Hlavní obsah

Zimní zahrada je součástí obytného prostoru

Právo, Gisela Růžičková

Rozšíření obytné plochy o zimní zahradu je příjemné nejen proto, že získáme místo navíc, ale také z estetického důvodu. Prosklený prostor působivě ozvláštní fasádu rodinného domu, zároveň nabízí i různé možnosti provedení a využití. Proto má těmto účelům odpovídat zejména konstrukce zimní zahrady, její technické vybavení a také minimální plocha 15–20 m2.

Foto: ALUSYSTEMS.CZ

Moderní zimní zahrada s velkými předními prosklenými plochami na podezdívce. Boční vstup je zajištěn dvoukřídlými dveřmi, vstup ke schodišti zajišťují posuvně-sklopné dveře s funkcí výklopné ventilace.

Článek

Aby splnila zimní zahrada naše očekávání, upřesníme, k jakému účelu budeme prostor využívat. Dodatečné změny by stavbu prodražily a také by se i obtížně realizovaly. Rozhodovat bude především poloha zimní zahrady, také její začlenění do domu, materiály a konstrukční prvky, sklon střechy, systém ventilace, odvodňovací systém ve střešních profilech, větrací křídla, barevné variace a konečně i prosklené plochy.

Existuje několik způsobů využití zimní zahrady, které mají na její provedení odlišné požadavky. V našich podmínkách používáme zimní zahradu obvykle jako rozšířený obytný prostor, jako místo pro pěstování rostlin, případně pro přezimování choulostivých druhů nebo jako pracovnu či welness s bazénem nebo s vířivkou.

Foto: ALUSYSTEMS. CZ

Hliníková konstrukce citlivě propojuje prostor zimní zahrady s prosklenou střechou a plynule přechází pod přesah střechy budovy, kde tvoří úžasné zádveří hlavního vstupu do domu.

Naše spokojenost ze zimní zahrady bude záviset nejen na dobrém návrhu a provedení stavby, ale právě na správném využívání. Výhodou takového prostoru je blízkost obytných místností i bezprostřední kontakt se zahradou nebo okolní krajinou.

Typy zimních zahrad

Běžným typem zimní zahrady je přístavba. Obvykle to bývá jednoduchá jednopodlažní stavba navazující na obytnou část domu, která je orientovaná do zahrady.

Jednopodlažní přístavba je základním typem zimní zahrady propojené s obytnou místností rodinného domu.

Foto: INOUTIC

Ventilační otvory pro přívod a odvod vzduchu jsou nejúčinnějším přirozeným větráním.

Dvoupodlažní konstrukce jsou zajímavější po stránce architektonické. V interiéru pak mohou vzniknout dvě klimaticky odlišné zóny, které se navíc dají zařídit mnohem atraktivněji.

Prosklená střešní nástavba na terase či garáži s plochou střechou, kam máme možnost situovat zimní zahradu.

Zasklený balkón nebo lodžie také vytvářejí atmosféru zimní zahrady.

Způsoby využití prostoru

Podle způsobu využití se zimní zahrady navrhují jako vytápěné nebo nevytápěné.

Vytápěná zimní zahrada

Je méně náročná na prostor, protože plynule navazuje na obytné místnosti a teplota se v obou místech udržuje na stejné úrovni. V zásadě jde o rozšíření obytného prostoru prosklenou konstrukcí. Kvůli snížení tepelných ztrát se pro zasklení používá dvojsklo, lépe trojsklo, případně tepelně izolační vrstva pod podlahu.

Foto: DAFE-PLAST

Zimní zahradu si můžeme navrhnout sami na webových stránkách www.dafe.cz- on line konfigurátor zimní zahrady. Volit budeme tvar, rozměr, materiál, barvu a typ zasklení.

Přímé využití tepelné energie umožní orientace zimní zahrady na jih. V létě budeme tento prostor stínit a větrat, aby se nepřehříval vzduch uvnitř.

Nevytápěná zimní zahrada

Vyžaduje bezpodmínečně tepelné oddělení od interiéru. Přímé vizuální propojení se zimní zahradou umožní prosklená stěna rozdělující místnost a zimní zahradu.

Za nevytápěnou zimní zahradu považujeme i nezateplenou lodžii, kterou v topné sezóně běžně neotevíráme kvůli možným ztrátám energie, kondenzaci vodní páry či tvorbě plísní.

Zajímavá konstrukční řešení

Vzhled, barevnost, ale i pevnost a stabilitu dodávají zimním zahradám nosné profily. Bude-li zimní zahrada vytápěná, musejí mít použité profily i tepelně izolační vlastnosti.

Podle materiálů, z nichž je nosná konstrukce, řešíme zimní zahradu ze dřeva, kovu, plastu nebo z kombinací materiálů.

Nosné profily ze dřeva

Hodí se k zasklení menších ploch, na rozměrnější konstrukce se používají vrstvené lepené profily z dřevěných lamel.

Foto: HLADÍK/SOLARLUX

Zvláštnost zimní zahrady SDL Avantgarde je kombinace materiálu z dřeva a hliníku. Nosná dřevěná konstrukce uvnitř působí příjemně na atmosféru zimní zahrady a vně je chráněna před větrem a počasím hliníkovým pláštěm.

Dřevo má dobré tepelně izolační vlastnosti, ale vyžaduje ochranu proti vlhkosti, škůdcům a pravidelnou péči nátěry.

Odolnost proti klimatickým vlivům zajišťují z venkovní strany obvykle krycí hliníkové lišty, které chrání skleněné tabule.

Hliník

Používá se na nosné i zasklívací profily. K jeho výhodám patří vysoká odolnost proti rozmarům počasí, je stálý, pevný a nepodléhá korozi. Povrchová úprava je v provedení přírodního hliníku nebo s eloxovaným či práškovým povrchem. Zimní zahrady z hliníkových profilů mohou mít rozmanité tvary, velikost i členění.

Značkové hliníkové systémy mají vysokou únosnost, mohou mít nosné sloupky, vzdálené od sebe až 7 m, to vše při garantovaném zatížení střechy až 225 kg/m2. Díky vnitřnímu žebrování profilů jsou velice únosné i bez ocelových výztuh. Výztuhy do nich lze vkládat, pokud to vyžaduje statika. Nevýhodou hliníku je vyšší cena.

Plast

Nosnou konstrukci tvoří plastové profily s kovovým jádrem. Svislé plastové profily zajišťují dlouhodobou tvarovou stálost a odolnost proti klimatickým vlivům, kde se o pevnost profilů postará kovové jádro.

Foto: INOUTIC

Plastové profily jsou technicky osvědčenou klasikou, která je díky příznivému poměru cena/výkon velmi žádaná a díky designu splní i náročné estetické požadavky.

Plast má velkou tepelnou roztažnost, proto se používají pouze profily v bílé barvě a pro vyrovnání pnutí se nechávají dilatační spáry.

Výhodami plastové konstrukce jsou přijatelná cena a minimální nároky na údržbu.

Správné mikroklima po celý rok

S regulací mikroklimatu v zimní zahradě souvisí vytápění, větrání a zastínění. Abychom docílili co nejnižších nákladů, snažíme se zimní zahradu vyřešit konstrukčně i tvarově tak, aby odpovídala předpokládanému způsobu využití.

Foto: DAFE-PLAST

Zimní zahrada dnes už dávno není moderní forma skleníku, ale stále častěji ji využíváme jako relaxační wellness.

Vytápění zimní zahrady je nutné v případě, že chceme prostor využívat celoročně. Jednou z možností, jak zajistit v místnosti příjemné mikroklima bez kondenzace vodních par, jsou podlahové konvektory. Zvolit lze také podlahové vytápění, ale nikoli jako jediný systém vytápění.

Foto: INOUTIC

Při projektování nového domu můžeme zimní zahradu optimálně začlenit do objektu, aby splnila provozní i tvarově estetické představy.

Větrání zimní zahrady snižuje nejen vlhkost vzduchu v zimě, ale také teplotu vzduchu v létě. Nejpoužívanější je přirozené větrání ventilačními otvory na přívod a odvod vzduchu. Proudění vzduchu by neměl stát v cestě nábytek ani rostliny. Využít lze i elektronicky řízené větrání ventilátory. Odvětrání ventilátory je dokonce účinnější než větrání přirozeným komínovým efektem.

Tam, kde používáme zimní zahradu jako pracovnu, wellness nebo místnost na přezimování rostlin, zajistíme stabilní mikroklima pouze s přídavnou klimatizací, která se postará o chlazení vzduchu i úpravu vlhkosti.

Foto: HLADÍK/SOLARLUX

Jedním z řešení je i obytná zimní zahrada, která umožňuje nenásilný přechod mezi uzavřeným prostorem domu a okolní přírodou. Využívá principy vyvážení energií jin a jang a zastoupení všech pěti prvků v prostoru.

Stínění zimní zahrady je nejúčinnější ochranou v letních měsících. V tomto období, kdy je slunce vysoko, jsou slunečním paprskům více vystaveny skleněné šikmé střechy, zatímco v zimě, kdy je slunce nízko, to jsou svislé stěny. Na šikmé střechy se jako ochrana osvědčily střešní markýzy, na svislé stěny pak rolety a hliníkové žaluzie.

Foto: ALUSYSTEMS. CZ

Zimní zahrada se zdvižně-odsuvnými stěnami a spodním profilem, interiér je zapuštěný jako bezbariérový. Pasivní větrání zajišťují uzavíratelné spodní větrací mřížky v kombinaci se šikmými výklopnými okny v bocích stavby.

Existují i speciální lamelové žaluzie do střech, ale používají se velmi zřídka pro jejich vysokou cenu. Nejběžnější je střešní markýza kotvená přímo do střešní konstrukce zimní zahrady. Trvalé zastínění poskytují i vzrostlé stromy či keře. Nejpoužívanějším vnitřním zastíněním jsou rolety a vertikální či horizontální žaluzie. Vyplatí se kombinovat vnější a vnitřní zastínění.

Legislativní minimum

Jako každá stavba a přístavba, musí i prosklená zimní zahrada splnit základní legislativní podmínky.

Ohlášení stavby a stavební povolení

S účinností od 1. 1. 2007 platí nový stavební zákon 183/2006 Sb., podle něhož stačí nyní mnohé stavby ohlásit. Stavby menšího rozsahu lze stavět dokonce i bez ohlášení. V případech, kde bude i nadále nutné stavební řízení, se nabízí možnost tzv. zkráceného řízení za pomoci autorizovaného inspektora. V některých případech se stavebním i ohlašovacím procedurám můžeme vyhnout. V případě, že si nejsme na sto procent jisti, vždy je nejlepším řešením poradit se s příslušným stavebním úřadem, abychom žádný předepsaný postup nezanedbali.

Stavby bez ohlášení

Ze zákona není potřeba stavební povolení ani ohlášení pro jednopodlažní nevytápěné budovy bez pobytových místností či hygienických zařízení do 25m2 zastavěné plochy a do 5m výšky, třeba pro zahradní domek nebo dílnu.

Ohlašovat se nemusí ani samostatně stojící zimní zahrady o jednom nadzemním podlaží do 40 m2 plochy, ani technická zařízení či vedení uvnitř budov, tedy např. rozvody vody, energií, tepla, elektronických komunikací, odvody odpadních a dešťových vod a větrání a dále přípojky vodovodní, kanalizační a energetické v délce do 50 m.

Ohlašovat nemusíme bazény do 40 m2 zastavěné plochy či zásobníky na vodu do objemu 50 m3 a do výšky 3 m ani ploty mezi zahradami.

Podklady pro podání ohlášení zahrnují stručný popis prováděné přístavby spolu s podklady poskytnutými od dodavatele (prospekt) formou průvodního dopisu a jednoduchý nákres stavby.

Orientace ke světovým stranám

Na jih otočená zimní zahrada má dost tepla a světla po celý rok, ale vyplatí se zvolit speciální reflexní skla nebo vhodnou stínicí techniku. Zimní zahrady orientované na sever bývají studené a stinné, ale s termoizolačním sklem a speciální izolací stěn a podlahy se promění v příjemné zázemí.

Zimní zahrady postavené na východ jsou po ránu zalité sluncem, a když použijeme speciální zasklení, teplo se udrží až do odpoledne. Zimní zahrady umístěné na západ budou mít dost světla navečer.

Reklama

Související témata:

Související články

Dejte směr neposedným kapkám

Ačkoliv letošní léto není na déšť příliš skoupé, je potřeba v parných dnech zahradu přece jenom dobře zalévat.

I zahradní nábytek má svůj příběh

Při pohledu přes ploty domů spatřujeme v zelených zákoutích zahrad nábytek ze dřeva, z umělého ratanu i hliníku. Ve stínu stromů a paprsků sluníčka skrývá i on...

Kouzelná hůl pro každou zahradu

„Jeden stroj vládne všem, / jeden jim všem káže, / jeden všechny přivede, / do temnoty sváže,“ touto parafrází Tolkienova proslulého románu Pán prstenů bychom...

Výběr článků

Načítám