Hlavní obsah

Letničky mezi trvalkami

Novinky, Ing. I. BÁZLIKOVÁ, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani trvalkové záhony nemusí být celé roky stále stejné. I když máte rádi změnu, nemusíte hledat jejich stále nové odrůdy. Zkuste mezi ně zakomponovat letničky.

Článek

Nesázejte jen na prázdná místa - mnohé druhy letniček se dokážou prosadit s neuvěřitelnou vitalitou. Výběr závisí na celkové koncepci záhonu, proto si zvolte druhy, které budou odpovídat charakteru sousedních trvalek.

Protikladné krásenky

Podobné a přece odlišné jsou oblíbené krásenky. Něžně a romanticky působí na záhoně odrůdy krásenky zpeřené (Cosmos bipinnatus). Květy si můžete vybrat od bílé, přes různé odstíny růžové až po karmínově červenou. Na trhu jsou také různobarevné odrůdy s proužky nebo lemováním a liší se tvarem i velikostí květů.

Při použití na záhonech je neméně důležitá výška a kompaktnost jednotlivých odrůd, které se často prodávají ve směsích barev. Pestrobarevným skupinkám jednoho druhu byste se však v trvalkových záhonech měli vyhýbat, protože působí rušivě. Hodně populární je například odrůda 'Sonata' dorůstající do výšky 60 cm nebo 'Versailles' vysoká 80 až 150 cm. Krásenky rozkvétají v průběhu července a na jejich bohaté kvetení se můžete spolehnout až do podzimu.

Mají rády teplá, slunná místa, nesnášejí přemokřenou a přehnojenou půdu a mráz. Dobře se kombinují se širokou škálou v létě kvetoucích trvalek, jako například s ostrožkami, levandulí nebo turany. Cosmos sulphureus v sobě nezapře svůj mexický původ. Má sice menší květy, ale díky zářivě oranžové barvě a bohatému kvetení nezaostává za svou příbuznou. Nejznámější je odrůda 'Diabolo' a nejlépe se kombinuje s drobnými aksamitníky nebo ječmenem hřívnatým Z trvalek jsou dobrými sousedy okrasné trávy, rudbekie nebo juky.

Třapatka srstnatá ´Sonora´

S nádechem exotiky

Jedinečné květy luštěnice trnité (Cleome spinosa) působí na záhonu jako exotické tanečnice. Mohou dorůst až do výšky 150 cm. Stonky nebývají větvené, ale jsou ukončené bohatými květenstvími. Rostlina kvete dlouho, protože se zakládají stále nové květy.

V nabídce jsou odrůdy s květy bílými, růžovými a karmínovými. Na záhonech vyžaduje teplé, slunečné a chráněné stanoviště. Sazenice vypěstované z březnových výsevů se sázejí v polovině května. V teplejších oblastech se luštěnice často vysemeňuje, ale semenáče kvetou zpravidla později a jsou podstatně nižší.

Osvědčenou odrůdou je 'Kirschkonigin' karmínově červené barvy, která dorůstá do výšky 90 cm. Z trvalek se jako sousedé osvědčily mohutnější v létě kvetoucí druhy. Výjimečně dobře působí na záhonech také vysoká odrůda lobelky (Lobelia speciosa) 'Fan Scarlet' s nádhernými šarlatově červenými odstíny květů, dorůstající do výšky 50 až 60 cm.

Šalvěj zelená a aksamitníky jsou na záhonech velmi vděčnou kombinací.

Voňavý tabák

Okrasný tabák se v našich klimatických podmínkách pěstuje převážně jako jednoletá rostlina. Z odrůd tabáku křídlatého (Nicotiana alata) je nejoblíbenější 'Lime Green'. Dorůstá do výšky 60 cm a bohaté hrozny žlutozelených květů jsou v kombinaci s trvalkami velmi oblíbené. Okrasné tabáky prošly v poslední době velmi intenzivním šlechtěním a obchody je nabízejí pod obchodním názvem Nicotiana x sanderae.

Odrůdu si vybírejte pozorně, protože mnohé F1 hybridy jsou určené pro pěstování v květináčích nebo na nízké letničkové záhony. Oblíbeným druhem je také Nicotiana sylvestris. Dorůstá do výšky 100 až 150 cm a navzdory tomu, že jde o krátkodobou trvalku, nejčastěji se pěstuje jako letnička. Vitálním kvetením a zajímavým vzhledem se může stát dominantou každého záhonu. Efektně působí ve větších skupinách.

Známé neznámé

Můžete také sáhnout po méně známých příbuzných oblíbených letniček. Velké květy a úhledný kompaktní vzrůst aksamitníku rozkladitého (Tagetes patula) můžete na trvalkových záhonech nahradit hustým závojem drobnokvětého aksamitníku jemnolistého (T. tenuifolia). Výběr jeho odrůd je sice užší, ale můžete si vybrat z barevných odstínů od citronově žluté až po sytě oranžovou. Na trvalkových záhonech se však stejně dobře uplatní i základní druh dorůstající do výšky 50 až 70 cm.

Aksamitník jemnolistý

S trvalkami se výjimečně dobře kombinuje i ostálka úzkolistá (Zinnia angustifolia). Stále větší popularitu však získávají i drobnokvěté odrůdy. Krásně červená květenství má například 'Profusion Cherry', zářivě oranžová je 'Profusion Orange'. Drobnokvěté ostálky působí mezi trvalkami uvolněněji a dobře se kombinují s liliochvostcem, zlatobýlem, třapatkami či travami.

Letničkové protipóly

Trvalkové záhony můžete doplnit třapatkou srstnatou (Rudbeckia hirta). Efektním zbarvením na vás určitě zapůsobí nižší dvoubarevná odrůda 'Sonora' vysoká asi 30 až 35 cm. Nezapomeňte ani na rozmanité šalvěje. Většina z nich jsou sice původem trvalky, ale u nás si je můžete dovolit pěstovat jen jako letničky.

Jednou z nejoblíbenějších je Salvia farinacea se štíhlými modrofialovými květenstvími. V nabídce je několik odrůd, z nichž nejznámější jsou 'Viktoria' a bíle kvetoucí 'Alba' podobá levanduli. Velmi dobře se kombinují se žlutými květy aksamitníku, třapatky nebo ostálky. Do společných výsadeb je velkým přínosem také šalvěj zelená (Salvia viridis).

Pryšovec vroubený

Okrasné listem

Na záhonech velmi exoticky a dominantně působí skočec. Svou nádheru plně ukáže koncem léta, kdy se začnou objevovat jeho zajímavé a velmi dekorativní plody. Ideálními sousedy jsou mohutné druhy jiřinek v kontrastu se střapatými travami. Angličtí zahradníci často sáhnou i po velmi netradičních druzích, které u nás častěji najdeme v zeleninové zahradě.

Na záhonech vypadají velmi pěkně svěže zelené i purpurové listy mangoldu nebo kadeřávku. Ze starých známých letniček si můžete vzpomenout na bytel metlatý (Kochia scoparia) nebo pryšovec vroubený (Agaloma marginata).

Reklama

Výběr článků

Načítám