Hlavní obsah

Žaluzie a rolety ovládají hru se světlem i stíny

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se slunce opírá do oken, chrání interiér před jeho žárem rolety či žaluzie intenzitou, kterou sami zvolíme – ať už při nákupu výběrem materiálu, nebo nastavením. Navíc mohou být efektní ozdobou domova.

Foto: CLIMAX (4x)

Skládané látkové žaluzie jsou dostupné v nespočtu materiálů, barev, vzorů a potisků. Ovládají se plastovým madlem nebo šňůrkou. Cena podle typu látky od 2400 Kč.

Článek

Existují žaluzie a rolety, které i v nejostřejším slunci zajistí tmu či polostín, a vzduch tak v místnosti ochladí až o tři stupně.

Foto: VELUX

Žaluzie se hodí do vlhkých prostor, jako jsou například koupelny nebo kuchyně. Regulují směr a množství světla a zároveň chrání před nechtěnými pohledy. Cena od 1760 Kč.

Dokážou to kvalitní materiály s větší hustotou nebo vrstvením, které pohlcují sluneční paprsky. Někdy ale potřebujeme pouze chránit soukromí a denního světla se úplně zříci nechceme. V takovém případě poslouží třeba žaluzie nebo lehké okenní japonské stěny, které posunujeme podél okna.

Přizpůsobivé žaluzie

Výhodou žaluzií je, že je využijí i majitelé oken atypických tvarů. Horizontální lamely výrobce upraví pro okna ve tvaru kruhu či trojúhelníku, většinou bývají nahoře i dole fixovány.

Vertikální žaluzie jsou vhodné pro velké prosklené stěny. Obvykle je mezi horním a dolním vodicím profilem napínají pružiny, vzdušnějšího efektu v interiéru docílíme volně visícími látkovými lamelami.

Foto: ISOTRA

Dlouhé lamely vertikálních žaluzií vpouštějí světlo do bytu a vnášejí do prostoru pocit vzdušnosti. Barevná kolekce látek Berlin, cena za rozměr 3000 x 2800 mm bez šikminy je 2140 Kč.

Některé žaluzie při domknutí propouštějí více světla, jiné méně – záleží na použitém materiálu a rozložení lamel. Při výběru proto se žaluziemi manipulujeme a domykavost vyzkoušíme přímo v prodejně.

Lamely žaluzií polohujeme podle potřeby, natočíme je po směru slunečních paprsků i proti nim. V každém případě přes žaluzii trocha světla proniká. Existují však celostínicí domykatelné žaluzie s průřezy pro textilní pásku a s vodicími strunami raženými ve spodní třetině lamely, u nichž při naklonění lamel zůstávají otvory ukryty.

Materiály lamel

Lehké stínění umožní látkové lamely, látka je obvykle vsunuta do hliníkového profilu. Pro svou přijatelnou cenu, širokou škálu barevných variant a schopnost napodobit dřevo jsou oblíbenými materiály PVC a hliník.

Foto: CLIMAX

Látkové rolety Apollo jsou praktické na údržbu i ovládání. Roleta na snímku je doplněna venkovními žaluziemi. Cena podle typu látky od 1200 Kč/m2.

Přírodní dřevěné lamely z tuzemských dřevin se ošetřují proti UV záření, vlhku a oděru ještě ve výrobě, prodlužuje se tak životnost materiálu.

Exotické bambusové a teakové žaluzie nepřijímají vlhkost, lze je využít i v koupelně, v sauně. Vynikají tvrdostí a pružností.

Zdobné i skryté rolety

Atypickým oknům se rolety nepřizpůsobí. Ocení je ale majitelé dvoukřídlých oken, s vnitřními a vnějšími křídly, která se otevírají dovnitř.

Foto: VELUX

Zcela zatemňující roleta nepropustí žádné světlo. Je vhodná především do ložnic a dětských pokojů. Cena od 1760 Kč.

Rolety nabízejí díky své struktuře různou intenzitu stínění, vynikají materiály, barvami a vzory. Roleta ze stálobarevné tkaniny dodává světlu v místnosti jemný barevný odstín a tlumí ostrost denního světla, je lehce průsvitná.

Výrobek s výztuhou ze skelných vláken, která se zavařují do látky, patří mezi vysoce zatemňující. Zcela zatemňující roleta je z polyesteru odolného proti znečištění. Ze zadní strany je navíc potažená speciálním hliníkovým povrchem odrážejícím teplo.

Foto: VELUX

Kolekce snů do dětských pokojů zahrnuje rolety s odlišnými motivy šesti Disneyho postaviček, nechybějí motivy pro malé kluky i holky. Cena od 2460 Kč.

Podle svitu slunce stahujeme rolety do požadovaných poloh ručně nebo přes dálkové ovládání. Roletu s nosným profilem montujeme do okenního výklenku, nad něj, můžeme ji namontovat i na strop.

Rolety s krycí schránkou instalujeme do okenních křídel, schránka je chrání před znečištěním ve svinutém stavu. Často plní i dekorativní funkci, dotváří vzhled okna, umí být i nenápadná.

Foto: ISOTRA

Velká francouzská okna doplníme stínicí technikou, jako jsou japonské stěny, vyrobené z látek záclonového typu – např. Sunshine 201/1 propouští do interiéru světlo, přitom poskytuje vysokou míru soukromí. V rozměru 4000 x 2500 mm za 14 350 Kč.

Stěny a plisé

Alternativou k vertikálním žaluziím je japonská posuvná stěna, která v místnosti plní úlohu dekorativního prvku. Závěsnou tkaninou připevněnou k panelům pohybujeme lehce do stran ve vodicí liště.

Foto: CLIMAX

Roleta Apollo poskytuje spolehlivou ochranu před zraky kolemjdoucích. Ovládá se ručně nebo motoricky – vypínačem na zdi, dálkovým ovládáním nebo řídicí automatikou. Cena v rozměru 2,6 x 2,6 m je 4000 Kč.

Naskládaná technická textilie, neboli plisé, se hodí do oken všech tvarů. Vodorovné řasení je typické pro římské rolety, šijí se z jednoduché a průhledné látky, nebo naopak s podšívkou a bohatě zdobené.

Foto: CLIMAX

Atraktivní plisé si hravě poradí s atypickými tvary nebo se střešními okny. Stále častější uplatnění nachází také v zimních zahradách. Cena podle typu látky od 2400 Kč.

Americké rolety se vyrábějí z dřevěných tkanin různých druhů – nejčastěji z afrického dřeva nazvaného Occoume. Blízké jsou jim bambusové a jutové rolety. Ovládají se navíjením na hřídel pomocí řetízku a mechanismu s brzdou.

Ovládání stínění

Žaluzie a rolety ovládáme stahovacími řetízky, šňůrkou, otočnými tyčemi. Výrobci nabízejí i ovládání elektrickým pohonem a dálkovým bezdrátovým ovládáním.

Automatické ovládání využívá napájení sluneční energií přes solární články. Propojíme-li ovládání s tzv. povětrnostní stanicí, řídíme žaluzie na základě údajů od připojených snímačů.

Ovládání např. zajistí, že žaluzie zastíní interiér při překročení volitelné intenzity osvětlení nebo se rolety vysunou nahoru, je-li rychlost větru vyšší, než je námi nastavený údaj.

Péče a údržba

Látkové žaluzie zbavíme prachu vysavačem se speciálním nástavcem, můžeme je i prát, jestliže to na štítku nezakazuje výrobce. Prach ze žaluzií s hliníkovými lamelami odstraníme vlhkým hadříkem.

Rolety z proutí a dřeva ošetřujeme speciálním výživným olejem, počítáme s tím, že časem dřevo tmavne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám