Hlavní obsah

Zařízení interiérů vyrobené z odpadů

Novinky, Iva Bastlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reakcí na konzumní styl života, jenž se rozmohl ve vyspělých zemích světa, je snaha o návrat k přírodě, znovuobjevování kvality ruční práce, minimalizování odpadu jak v podobě energií, tak v podobě surovin. Upcyklace začíná být významným prvkem v procesu výroby a pravděpodobně se bude její význam jen zvyšovat.

Foto: Iva Bastlová

Křesílko Sibirjak má sedací a opěradlovou část vyrobenou z březové kůry, která by se jinak stala odpadem. Autorkou je Anastasiya Koshcheeva.

Článek

Upcyklací je míněno opětovné využití a zpracování materiálu nebo produktu, ovšem nikoli zpět do stejné podoby, což nazýváme recyklací, ale o řád výše - tedy k vytvoření nového výrobku. Tento pojem poprvé použil ve svém článku Reiner Pilz v novinách Salvo v říjnu roku 1994 a od té doby se termín ujal. Protikladem je downcyklace, kdy při tomto procesu vzniká produkt nižšího řádu.

Foto: Iva Bastlová

Kolekce židlí a stolů s názvem EDDI, kde základnu tvoří staré rámy kol, navrhl Bernd Brinkamann.

Foto: Iva Bastlová

Židle Beleaf má sedací a opěradlovou část vytvořenu ze směsi listí a pryskyřice. Autorem je slovenský designér Šimon Kern.

V obou postupech, ať již při upcyklaci či „jen“ downcyklaci, se zpracovává materiál, který by jinak skončil na skládce. Za ideální pak lze považovat situaci, kdy na konci životního cyklu výrobku zůstávají materiály vysoké kvality využitelné tak pro výrobu nových produktů. Původní surovinové zdroje díky tomu zůstávají v cyklu a zabraňuje se vzniku odpadu.

Foto: Iva Bastlová

DECAFE je materiál, ze které lze vyrobit mnoho bytových doplňků. Jeho hlavní surovinou je kávová sedlina. Hlavní myšlenka pochází od Raula Lauriho.

Trendy do budoucna

Dle odborníků lze očekávat, že v příštím desetiletí velké průmyslové společnosti zlepší svůj způsob zacházení se surovinami a svou výrobu upraví tak, aby mohly zpětně zpracovávat i vlastní produkty. tím vzniknou uzavřené výrobní smyčky. Již nyní výrobci i designéři vymýšlejí výrobní procesy, které výrazně snižují spotřebu přírodních zdrojů a energií na všech úrovních produkce.

Foto: Iva Bastlová

Wootex nabízí řadu možností využití, hlavní surovinou při jeho výrobě je použitý textil a plasty. Materiál vyvinula společnost Vive Innovation.

Foto: Iva Bastlová

Bloky Paper bricks jsou vyrobené ze starých novin, design vytvořil Woojai Lee.

Tento nový trend lze již dobře sledovat na velkých zahraničních veletrzích. Jednou z největších expozic věnovanou právě upcyklaci mohli vidět například návštěvníci "Circular thinking" na letošním veletrhu Interzum v Kolíně na Rýnem. Na ploše 500 m² vystavovatelé představili více než 100 exponátů od designérů z celého světa.

Foto: Iva Bastlová

Koberce Vlisco navrhla designérka Simone Postová pro výrobce koberců. Použila zbytky z výroby klasických koberců, které by se jinak staly odpadem.

Víte, že...
Veletrh Interzum se koná jednou za dva roky v Kolíně nad Rýnem a je to nejdůležitější událost v oboru pro výrobce nábytku v celosvětovém měřítku. Právě zde účastníci představují novinky z oblasti materiálů, strojů a technologií.
Foto: Iva Bastlová

Lampa Cube lamp je sestavena ze starých PC komponentů. Design pochází z dílny Thomase Kirchnera.

Foto: Iva Bastlová

Lampy PET vyrobené z plastových lahví vytvořil Gaetan Bobichon.

Závěrem

Myšlenkou upcyklace není přestat najednou vyrábět z klasických surovin a přestat toto zboží nakupovat. Cílem je přimět spotřebitele, aby si při nákupech pokládal následující otázky: Jak dlouho mi bude výrobek sloužit? Co se s ním pak stane? A potřebuji ho vůbec?

Foto: Iva Bastlová

Židle TUB, které je vyrobená ze staré vany, má na svědomí Michael Kapfer.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám