Hlavní obsah

Zazdívání, bourání i dlouhé schvalování. Moderní garsonka za to rozhodně stála

Novinky, nes

Garsoniéru s dispozicí 1+1 koupila v klasickém panelovém domě naše čtenářka Michaela. Byt vyžadoval kompletní rekonstrukci, měl ještě původní umakartové jádro a ani jeho řešení nevyhovovalo. Oslovila proto stavební firmu a s její pomocí se pustila do úprav a oprav. Nyní, když je vše hotovo, se raduje z nového bydlení, ve kterém se cítí příjemně a spokojeně.

Foto: Archiv čtenářky (10x)

Místo dvou oddělených místností vznikl v bytě jeden prostor s přirozeným členěním.

Článek

„Byt prošel kompletní rekonstrukcí, nechala jsem zazdít dveře z chodbičky do pokoje a probourat stěnu mezi kuchyní a pokojem, čímž se otevřel prostor a byt se opticky zvětšil,“ popisuje základní myšlenku změn Michaela.

Foto: Archiv čtenářky

Kam až sahá vstupní chodbička, majitelka nápaditě naznačila pouze odlišným typem podlahy.

Foto: Archiv čtenářky

V kuchyni je hezky sladěn materiál pracovní plochy a panelu za ní.

Probourávaná stěna byla naneštěstí nosnou zdí v domě, do čehož se čtenářka rozhodně nemohla pustit jen tak o své vůli.

„Abych do ní mohla nechat vyřezat požadovaný otvor, musela jsem získat stavební povolení. Proto jsem se domluvila se stavebním architektem, aby mi zaměřil místnosti s návrhem probourání stěny. Výřez stěny musel propočítat statik, který zadal instrukce k realizaci,“ popisuje Michaela nezbytné kroky.

Foto: Archiv čtenářky

Ložnici od zbytku pokoje odděluje Skříňka s poličkami přístupná z obou stran.

Foto: Archiv čtenářky

Část pokoje sloužící jako ložnice odlišuje od denní zóny oranžovohnědá barva ve velice světlém odstínu, s nímž ladí i materiál skříně.

Se zásahem do nosného zdiva ovšem musel samozřejmě souhlasit i majitel domu.

„Jelikož je byt družstevní, družstvo mi muselo stavební úpravu schválit a rovněž tak muselo souhlasit s veřejnoprávní smlouvou, abych získala stavební povolení. Celé vyřizování trvalo přibližně měsíc, ale vše dospělo ke zdárnému konci,“ doplňuje čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Konferenční stolek se majitelka chystá v brzku nahradit něčím, co bude lépe odpovídat stylu zařízení bytu.

Foto: Archiv čtenářky

Knížky uložené ve skříňce jsou přístupné jak ze strany sedačky k četbě přes den, tak ze strany postele pro čtení před usnutím.

Výměnu jádra, bourání, zazdívání a celkovou stavební rekonstrukci pak čtenářka svěřila odborné stavební firmě, která se, k velké potěše paní Michaely, postarala i o správnou likvidaci odpadu.

Foto: Archiv čtenářky

Maličkou koupelnu osvěžila kombinace několika druhů obkladů.

Foto: Archiv čtenářky

Jakmile byl byt rekonstruován, začala naše čtenářka s jeho zařizováním. Téměř vše je již hotovo, zbývá doladit poslední finesy, na něž už nezbyly finance.

„Je to hlavně konferenční stůl a jídelní židle, které se do stylu bytu nehodí, ale brzy je nahradím. Také v koupelně pod umyvadlo plánuji nechat si na míru udělat skříňku na úložné prostory.”

Foto: Archiv čtenářky

Původní podoba bytu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám