Hlavní obsah

Zbavte se vlhkosti a plísně v domě

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadměrná vlhkost a technické chyby při stavbě či rekonstrukci mají velký vliv na rozmnožení plísně. Tvoří se na stěnách, je na pohled nevábná a hlavně škodí zdraví. Zjistilo se, že plísně mají přímou spojitost se vznikem alergií a astmatu. Zvláště u dětí raketově roste.

Foto: Quick-step

Zdravé spaní a prostředí bez plísní v ložnici ovlivňuje i správné větrání.

Článek

Podle studie Healty Homes Barometer je vystaveno plísním v českých domácnostech každé jedenácté dítě.

„Vlhké byty s přítomností plísní nepříznivě působí především na dýchací cesty svým dráždivým a alergizujícím účinkem,“ říká alergoložka Hana Štenclová.

Nejdříve je nutné zjistit zdroj vlhkosti a pak ho odstranit. Příčin může být mnoho: zatékající střecha, špatná izolace základů, nedostatečné větrání a topení.

„Následně přikročíme k samotnému odstranění plísní. Provádí se mechanicky s pomocí biocidních přípravků. Vhodné je i použití interiérových barev, které jsou biocidním přípravkem ošetřené,“ vysvětluje Stanislav Polívka ze společnosti Het.

Vše má svůj čas

Na všechno se spěchá, i na nové bydlení. A tak je častým nešvarem u novostaveb zbytková stavební vlhkost zdiva, protože nebyly dodrženy časové odstupy.

Foto: Het

Zdravé děti žijí ve zdravém prostředí bez plísní a vlhkého interiéru.

Problém může vzniknout i použitím čerstvých zdicích tvárnic, z nichž se ještě neodpařila výrobní vlhkost. Dům pak navenek vypadá bezproblémově, ale ve skutečnosti je „nemocný“.

Když objevíme plíseň, začneme rychle jednat a s odborníkem vybereme vhodnou technologii. Často se přistupuje k aplikaci speciální nano omítky, která se osvědčila i při odstraňování tepelných mostů.

Nano omítka je termoizolační, vytváří na stěně aktivní vrstvu. Díky ní se teplo v místnosti kumuluje rychleji, doba vytápění se zkracuje.

„Omítka nefunguje jen na principu tradičního tepelného izolantu, ale i na principu reflexní vrstvy, která dokáže teplo jakoby odrazit zpět do místnosti. S ohledem na podmínky, ve kterých je aplikována, může konkrétně omítka Nano Coat Home ušetřit až do 30 % energie na vytápění,“ vysvětluje Štefan Karabáč z firmy Helske.

Kritická místa: okna

Choulostivé jsou prostory, v nichž se střídá teplota, je přítomna vzdušná vlhkost a voda. Jde především o koupelny, kuchyně, okna.

„Nejvíce jsou ohrožena dřevěná okna v novostavbách nebo v zimním období. Moderní okno s membránovou úpravou, která přichází na řadu před vrchní lazurou, se ale chová jako funkční oblečení. Zabraňuje pronikání vlhkosti do okenní konstrukce a zároveň napomáhá, aby se z okenního rámu rychle odpařila pryč,“ říká Milena Tomčíková z firmy Vekra.

Foto: Vekra

Okna mají membránovou úpravu, která se chová jako funkční oblečení. Pouští vlhkost ven, ale ne dovnitř.

Asymetrický nátěr provádí hydraulický robot pouze z vnitřní strany. „Pokud by bylo okno takto ošetřeno z obou stran, vlhkost by se držela v konstrukci a nemohla by se správně odpařovat,“ dodává Milena Tomčíková.

Odolný nábytek

Vlhkost nás dokáže potrápit i v koupelně a v kuchyni. Aby nábytková dvířka ve vlhkém prostředí nenasála vodu, nedošlo k nabobtnání a nevratnému poškození, doporučujeme v tomto případě volit moderní materiály, které si s kapkou vody poradí.

Foto: Trachea

Moderní materiál Softixx má vysokou odolnost plochy vůči vodě díky povrchu z nanočástic.

„Skvělý je nanolaminát Softixx, u nějž zajišťuje vysokou odolnost plochy vůči vodě jeho unikátní povrch z nanočástic,“ říká Martin Dusík z firmy Trachea.

Hrany jsou vůči vlhkosti chráněny i díky zpracování hran lepených s pomocí technologie PUR. Kvalitní lepidlo dá vzniknout tzv. ztracené spáře, která je téměř neviditelná, brání průniku vlhkosti do vnitřku dvířek.

Jásavý, jásavý a ještě jednou jásavý. Takový je domov ženy z Velké Británie

Tipy a trendy

Požadavek na PUR lepení je důležitý i u koupelnového nábytku. Jde se ale mnohem dále.

„Šikovné řešení, jak zamezit vodě a vlhku, je lakovaný nábytek. Stříkaný lak spolehlivě odpuzuje vodu. Ale pozor, je třeba dbát na kvalitu materiálu i způsob, jakým je nábytek lakován,“ vysvětluje Petr Blažek z firmy Dřevojas.

Foto: Trachea

Lepení hran PUR technologií, kdy vzniká tzv. ztracená spára, je nutné u koupelnového nábytku. Zde akrylátový povrch T.acrylic, může být v moderním lesku i matu.

Plíseň rychle pryč!

Plíseň se nesmí odstraňovat za sucha, aby nedošlo ke vdechování výtrusů a kontaminaci okolí. Napadená místa se proto namočí biocidním přípravkem a plíseň se opatrně odstraní špachtlí.

Interiér inspirovaný cirkusem ocení hlavně početné rodiny

Tipy a trendy

Na obnažený podklad se opět aplikuje biocidní přípravek, aby aktivní složky mohly proniknout až k plísňovému myceliu hluboko ve zdivu.

V případě silného napadení je možné přípravek aplikovat i vícekrát a nechat působit minimálně 6 až 12 hodin. Při aplikaci v interiéru v průběhu nanášení a schnutí je nutné důkladně větrat!

Anketa

Trápí vás doma plísně?
Ano, bohužel.
79,6 %
Měli jsme je, ale už je nemáme.
7,1 %
Ne, naštěstí ne.
13,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 861 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Zabezpečte okna, dveře i chytré spotřebiče

Při vloupání jsou nejzranitelnějšími místy okna a dveře, proto by měly mít vlastní bezpečnostní prvky. S rozvojem inteligentních technologií přibývá chytrých...

Výběr článků

Načítám