Hlavní obsah

Zvlhčovač vzduchu pomáhá našemu zdraví

Právo, Sylva Svobodová

V zimním období trápí zejména obyvatele panelových bytů velmi nízká relativní vlhkost vzduchu a často o tom ani nevědí. Neváhejme tedy a pořiďme si vlhkoměr, abychom zjistili situaci u nás doma. Možná přijdeme na to, že se bez zvlhčovače v našem bytě tuto zimu neobejdeme.

Článek

Často se stává, že relativní vlhkost vzduchu je jen 20 %, a tím, že venku mrzne, se ještě snižuje. V suchém prostředí se však nikomu nedaří, zvláště dětem, které pak trápí ranní škrábání v krku, mají stále ucpaný noc, posmrkávají, kašlou. Varováním je i zvýšená suchost kůže na rukou, popraskané rty a zvýšená únava. Suchý vzduch může i za záněty horních cest dýchacích, vysychání sliznice v ústech, nose a následné snížení imunity. Vše se přitom dá ovlivnit - i suchý vzduch.

Lékaři jako prevenci doporučují hodně pít a pořídit malým dětem do pokojíčku zvlhčovač vzduchu, který stálým zvlhčováním klima v místnosti vylepší. Díky zdravějšímu prostředí se uleví nejen nám, ale zamezíme i sesychání dřevěných parket, nábytku, lépe se bude dařit i hrnkovým květinám.

Jak správně vybrat

V obchodech objevíme mnoho domácích zvlhčovačů, které se liší nejen cenou, ale i kvalitou. Rozhodně doporučujeme vydat se za prodejcem, který prošel úspěšným testováním, osobně si přístroj prohlédnout v kamenném obchodě a zkonzultovat výběr i s dětským lékařem. Obloukem se vyhneme podezřele levným výrobkům tohoto druhu!

Průzkumem obvykle zjistíme, že se nabízí tři typy domácích zvlhčovačů:

  • zvlhčují teplou sterilní párou,
  • chladnou párou,
  • ultrazvukem.

V řadách pak najdeme modely, které jsou bez regulace vlhkosti nebo komfortnější s regulací, případně zabudovaným vlhkoměrem. Určitě doporučujeme investovat do regulace vlhkosti. Zakupujeme totiž výrobek na dlouhou dobu, který s námi každý rok aktivně stráví minimálně tři zimní měsíce.

Jak fungují tři způsoby zvlhčování

Jako jediné, které jsou opravdu schopné zajistit dokonalou čistou vodní páru, jsou přístroje, které zvlhčují teplou sterilní párou. Zelenou jim dávají lékaři, oceníme i to, že nepotřebujeme vyměňovat spotřební materiál. Teplá sterilní pára vzniká odpařováním vody v tenké vrstvě (tzv. filmový var), přičemž vysoká teplota dokonale likviduje choroboplodné zárodky. V odpařovací misce se zachycují veškeré nečistoty obsažené ve vodě. Vodní pára se mísí ve směšovací komoře s přisávaným vzduchem a ochlazuje se na optimální teplotu. Doplňkem zvlhčovače jsou nádobky na esenciální látky, které se uvolňují do vzduchu: oblíbené eukalyptové oleje.

Další možností je zvlhčování chladnou párou, která vzniká odpařováním vody ze speciálních zvlhčovacích vložek, opatřených antibakteriální úpravou (zadržují se tu nečistoty a minerální látky z vody). Chladnou páru odvádí ventilátor do prostoru místnosti. I zde je malá spotřeba elektrické energie, ale už musíme myslet na výměnu spotřebního materiálu (zvlhčovací vložky), který měníme zhruba po 3 měsících.

Při zvlhčování ultrazvukem je voda přeměňována na jemnou, dobře viditelnou mikroskopickou mlhu, která je tryskou vyfukována do vzduchu. Minerální látky z vody jsou zachyceny v demineralizačním filtru, takže nepronikají do vzduchu. I tento filtr je nezbytné pravidelně měnit, potěší nás opět malá spotřeba elektrické energie.

Před nákupem ještě musíme vědět

Jakýkoli typ zvlhčovače vybíráme zejména podle velikosti místnosti, ve které má sloužit. Někdy stačí zvlhčovač pro místnosti do 25 m2, pro velké společné pokoje vybíráme typy vhodné do 65 m2.

Rady a tipy

Zvlhčování vzduchu využíváme v zimním topném období v bytech, kde vlhkost dosahuje pouhých 20 %. V létě využíváme zvlhčovače jen krátkodobě při onemocnění horních nebo dolních cest dýchacích. Připomínáme, že lékaři za optimální doporučují vlhkost vzduchu mezi 40 až 50 %.

Za nejlepší se považuje parní typ zvlhčování (teplou sterilní párou), při němž vysoká teplota spolehlivě zlikviduje choroboplodné zárodky. Jestliže zvlhčujeme chladnou párou, je nezbytné, aby tyto zvlhčovače měly vložky s antibakteriální úpravou. Nevhodné je odpařování ze stojaté vody (keramické odpařovače), které jsou semeništěm bakterií a ohrožují naše zdraví.

Zvlhčovače plní dobře svoji funkci jen v uzavřené místnosti. Zvlhčovače stavíme na zem (nikdy ne na nábytek!), vyhýbáme se i blízkosti oken a dveří, které snižují vlhkost v místnosti.

Optimální vlhkost budeme mít jen díky nepřetržitému zvlhčování a průběžnou kontrolou vlhkosti. Zvlhčování vzduchu proběhne nejen v místnosti, kde je přístroj umístěn, ale při otevřených dveřích se vlhkost dostane i dále po bytě.

Praktické je, když je zvlhčovač vybaven tzv. regulací vlhkosti (tzv. humistatem). Rovněž oceníme, když si vlhkost můžeme aktuálně změřit (někdy už je vlhkoměr součástí přístroje). Zakoupíme tedy kvalitní měřič vlhkosti a hodnoty pravidelně sledujeme.

Sledujeme i tichost provozu, možnost regulace vlhkosti (3 stupně), vzhled zvlhčovače, který vylepšuje třeba digitální dotykový panel nebo zabudovaný indikátor vlhkosti, na kterém se mění barva podle právě naměřené vlhkosti v místnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám