Hlavní obsah

Získejte maximum z letní úrody

Právo, Gisela Růžičková

Jak úrodu ovoce a zeleniny nejlépe zpracovat? Vedle tradičních kompotů a marmelád lze letní dary přírody usušit nebo je přetvořit na čerstvé nápoje.

Foto: BIONAIRE

Novozélandská sušička ovoce a zeleniny Ezidri Snackmaker FD500 (4490 Kč) má nízkou spotřebu energie, elektronickou regulaci teploty, patentovaný systém cirkulace teplého vzduchu pro všechna síta (až 15) a příslušenství pro sušení ovocných placek a bylin.

Článek

Jablka, hrušky, meruňky, rybíz, angrešt, bylinky nebo třeba řepa, dýně či mrkev - to vše a mnoho dalších chutných plodin dozrává na našich zahrádkách. Jak se jejich přívalem nenechat zaskočit a zpracovat je tak, aby chutnaly i přes zimu?

Foto: CONCEPT

Sušička SO 1060 In Time (1799 Kč) vyniká novým moderním designem a svěží barvou. V základní výbavě je až 9 sít, teplotu sušení lze nastavit od 35 do 70 °C s individuálním digitálním časovačem.

Sušení bez chemie

Sušení je nepostradatelným způsobem zpracování potravin v každé moderní domácnosti. Je totiž nejstarší, nejzdravější a nejlevnější konzervací ovoce, zeleniny, hub, bylinek či semen. Potraviny se v moderních elektrických sušičkách usuší rovnoměrně, rychle, bez zbytečných konzervačních látek a zachovají si všechny vitaminy a minerály.

Skládací sušičky tvoří odnímatelné tácky (plata, sítě), které před sušením poskládáme na sebe. Mechanismus pro sušení najdeme pod i nad naskládanými tácky.

Foto: GORENJE

Moderní sušička potravin, FDK 24 DV (od 1489 Kč) se kterou vytvoříte snadno a rychle kvalitní zásoby na zimu pro celu rodinu, je novinkou v nabídce malých domácích spotřebičů.

Regálové sušičky mají pevný plášť, kde jsou umístěny vyjímatelné regály, plata a síta. Mechanická část je buď dole, nebo na boku.

Ventilátorové sušičky (s vestavěným ventilátorem) foukají na potraviny teplý vzduch, který urychluje průběh sušení.

Konvekční sušičky využívají při sušení proudění tepla. Topné těleso je vespodu jednotky. Teplo stoupá přes potraviny, odpařuje z nich vodu a suší je.

Foto: ETA

Teplovzdušná sušička potravin Karina (1599 Kč) garantuje rovnoměrné sušení nejen tenkých kousků, ale také větších kusů, aniž by ztratily své výživové hodnoty.

Nezbytný mixér

Také mixéry doma potřebujeme každou chvíli k drcení ledu, rozmělňování ovoce, k přípravě koktejlů a omáček. Práce v kuchyni je pak snadná. Jednotlivé typy se liší vybavením, počtem rychlostí i velikostí.

Stolní mixéry s vlastní nádobou jsou postavené na pracovní ploše. Skládají se z odnímatelné skleněné, plastové nebo ocelové nádoby a z elektrického zařízení.

Čepele mixéru jsou umístěny v nádobě, otáčejí se různou rychlostí a obvykle mívají více možností nastavení, některé mají až šestnáct rychlostí, kapacitu 5-8 šálků, ta se ale u různých modelů liší.

Foto: ETA

Stolní mixér Ergo (1455 Kč) má výkonný 550W motor s 5 rychlostmi a funkcí Pulse zabezpečí rychlé mixování a sekání surovin na koktejl či pyré. V nezávislém testu dTest, z ledna 2014, zvítězil mezi 15 mixéry různých značek.

Foto: ELECTROLUX

Stolní mixér (1399 Kč) v ocelové barvě s příkonem 450 W, 4 nerezovými noži, skleněnou nádobou o objemu 1,5 l lze mýt v myčce nádobí.

Foto: CONCEPT

Stolní mixér SM 3350 Shake And Go (699 Kč) nabízí pohodlné mixování a konzumaci z jedné nádoby. Hodí se k přípravě koktejlů, smoothies a zvládne i drcení ledu.

Ručními mixéry (tzv. tyčáky) lze mixovat v pevných nádobách všech tvarů a velikostí. Podmínkou je pouze větší otvor nádoby, než je hlava mixéru. Fungují na elektřinu i na baterie. Jsou přenosné a mívají tři základní rychlosti.

Foto: ELECTROLUX

Tyčový mixér UltramixPro (3299 Kč) s příkonem 700 W s extra dlouhou nerezovou nohou - 25 cm - třemi ergonomicky tvarovanými noži a speciálně upraveným tvarem mixovací hlavice.

Foto: PHILIPS

Nový tyčový mixér Daily Collection (1599 Kč) s výkonem 650 W a dvěma rychlostmi dokáže na jemno namixovat i tvrdé ingredience, nasekat cibuli i našlehat smetanu.

Foto: SENCOR

Ponorný mixér SHB 3322GR (499 Kč) je tyčový mixér s příkonem 400 W. Má tichý motor s redukcí vibrace na 2 rychlosti s možností plynulé regulace výkonu. Plastový odnímatelný nástavec usnadní mytí.

Odšťavňovače se vyplatí

Oblíbené jsou odšťavňovače, ale před jejich nákupem je důležité zvážit, jaké ovoce a jak často budeme odšťavňovat. Přístroje lze rozdělit do čtyř kategorií. Všechny mají své specifické vlastnosti:

Odstředivé odšťavňovače (centrifugy) ovoce či zeleninu nejprve nastrouhají. Pak rozprostřou kolem centrálního struhadla a vylisují šťávu. Jsou vhodné ke zpracování šťavnatého ovoce, ale dokážou zpracovat prakticky jakoukoliv surovinu.

Foto: PHILIPS

Nový odšťavňovač Avance Collection (4299 Kč) s 1,6l integrovaným zásobníkem na dužninu, příkonem 900 W zvládne jednoduše vymačkat nejrůznější ovoce i zeleninu do poslední kapky.

Foto: CATLER

Odšťavňovač JE 4011 (5690 Kč) pro ovoce a zeleninu, výkon 1 200 W, až 13 000 ot./min., 5 pracovních rychlostí. Plnicí trubice o průměru 84 mm, objem džbánku na džus 1,2 l, objem nádoby na dužinu 3 l.

Tlakové (šnekové) odšťavňovače pracují s nízkými otáčkami tak, že nejdřív rozmělní vhozené ovoce či zeleninu a pak šťávu protlačí přes jemné sítko. Jsou ideální pro odstředění šťávy z listové zeleniny či bylinek, ale zvládnou i jiné suroviny.

Mechanické (ruční) odšťavňovače mají šnekovou šroubovici. Umí zpracovat šťavnaté ovoce, bylinky a listovou zeleninu.

Foto: ETA

Nerezový odšťavňovač Fresher (2999 Kč) s výkonným motorem se zpětnou vazbou automaticky reguluje výkon motoru podle momentálního zatížení. Široký otvor umožňuje pohodlné plnění ovocem.

Foto: POTTEN & PANNEN - STANĚK

Vita Juicer Novis, multifunkční odšťavňovač nabízí kombinaci čtyř funkcí v jednom, v osmibarevném provedení, kvalitní technologie i design, 12 490 Kč.

Citrusovače jsou určené k získání čerstvé šťávy pouze z citrusů a dělí se na mechanické a elektrické. Mechanický citrusovač je k dostání ze skla, plastu nebo kovu a hodí se pro občasné použití. Jednou z variant jsou ruční pákové lisy.

Elektrický citrusovač je rychlejší a méně namáhavý, protože je lisovací trn roztáčen motorem spotřebiče.

Reklama

Související články

Sušičky ovoce a zeleniny využijeme po celý rok

Sušení je jedním z nejzdravějších způsobů, jak uchovávat potraviny. K sušenému ovoci a zelenině se nepřidávají žádné konzervační látky, cukr, sůl nebo barviva....

Výběr článků

Načítám