Hlavní obsah

Živá zelená stěna

Novinky, Ing. L. Horeličanová, časopis Flora na zahradě

Nemůžete se rozhodnout, jaké zvolit oplocení zahrady? Je živý plot správnou volbou a jak bude náročné se o něj starat? Nabízíme vám odpovědi na tyto nejčastější otázky, které s živými ploty souvisejí. Pomohou vám správně se rozhodnout.

Článek

Proč volit do zahrady živý plot?

Živý plot dodá zahradě charakteristickou strukturu, vytváří pocit soukromí. Oproti klasickým plotům je ekologicky příznivější, protože zajišťuje úkryt pro drobné živočichy žijící na zahradě. Působí i jako větrolam, chrání zahradu před prachem a hlukem. Všechny tyto vlastnosti zvyšují kvalitu bydlení.

Jedinou nevýhodou je, že trvá několik let, než stromy dosáhnou optimální velikosti a vyrostou v opravdu neprostupnou stěnu. Samozřejmě potřebují nejen čas, ale i určitou péči.

Túje východní ´Nana Aurea´

Jaké rostliny je možné použít?

Základem pro výběr správných druhů jsou světelné poměry na stanovišti. Není špatné se také porozhlédnout v nejbližším okolí, jakým dřevinám se tam daří. Nejčastěji se pro oddělení zahrady od veřejného prostoru používají některé ze stálezelených stromů a keřů, jako je tis, túje, bobkovišeň nebo částečně opadavý ptačí zob, protože dobře snášejí i zastínění. Na vnitřní členění zahrady se vysazuje dřišťál nebo zimostráz.

Které druhy a odrůdy tújí jsou vhodné pro živý plot?

Túje vytváří zelenou kulisu po celý rok, je nenáročná a nevyžaduje příliš péče. Na našem trhu je hned několik odrůd. Jednou z nejpopulárnějších je plotová odrůda ´Brabant´, která má svěží světlezelené jehličí a pravidelný kuželovitý tvar. V živém plotě ji můžeme pěstovat jako volně rostoucí nebo jako stříhanou do požadovaného tvaru. Je to odolná a nenáročná odrůda, ale na suché a chudé půdě roste velmi pomalu.

Další známou odrůdou je ´Columna´. Má úzký sloupovitý tvar, u kterého oceníte i velmi rychlý růst. Sytě tmavozelené jehličí si i v zimě zachovává svoje typické vybarvení i lesk. Tvoří elegantní živé ploty, které nevyžadují řez. Stejně žádaná je i odrůda ´Smaragd´. Tato odrůda je hustá, kuželovitá s typickým žlutozeleným zabarvením. Dává přednost slunečným místům, ve stínu roste velmi pomalu. Pravidelnou závlahou během suchého počasí můžeme ale její růst urychlit. Velkou výhodou je i to, že živý plot vysázený z této odrůdy nevyžaduje řez.

Dalším velmi vděčným druhem je túje řasnatá (můžeme se setkat i s jejími dalšími názvy jako zerav obrovský či zerav řasnatý). Její odrůda ´Excelsa Compact´ je zcela mrazuvzdorná, v mladém věku vytváří ploché větvičky s jemným, voňavým jehličím. V dospělosti je to štíhlý strom se sytě zeleným jehličím, neřezaný dorůstá do výšky 13 metrů. Na nižší živé ploty nebo na předělení zahrady se využívá túje východní ´Aurea Nana´. Jedná se o trpasličí formu se žlutým jehličím, které se v zimě zbarvuje do bronzova. Dosahuje výšky maximálně 1,5 m a může se tedy vysazovat i do nádob.

Túje východní ´Nana Aurea´

Kde je nejlepší čas pro výsadbu?

Nejvhodnější čas pro výsadbu živého plotu je podzim, ale většina zahradnictví nabízí tyto dřeviny i v kontejnerech, proto nejsme na termín tolik vázáni a můžeme je tedy sázet během celého roku. Protože budou dřeviny na jednom stanovišti po mnoho let, nesmíme zanedbat přípravu půdy. Musíme ji hluboko prokypřit a dodat dostatek živin v podobě organického nebo průmyslového hnojiva. Již při nákupu rostlin se informujte o vzrůstu rostliny a hustotě výsadby. Obvykle se vysazují dvě až tři rostliny na metr. V prvních týdnech rostliny pravidelně zaléváme, usnadníme rostlinám zakořenění.

Při střihání živých plotů využijete kvalitní techniku.foto: Mountfield

Jak a kdy živý plot řežeme?

První rok po výsadbě dřeviny netvarujeme, necháme je volně růst. Od druhého roku se zaměříme na takový typ řezu, který podpoří rozvětvení a zakořenění rostlin. Až ve třetím roce od výsadby začneme s tvarováním.

Když plot dosáhne požadované výšky, začneme i s řezem vrcholků. V té době se v zeleni zabydlí i řada ptáků, proto je zbytečně nerušíme a začneme s řezem až na konci června, kdy už vyvedli mladé.

Živé ploty z pomalu rostoucích dřevin řežeme jen jednou za rok, z bujně rostoucích druhů dvakrát do roka. Aby se doplnil obsah živin v půdě, nezapomeneme je občas přihnojit. Vhodný je kompost, ale lze použít i speciální hnojivo na jehličnany.

Aby byl živý plot rovný, přesně si vyznačte místo výsadby. Stačí na to provázek upevněný na obou koncích brázdy.

Mladé stromky opatrně vyndejte z květináče, dávejte pozor na jemné kořeny, kterými rostlina přijímá vodu.

Po výsadbě věnujte dřevinám zvýšenou pozornost, pravidelně je zavlažujte, případně je přihnojte.

Vypěstujte si rostlinky sami

Máte dost trpělivosti a nepotřebujete mít živý plot během dvou, tří let? Namnožte si rostliny sami! Větvičky, které získáte při řezu starších rostlin, namočte do stimulátoru a zapíchejte do vlhkého substrátu. Řízky nejlépe zakoření v chladném vlhkém prostředí.

Reklama

Související články

Střihněte si plot podle pravítka

Komerční článek - Také jste již obdivovali obrázky ze soutěží, ve kterých závodníci stříhají okrasné keře do tvarů zvířat nebo postav?

Komu se nelení, tomu se zelení

Znáte příjemnější pocit než se naboso projít po měkoučkém zeleném koberci vonícím ranní rosou? A navíc ten uklidňující pohled! Dopřát si tyto slasti není...

S čím na vysokou trávu?

Léto, jak má být, řeknete si. Vlhko kvůli záhonům a teplo na koupání v bazénu. Jenže tahle kombinace svědčí také trávě, která roste jako divá a rozpíná...

Výběr článků

Načítám