patřičnou pozornost a svědomitou péči. Ta začíná již při výběru druhů či odrůd pro výsadbu. Dáte-li růžím to, co chtějí, odmění vás půvabnými květy. Abyste se vyznali ve všem, co potřebují, přinášíme několik praktických rad.

Stromková růže

Výběr podle odolnosti – základ úspěchu

Při výběru neposuzujte jen vzhled růže, ale i její vlastnosti. Velmi důležitá je její odolnost proti chorobám a škůdcům a její mrazuvzdornost. Abyste se vyhnuli nekonečným starostem s postřiky a odstraňováním suchých listů nebo dokonce s každoročním vysazováním, informujte se u zahradníka již před nákupem. V praxi je to často tak, že čím má růže nápadnější a extravagantnější květ, tím je na tom hůře s odolností. Jsou to odrůdy, které sice v katalogu či zahradě dozajista přitáhnou pozornost, ale v zimě často vymrzají, proto si jako základ pro svoje rozárium vybírejte mezi odolnějšími odrůdami. Chcete-li si přesto nějakou „exotiku“ pořídit, je nutné počítat s nadstandardní péčí.

Velkou chybou je například to, že růži určenou pro skleníkové pěstování zasadíte ven na záhon. Taková růže venku doslova trpí a své obvyklé podobě se ani nepřiblíží.

Keříková růže

Výběr podle kvetení

To je velmi důležité hledisko – jde tady o to, jak často a jak dlouho růže kvetou a kolik květů má vybraná odrůda. Remontantní růže, tedy opakující kvetení, kvete po celý rok od jara až do podzimu. Potom jsou růže, které kvetou za rok prakticky dvakrát – na jaře a na podzim – a existuje i skupina růží, kvetoucích jednou za rok, na jaře. Co se týká výběru barvy, spektrum je obrovské. Navíc květy často mění svůj odstín i v průběhu kvetení. Šlechtitelé se překonávají a na trhu jsou odrůdy všech možných odstínů, dokonce i růže několikabarevné, jen na tu opravdu modrou růži musíte zatím zapomenout.

Je vůně samozřejmostí?

Rozhodně ne, celá řada odrůd patří do skupiny nevonících růží. Bližší charakteristika jednotlivých vůní je velmi obtížná, protože každá růže voní jinak a vůně se slovy jen těžko popisuje.

Pnoucí růže

Kupujte kvalitní výpěstky

Chce to jen trochu cviku a kvalitní sazenici poznáte v zahradnictví už „ode dveří“. Sazenice růže by měla mít dva a více výhonků, které nesmějí být suché, ale svěže zelené, dřevo musí být na dotyk hladké, bez zvrásnění. Je lepší kupovat růže s kořenovým balem, protože vlhký substrát chrání kořeny před vysycháním, ale je-li sazenice pěkná a zdravá a máte-li s konkrétním zahradnictvím dobré zkušenosti, klidně kupte i sazenici prostokořennou. Nechcete-li růže sázet bezprostředně po zakoupení, dejte je do tmavého chladného sklepa, kde na výsadbu několik dní počkají. Samozřejmě, že to neplatí pro zakořeněné růže v kontejnerech.

Reklama

Související články

Bylinková sezona

I když už si dnes můžete bylinkové čaje koupit doslova na každém rohu, vlastní bylinky mají přece jen něco do sebe. Poradíme vám, jak je správně sbírat...

Nadešel vhodný čas pro sázení cibulovin

Chcete si pojistit jarní dny příštího roku pestrými barvami? Pak je nejvyšší čas zasadit cibuloviny, které tu nádheru na zahradě spolehlivě zaručí.

Výběr článků

Načítám