Hlavní obsah

Zrekonstruovaná stavba Qubix získala další významné ocenění

Novinky, tnk

Stavba nedávno zemřelého architekta Jana Štípka - administrativní budova Průmstavu (dnes Qubix) sbírá po jeho smrti další ocenění. Qubix byl oceněn za vynikající energetickou úspornost.

Foto: Novinky

Na získané prestižní ocenění upozorňuje outdoorová plocha umístěná na vrcholu budovy.

Článek

Qubix z roku 1976 ve Štětkově ulici v Praze 4 se stal prvním projektem rekonstrukce kancelářské budovy v ČR, který dosáhl certifikace LEED Platinum. Jde o nejvyšší existující světové ohodnocení energeticky úsporné budovy.

Posuzuje se např. šetrnost urbanistického zasazení objektu do sídelního celku a plus mají stavby, ke kterým se lze snadno dostat pomocí MHD a jež podporují alternativní způsoby dopravy jako např. elektromobily či poskytují zázemí pro cyklisty. Komise hodnotí ale hlavně technologie spořící spotřebu elektrické energie, tepla, chladu a podstatné jsou i prokázané úspory v hospodaření s pitnou vodou.

Foto: archiv Česká komora architektů

Administrativní budova Průmstavu (dnes Qubix) z roku 1976 ve Štětkově ulici v Praze 4 před rekonstrukcí.

Qubix prošel zdařilou rekonstrukcí. Objekt od Jana Štípka byl revitalizován vídeňským architektem Martinem Tröthanem z ateliéru Ernst Hoffmann Architekt.

Qubix už letos získal titul Stavba roku

Stavba se už může pochlubit oceněním Stavba roku 2012 a Best of Realty 2012.

"Titul Stavba roku byl udělen objektu Qubix mimo jiné za konstrukčně velmi náročné statické zabezpečení budovy, které umožnilo tuto památku zajímavé éry české architektury zachovat i pro příští generace. K získání ceny přispělo samozřejmě i citlivé architektonické řešení," sdělila Hana Šantrochová, ředitelka developmentu Plan ČR, která dohlížela na průběh celé realizace projektu "Qubix 4 Praha".

Foto: Novinky

Architekt navrhl rozměrná velká okna a velký počet teras určených k venkovnímu odpočinku.

V ČR zatím ocenění LEED Platinum získaly jen dvě novostavby - Main Point Karlín a City Green Court.

Foto: Novinky

Minimalistické prvky jako jsou např. stojany na kola stavbu stylově neruší.

Developerská společnost S+B Gruppe se rozhodla usilovat o dosažení nejvyššího stupně hodnocení. To se podařilo i díky dodatečné výstavbě stojanu pro nabíjení dalších dvou elektromobilů a instalací solárních panelů na střeše objektu.

Foto: Novinky

Stavbu uživují detaily ve zlaté barvě.

"Architektura Jana Štípka je neuvěřitelně nadčasová. Dispoziční řešení prostor předběhlo o 30 let svou dobu. Jednak je naprosto vhodné pro moderní velkoplošné kanceláře, na druhou stranu však umožňuje velmi efektivní členění prostoru i na kanceláře menší. Jakoby na sebe naskládané kvádry nestejných rozměrů dovolily vybudovat přes 1000 m² teras s výhledem na celou Prahu a především na Vyšehrad," sdělila Šantrochová.

Stavba vznikla v 70. letech 20. století jako administrativní budova. Její architektonické a dispoziční řešení bylo podle Šantrochové tak nadčasové, že bylo rozhodnuto funkci kancelářské budovy zachovat, s výjimkou přízemí, které bylo konvertováno v prostory obchodní a kde bude mimo jiné otevřena restaurace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám