Hlavní obsah

Zajímavé vlastnosti interiérových dveří. Víte o všech?

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Široká škála materiálů, neuvěřitelná rozmanitost designových provedení i stále důmyslnější speciální vlastnosti, to vše dělá ze dveří neuvěřitelně variabilní prvek, který nejenže dovede dotvořit a podtrhnout designové pojetí interiéru, ale především výrazně zvýší komfort bydlení v domě či bytě.

Foto: Solodoor (3x)

Moderní laminátové povrchy dokážou velice věrně napodobit vzhled a strukturu dřeva a navíc se vyznačují vysokou odolností proti oděru.

Článek

Dýhy nebo laminát?

Zatímco v minulosti hrály na trhu s interiérovými dveřmi prim dýhy, v současnosti jsou výrobci schopni nabídnout dveře s tak kvalitním laminátovým povrchem, že se pro něj rozhodují často i dřívější skalní zastánci dýh.

Foto: Hörmann

Také interiérové dveře lze mít ve dvoukřídlé variantě.

Předností laminátu je nejenom v současné době vzhled věrně napodobující přírodní dřevo, včetně jeho struktury a barev, ale především odolnost mechanická a chemická.

Takové dveře odolají nejenom poškrábání (například tlapkami mazlíčků), ale také vydrží polití třeba horkou kávou a neublíží jim ani pokreslení pastelkami. Pokud by k očištění nestačil pouze vlhký hadřík, lze přistoupit i k vyloženě razantnějším prostředkům, jakými je savo nebo dokonce aceton.

Foto: J.A.P.

Díky prakticky neomezené nabídce designových řešení, lze dnes vybrat elegantní dveře do jakéhokoli interiéru.

Lakované dveře

Jinou povrchovou úpravou, která zaznamenala v posledních letech velkou proměnu a dokáže zajistit odolnost i dýhovaných dveří, je lakování. Někteří výrobci věnují pozornost proceduře lakování do té míry, že speciálně lakují nejenom veškeré plochy, ale rovněž tak hrany. To vše pak navíc až ve čtyřech vrstvách.

Vnitřní konstrukce takto ošetřených dveří pak nemá díky silné vrstvě laku možnost nasávat vlhkost a kromě hezkého vzhledu se finální výrobek může pochlubit i odolností vůči vlhku.

Foto: Solodoor

Díky několika vrstvám zakrývajícím navíc i hrany lze lakované dveře použít i například v koupelně bez rizika, že jejich konstrukce bude vlhnout.

Bez zajímavosti není také fakt, že v současnosti používané laky jsou zdravotně nezávadné a ekologicky šetrné.

Zaujalo nás:
Lakované dveře lze pořídit v široké škále zajímavých barev, a to zdaleka ne pouze podle vzorníku RAL, ale třeba i v moderních odstínech nazvaných například cappuccino. Stylově je pak možné si pořídit lakované dveře i v tzv. čínské červené barvě.

Materiál konstrukce

Většina kvalitních dveří prodávaných na našem trhu má dřevěnou konstrukci. Jejich přednosti shrnuje Vít Kareš, jednatel společnosti Hörmann. „Široký sortiment našich dřevěných dveří nabízí nepřeberné množství typů prosklení, kování, motivů, provedení a elektrických výbav přesně dle požadavku zákazníka. Samozřejmostí je také možnost mít vždy každou stranu křídla i zárubně v jiné barvě či motivu.“

Foto: Hörmann

Interiérové dřevěné dveře mají svůj půvab a neoddiskutovatelné kouzlo.

Jinou možností jsou designové dveře s hliníkovou konstrukcí. Základem je obvodový rám s vnitřními příčkami z eloxovaného hliníku, na jejichž plochách může výrobce kombinovat hned několik druhů povrchových materiálů, včetně skla, dýhy nebo věrných imitací dřeva v laminátu.

Foto: J.A.P.

Dvere s nadstandardní výškou s povrchem kombinujícím lakované černé sklo a dýhu. Zasazeny jsou do skryté zárubně.

Tip!
Dveře s hliníkovou konstrukcí je možné mít vysoké až 3,7 m. Je třeba zvolit variantu dveří bez nadpraží. Pak budou sahat doslova od podlahy až ke stropu, což působí neobyčejně impozantně. Pro ještě větší eleganci je pak takové dveře možné vložit do designové skryté zárubně, například Aktive. „Ta je konstruována tak, aby vytvořila hranu průchozího otvoru, díky čemuž je možné ji jednoduše schovat pod malbu či tapetu, která je na okolní stěně,“ radí Petr Paksi, výkonný ředitel společnosti J.A.P.

Když klima není všude stejné

Zajímavou vlastností interiérových dveří je schopnost vyrovnat se s rozdílnými hodnotami teploty a vlhkosti na opačných stranách. Standardní dveře mají za takových podmínek tendenci se kroutit.

Pokud jsou ovšem označeny symbolem klima, znamená to, že se dokážou vyrovnat s rozdílem až několika desítek stupňů nebo procent vlhkosti. Výrobci podle toho, jak moc jsou takové dveře odolné, roztřiďují svoje výrobky do tří kategorií klima I-III.

„Pokud si však budete pořizovat dveře z kategorie Klima II a vyšší, rozhodně nezapomínejte na to, že pro splnění všech potřebných vlastností je nutné je usadit do ocelové nebo speciální obložkové zárubně,“ upozorňuje generální ředitel společnosti Solodoor Martin Dozrál.

Proti odhlučnění nestačí jen samotné dveře

Výrobci uvádějí, že interiérové dveře mohou snížit množství hluku, který proniká do místnosti, o 27 až - v některých případech - 43 dB. Základem, toho, aby dobře fungovaly, je ovšem kvalitní těsnění po celém jejich obvodu a posílení jejich konstrukce pomocí kvalitní dveřní výplně.

Foto: Solodoor

Zvukově izolační dveře jsou ideální volbou do ložnice.

Pokud v domácnosti nejsou prahy, není potřeba se vzdávat možnosti protihlukových dveří. Prakticky všechny zvukově izolační dveře jsou dnes vybaveny tzv. mechanickým prahem, který je jejich skrytou součástí. Při zavření se automaticky vysune a utěsní milimetrovou mezeru mezi nimi a podlahou.

Pro funkční odhlučnění konkrétní místnosti, například ložnice, si ovšem nevystačíme pouze s protihlukovými dveřmi. Ruku v ruce s nimi musejí být dobře izolované i stěny, strop a podlaha.

Multifunkční dveře

Dveře zdaleka nemusejí plnit roli pouhého místa průchodu z místnosti do místnosti. Zvláště v pokojích s omezeným prostorem lze nápaditým způsobem využít jejich plochu.

Foto: Sapeli

Dveře doplněné háčky a dalšími prvky se výtečně uplatní například v chodbě, nebo v šatně.

Výrobci proto nabízejí možnost doplnit jejich křídlo například o háčky nebo zrcadlo, anebo i tabuli. V těchto podobách se uplatní jak v šatně, nebo v chodbě, ale také v dětském pokoji nebo v kuchyni.

Sklo už dávno není žádná křehotinka

Veliký boom zaznamenaly v posledních letech na trhu celoskleněné dveře. Pokud je například doprovázejí tzv. skryté zárubně, působí celek velmi efektně.

Sklo přitom zdaleka nemusí být jenom čiré nebo kouřové. Výrobci nabízejí různé úrovně matu, anebo dokonce v postupné gradaci.

Foto: Sapeli

Celoskleněné dveře, u nichž míra matnosti skla směrem k zemi roste.

Velice dobře vypadají skleněné dveře, na jejichž plochu byly různými technikami vytvořeny buď jen jednoduché motivy, anebo natištěny celé obrazy.

Seriózní výrobci používají na výrobu interiérových dveří bezpečnostní kalené sklo. „To vyniká několikanásobně vyšší pevností, a tedy odolností vůči nárazu. A kdyby přece jen došlo k rozbití, kalené sklo se rozpadne na malé tupé úlomky,“ ujišťuje Aleš Ullmann, technický a designový specialista společnosti Sapeli.

Foto: Sapeli

K aplikaci motivů na kslo dveří se používá pískování, gravírování, laser, digitální tisk, případně sítotiskvysoce odolnými keramickými barvami.

Proti kouři, proti ohni

Charakter a vlastnosti interiérových dveří v některých specifických místech určují bezpečnostní a stavební předpisy. Tyto požadavky se týkají především schopnosti odolat ohni a nepropouštět kouř.

Je to například v místě průchodu mezi garáží a obytnou částí domu, nebo mezi kotelnou a domácností. To jsou místa, kde je třeba vybírat dveře i zárubně v protipožárním, případně i protikouřovém provedení.

Věděli jste, že?
Rozdíl času prohoření běžných dveří a protipožárních je minimálně 25 minut.

Protipožární dveře mají proto vždy štítek s označením protipožární odolnosti a je na něm rovněž uveden čas, za jak dlouho prohoří. Dále na štítku má být i informace o konstrukci, kouřotěsnosti a osazení dveřním zavíračem.

Kouřotěsné dveře pak brání pronikání studeného i teplého kouře, a to až do teploty 200 °C. Také tyto dveře jsou vybaveny speciálním štítkem udávajícím informaci o míře kouřotěsnosti.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám