Hlavní obsah

Živý i klidný, veselý i vážný, takový dům navrhl architekt pro svou rodinu

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům uprostřed zahrady, rozdělený do dvou odlišně uspořádaných částí. Jedna je úzká, vysoká, uzavřená, druhá přízemní, otevřená. Tak vypadá dům, který pro svou rodinu ve španělské vesnici Bordils navrhl architekt Bernat Llauradó Auquer z ateliéru Taller d’Arquitectura.

Foto: Adrià Goula

Dům má dvě části, jednu určenou pro denní život, druhou pro chvíle odpočinku.

Článek

Architekt ve svém návrhu s názvem Casa Nostra (náš dům) do puntíku zohlednil životní styl své rodiny. Vycházel z faktu, že jako rodina tráví většinu dne společně, pohromadě, tam kde se vaří a sedí a povídá.

Pro denní a večerní dobu proto navrhl část domu, která má formu odvozenou od pavilonu. Je přízemní, většina jejích stěn je prosklená, působí proto otevřeně vzdušně, vesele a živě.

Foto: Adrià Goula

Fasáda vysoké části domu je zčásti omítnutá, zčásti jsou cihly jen přetřené omítkou. Vše doplňují výrazná dřevěná okna.

Druhá část domu, k níž nízká přiléhá, je úzká, vysoká (má dvě podlaží) a je z větší části uzavřená. Zde je nejenom technické zázemí, ale také koupelny a především ložnice.

Tato část jasně návštěvníka upozorňuje, že zde vládne klid, aby obyvatelé mohli ničím nerušeni odpočívat a nabírat síly do dalšího dne.

Foto: Adrià Goula

Jednoduchým architektonickým řešením autor zabránil, aby se rodina musela dívat na okolní stavby. Z jedné strany je zakrývá vysoká část domu, z druhé jediná neprosklená stěna.

Dům s celkovou plochou podlah 150 m² vyrostl na nově se rozvíjejícím okraji vesnice, kde je spousta dalších rodinných domů.

Jedním z hlavních cílů architekta bylo proto dům zasadit na pozemku tak, aby při pohledu z oken ven nebyl tento fakt patrný a člověk si užíval výhledu do zahrady, nikoli na okolní zástavbu. I to je důvodem, proč je denní zóna pouze přízemní.

Foto: Adrià Goula

V přízemní části se odehrává celý denní život domácnosti.

Díky takovému uspořádání člověk vnímá park před domem, přední zahradu, vlastní obytný prostor v domě, zadní zahradu a potok na konci pozemku.

Okolní zeleň je tak v interiéru neustále vizuálně přítomná, na rozdíl od sousedních domů.

Foto: Adrià Goula

Dřevěná okna ladí s plotem domu.

Zatímco přízemní část má prosklené stěny, obálka vysoké části domu je tvořena zdivem z ručně vyráběných cihel. Ty jsou na úrovni přízemí přetřeny omítkou, horní podlaží je pak již omítnuté standardně, s vyhlazeným jemným povrchem. Fasádu dále osvěžují dřevěná okna s dřevěnými okenicemi.

Foto: Adrià Goula

Interiér hlavní části domu je plný světla.

„Většina použitých materiálů je ušlechtilá, s čistým, přírodním povrchem - dřevo, železo, keramika nebo beton. To umožňuje vychutnávat si vizuální a hmatové vlastnosti prvků s přirozeným složením a vnímat jejich strukturu, patinu a proces jejich zrání. Při návrhu jsme se naopak snažili vyhnout použití syntetických materiálů, prvků nebo součástí do domu,” říká architekt.

Foto: Adrià Goula

Architekt kladl důraz na použití přírodních materiálů v jejich přirozené podobě.

Dům je během zimy vytápěn přirozeně slunečními paprsky, v případě potřeby lze zatopit v krbu na dřevo. Izolace stěn ze zhutněné celulózy ovšem zvládá po většinu roku udržet chlad vně zdí domu.

Naopak v nejteplejších dnech stačí povětšinou díky chytré orientaci oken ochlazovat interiér jen přirozenou cestou, tj. proudícím vzduchem. V noční části domu pak stačí zavřít dřevěné okenice. Velká okna v přízemí pak chrání externí stínicí systém a samozřejmě vzrostlá okolní vegetace.

Foto: Adrià Goula

Ve vysoké části domu jsou především soukromé pokoje a také hygienické zázemí.

Autor projektu obecně kladl velký důraz na trvalou udržitelnost svého domova.

Ohřev vody v domě tak zajišťují solární panely na střeše, v zahradě je rozveden systém kapkového zavlažování. To jsou ostatně jedny z mála systémů dodaných k domu v prefabrikované podobě a tvořené syntetickými materiály. Vše ostatní bylo vybíráno s úmyslem zanechat po sobě co nejmenší ekologickou stopu.

Anketa

Máte rádi členité domy?
Ano, jsou zajímavější
68,8 %
Jen když je členění funkční
18,8 %
Nevím, nevyznám se v tom
0 %
Spíše ne
6,3 %
Ne, líbí se mi ty s jednoduchým, jasným tvarem
6,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám