Hlavní obsah

Židle a křesla inspirovaná slavnými mají připomínat jejich povahu i styl doby jejich života

Novinky, tnk

Křesla pojmenovaná po romanopisci Marcelu Proustovi, americkém filmovém a divadelním herci Humphreym Bogartovi nebo po Ludvíku XVI. jsou nevšedními nábytkovými kousky, které mají připomenout tyto slavné tváře. Cílem jejich autorů je, aby nábytek vystihoval dobu jejich života i celkovou osobnost, ale zároveň, aby měl i moderní punc.

Foto: Magis (2x), Alessandro Paderni, Crespi

Židle Magis Proust od Alessandra Mendiniho vytvořená speciálně pro komplex Vittoriale degli Italiani od architekta Giancarla Maroniho.

Článek

Designér Alessandro Mendini navrhl křeslo Proust, které je pohodlným a dobře omyvatelným plastovým kouskem inspirovaným francouzským autorem Marcelem Proustem.

„Myslím, že mnoho lidí už vlastně křeslo Proust zná. Je to romantické, barokní křeslo, na kterém je naneseno množství barevných teček pomocí pointilistické techniky. Tyto tečky pokrývají celé křeslo. Od roku 1978 bylo Proustovo křeslo vyráběno v mnoha variantách, s použitím různých barev, materiálů a rozměrů, a bylo dokonce vyrobeno i z keramiky nebo bronzu," uvedl Mendini.

Foto: Magis, Tom Vack

Lehce udržovatelné křeslo se hodí i na terasu.

Nyní bylo křeslo vyrobeno průmyslově. Jde o nadčasový objekt, který se může stát výrazným solitérem v jinak minimalisticky zařízeném interiéru.

Designéry inspiruje Velká francouzská revoluce

Éra Velké francouzské revoluce zjevně designéry nepřestává inspirovat. Kultovním kouskem spojujícím historický styl a moderní design je křeslo Louis Ghost od designéra Philippa Starcka. Je inspirováno dobou Ludvíka XVI. Má hladké linie a je odolné proti poškrábání, povětrnostním vlivům a také omyvatelné.

Nejslavnější jsou transparentní varianty - šedá kouřová, slámově žlutá, ledově modrá apod. O oblibě této židle s prvky křesla svědčí i fakt, že se na trhu hojně objevují i napodobeniny tohoto designu.

Foto: Kartell, Design 55 Interiors

Židle Louis Ghost od Philipa Starcka.

Židle pojmenovaná po manželce Ludvíka XVI. Marie Antoinetta má podobiznu královny přímo na opěradle. I tato akrylová židle má transparentní prvky, které jakoby symbolizovaly dobu osvícenství.

Foto: Eco Chic, Sweetpea & Willow

Křeslo s lenoškou Bogart a židle Marie Antoinette.

Designéry ale baví i navrhování nábytkových kusů motivovaných slavnými herci. Kožené křeslo inspirované divadelním a filmovým hercem Humphreym Bogartem by mělo nabízet příjemné a pohodlné posezení v hollywoodském stylu pro kouření doutníků.

Sedací nábytek herečky Katharine Hepburnové zase má dát plně vyniknout kouzlu své majitelky.

Foto: Eco Chic, Sweetpea & Willow

Zleva: křeslo Katharine Hepburn a kousek s názvem Albertův trůn.

Designéři se pro inspiraci obracejí i k britské královské rodině. Nábytkové kousky nesoucí jména jejích členů mají v první řadě působit vznešeně a aristokraticky. Stanou se chloubou interiérů zařízených v elegantním klasickém stylu.

Foto: Kartell

Stolička Charles a židle Victoria od Philipa Starcka.

Nábytek pojmenovaný po slavných osobnostech má tu výhodu, že je celkem dobře zapamatovatelný a zákazníci si ho tak lépe vybaví.

Někdy tak jde jen o marketingový tah, jindy o zdařilou legitimní inspiraci, která je poctou pro slavné osobnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám