Hlavní obsah

Zděte ekologicky a úsporně

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budete stavět rodinný dům? Pak vás čeká výběr vhodného zdicího systému. A jelikož je na trhu bohatá nabídka pro individuální výstavbu, nebude rozhodování jednoduché.

Foto: ELK

Malometrážní dřevostavba Compact 57 je určena pro ty, kteří preferují bydlení v rodinném domě, kladou důraz na kvalitu a současně vítají maximální cenovou dostupnost.

Článek

Nejpoužívanější jsou tradiční pálené cihly, pórobetonové stavební prvky i materiály na bázi lisované dřevotřísky doplněné polystyrenovou izolací. Jejich vlastnosti odpovídají ekologickým trendům i úsporám energie.

Foto: Liapor

Rodinný dům postavený z Liaporbetonu je v podstatě stavebnice sestavená na základové desce zhruba za 3 týdny (podle typu domu). Zákazníci si nejčastěji vybírají variantu uzavřené stavby k dokončení.

A protože náklady na hrubou stavbu jsou srovnatelné, zaměřte se na jejich užitné vlastnosti, které posléze ovlivňují náklady na bydlení i jeho kvalitu. V praxi se osvědčilo používat od jednoho výrobce nejen zdivo, ale i fasády a omítky. Přitom je vždy nutné dodržovat postupy doporučené výrobcem. Jedině tak za ně výrobce přebírá garanci.

Foto: Heluz

Systém vybírejte pečlivě

Klasická pálená cihla má u nás nejdelší tradici. Dnes už zdaleka nejde jen o plné klasické pálené cihly, ale také o broušené děrované, tenkostěnné tvarovky, některé s tepelnou izolací s dostatečně vysokým tepelným odporem.

Většina výrobců dodává komplexní stavební systém pro celou hrubou stavbu domu. Modulový systém zdicích tvarovek umožňuje postavit obvodové, vnitřní, nosné i dělicí stěny.

Výběr je i v keramických překladech s vyloučením tepelných mostů, v obvodových konstrukcích nebo v keramických montovaných stropech. Pálené cihly mají vysokou statickou nosnost, ustálenou hmotnostní vlhkost, jsou ohnivzdorné a mají dobré difúzní i akustické vlastnosti.

Foto: Heluz

Broušené cihly Family mají výborné tepelně izolační vlastnosti v porovnání s ostatními materiály pro jednovrstvé zdivo bez vyplněných dutin. Cihly mají propracovanou geometrii cihelného bloku minimalizující prostup tepla při zachování vysoké pevnosti.

Moderní pórobeton patří ke komplexním stavebním systémům, obsahujícím obvodové, vnitřní nosné i nenosné stěny, stropy, střešní konstrukce, schodišťové stupně, okenní a dveřní překlady.

Foto: Ytong

Zdicí malta Ytong je určena k tenkovrstvému zdění přesných pórobetonových stejnojmenných tvárnic.

Existují dva základní druhy pórobetonu. Bílý (z křemičitého písku, vápna a cementu) a šedý (ze směsi elektrárenského popela a vápna). Výrobci pórobeton odlehčují plynem a hydrotermálně ho zpracovávají. Také tento materiál má dobré tepelně technické vlastnosti díky vzduchu uzavřenému v makropórech. Ten působí jako přirozený izolant.

Výhodou pórobetonu je nízká hmotnost i tři pevnostní třídy, které zaručují dostatečnou únosnost. Pórobeton dýchá, takže spolehlivě vyrovnává vlhkost vnitřního a venkovního prostředí. Je zdravotně nezávadný a nehořlavý, ale ve srovnání s pálenou cihlou má nižší savost. Se vzrůstající vlhkostí se zvyšuje objemová hmotnost a zhoršují se tepelně izolační vlastnosti.

Materiál se dodává s vyšším obsahem vlhkosti (30 %), která se po zpracování usazuje na 6-9 %. Předností pórobetonu je jednoduché řezání tvarovek pilou, hoblování, vrtání či vysekávání drážek.

Foto: Ytong

Kompletní stavební systém z bílého pórobetonu nabízí ucelené řešení pro ekonomicky i ekologicky šetrné stavění. Výrobce navíc poskytuje řadu odborných služeb, mezi něž patří poradenství při projektu i výstavbě.

Vápenopískové zdivo je pokrokový stavební materiál, jehož obliba hlavně v posledních letech prudce stoupá. Důvodem je optimální kombinace vysoké objemové hmotnosti, mimořádné pevnosti a vynikajících tepelně a zvukově izolačních vlastností. To umožňuje navrhovat nosné stěny s menší tloušťkou.

Tím je dosaženo nejen úspory stavebních materiálů a práce při zdění, ale při stávající zastavěné ploše také úspory užitné plochy až ve výši 10 %. Nově získanou plochu lze využít třeba jako další pokoj navíc.

Foto: Sendwix

Zdicí systém z vápenopískových cihel Sendwix byl přímo navržen pro stavbu tepelně úsporných, nízkoenergetických a pasivních domů.

Dřevocementové tvárnice se skládají z přírodního materiálu na bázi dřeva (zhruba 90 %) a cementu. Z tepelně izolačního hlediska vylepšuje tvárnice polystyrenová vrstva na venkovní straně.

Tvárnice jsou duté, ukládají se na sebe nasucho vždy po několika řadách a zalévají se betonem. Vytváří se tak monolitická sendvičová stěna s betonovým jádrem, dřevocementovým obalem a se zatepleným polystyrenem. Zdivo zajišťuje dobrou nosnost stěn i tepelný odpor, nevýhodou je počáteční vlhkost, náročnost provedení a různost materiálů.

Foto: Izoblok

Nosný a zdicí systém dřevocementových tvárnic Izoblok je moderní technologie pro výstavbu levných a energeticky úsporných objektů.

Montované systémy, hlavně dřevostavby, používají sendvičový panel, který tvoří dřevěný rám vyplněný minerální izolací a opláštěný dřevotřískovými deskami.

Stavby se vyznačují malou objemovou hmotností, vysokou pevností v tahu i tlaku, snadnou opracovatelností a velkou flexibilitou. Předností montovaných staveb je suchá a rychlá montáž. Dřevostavby mají dobré tepelně izolační vlastnosti. Dřevo však není schopné akumulovat teplo.

Foto: Goldbeck

Jeden z novějších stavebních systémů pro rodinné domy, Skeletsystem, umožňuje mít stavbu pod střechou již za 3 týdny.

Sledujte užitné vlastnosti

Tepelný odpor konstrukce zabrání úniku tepla v zimě zevnitř a v létě udržuje v domě chlad. Při srovnatelných cenách materiálu by mělo být toto měřítko rozhodující. Čím vyšší je tepelný odpor, tím lepší jsou tepelně izolační vlastnosti zdiva. Tato položka je důležitá i z hlediska tepelných ztrát, nákladů na vytápění a tepelné pohody v místnosti.

Zabudovaná vlhkost je úměrná množství vody obsažené v použitém zdivu. Ovlivnit ji mohou i srážky a nedostatečná izolace proti vzlínání vlhkosti. Vlhkost pak zvyšuje náklady na vytápění a může vést i ke tvorbě plísní.

Tepelná akumulace zajišťuje rovnoměrné a přirozené klima ve vnitřním prostoru. Je neocenitelná zejména v létě, kdy vyrovnává teplotní rozdíly mezi dnem a nocí. Přes den se postará o příjemný chládek a v noci nahromaděné teplo vyzařuje.

Foto: Porotherm

Dům postavený z broušených cihel Porotherm 44 Profi a přední část z Porotherm 30 Profi, které jsou určené pro omítané jednovrstvé obvodové nosné i nenosné zdivo s vysokými nároky na tepelný odpor a tepelnou akumulaci stěny.

Zdravotní nezávadnost ovlivňuje struktura materiálu a množství chemických složek potřebných pro jeho úpravu nebo konzervaci.

Difúzní odpor je schopnost materiálu zajistit v bytě optimální vlhkost, tedy propouštět přebytečné páry ven a v případě potřeby je dodávat zpět. Tato vlastnost mírní dýchací potíže, zamezuje kondenzaci vody a vzniku plísní. Čím má nižší hodnotu, tím lépe stavba hospodaří s vlhkostí.

Trvanlivost stavby vyjadřuje způsobilost materiálu neměnit se v čase. Jde hlavně o změnu objemu vlhkosti, kdy může docházet k praskání omítek.

Komplexnost a flexibilita zdicích prvků ručí za jednoduchost a kvalitu stavby, sníženou pracnost, bohatou nabídku sortimentu a umožňuje i případné pozdější úpravy či rekonstrukce.

Foto: Porfix

Bungalov z ekologického a ekonomicky úsporného pórobetonu je vhodný do rovinatého, ale i mírně svažitého terénu pro samostatný pozemek, ale i do zástavby s maximálně dvěma nadzemními podlažími.

Zvukově izolační vlastnosti ovlivňují klid v místnostech. Ze všech u nás používaných zdicích materiálů splňují tyto požadavky nejlépe tradiční pálené cihlové systémy, jejichž kvalitu ověřil čas.

Kvalitní stavba vyžaduje:

  • Cihly i tvárnice chránit proti dešti fólií,
  • tvarovky s vlhkostí přesahující 10 % do stavby nepatří,
  • teplota při stavbě nemá klesnout pod +5 °C,
  • nepoužívat zmrzlé či zasněžené tvarovky,
  • rozestavěnou či hotovou zeď chránit před provlhnutím,
  • příčky s obvodovým zdivem spojit nerezovými sponami,
  • tloušťka ložných spár má být 8-15 mm, u pórobetonu 1-3 mm,
  • svislé spáry tvarovek na P+D se nedoporučuje maltovat,
  • při zdění dodržovat pravidla vazby,
  • vodorovná izolace proti vlhkosti musí přesahovat hranu zdi minimálně o 15 cm,
  • pro spojení omítky s podkladem má být povrch suchý a drsný,
  • při omítání zdiva používat omítkovou směs s objemovou hmotností vyšší (maximálně o 40 %) než mají tvarovky,
  • každý milimetr omítky musí zrát jeden den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám