Hlavní obsah

Zahradu zavlaží klasická hadice i automatika

Právo, Gisela Růžičková

Závlaha ovlivní kvalitu a vzhled okrasné i užitkové zahrady. Zavlažovat můžeme dvěma způsoby. Buď využijeme klasickou hadici s vhodným pistolovým postřikovačem, nebo automatickou závlahu.

Foto: GARDENA

S čerpadlem do sudu 4000/2 Classic (1890 Kč) můžeme k zavlažování zahrady využívat dešťovou vodu z nádrže. Buď můžete s pomocí čerpadla pohodlně plnit kropicí konve, nebo na něj napojíte nejrůznější hadice a trysky.

Článek

U automatické závlahy vybíráme mobilní nadzemní nebo podzemní systém, který je vhodný pro členité zahrady nebo opravdu velké plochy.

Správnou instalací automatického závlahového systému dosáhneme značných úspor, času i vody. Konkrétní řešení zavlažovacího systému tedy raději konzultujeme s odborníkem.

Foto: GARDENA

Průtokoměr (530 Kč) stačí nasadit na hadici (na vodovodní kohoutek nebo rychlospojku) a získat tak přehled o spotřebě vody za den, sezonu či za jedno zavlažování i přehled o průtoku vody v litrech za minutu.

Na výběru hadice záleží

Podle Ing. Petra Nováka ze specializovaných center Bauhaus jsou základem klasického zavlažování hadice, které přenášejí vodu tam, kde je potřeba. Výběru hadice věnujeme patřičnou pozornost, neboť pro každou činnost se hodí jiná délka a průřez.

Ale všechny by měly mít dostatečnou tloušťku stěny nebo výplet uvnitř. Jen tak se nebudou lámat a kroutit nebo měnit tvar při změně tlaku či teploty.

Foto: MOUNTFIELD

Čtyřvrstvá zahradní hadice HozeLock Maxi Plus (300 Kč)

Při nákupu si prohlédneme řez na konci hadice. Zde by mělo být patrné pletivo jako jedna z vrstev. Pozor, u méně kvalitních hadic bývá opletení pouze natisknuté!

Foto: BAUHAUS

Kovová multifunkční sprcha Neptun s 8 různými postřikovacími funkcemi.

Spotřeba vody na 1 m2 trávníku je až 5 l/den. Tomu je nutné přizpůsobit tloušťku hadice. Nad 200 m2 dáme přednost 3/4" hadici, která zajistí dostatečný přísun vody.

Foto: MOUNTFIELD

Sprcha Ultra Metal Hozelock (579 Kč) je díky tuhé konstrukci (kombinace pevného plastu a kovu) a vysokému rozprašovacímu výkonu oblíbená u zkušených zahradníků.

Důležitou roli hraje i celková délka hadice. Tlakové ztráty v 1/2" hadici jsou několikanásobně větší než u 3/4", a proto u délky hadice nad 30 m by měl vždy být větší průměr. U 3/4" hadice je zase krajní délka přibližně 50 m, a to nejen z důvodu ztráty tlaku, ale i kvůli obtížné manipulaci s těžkou a dlouhou hadicí.

Foto: HORNBACH

Torq pulzní postřikovač s kovovým zapichovacím bodcem. Cena 465 Kč.

Zvýšení vstupního tlaku vody u 1/2" hadice ale nepomůže. Kvůli vyššímu vstupnímu tlaku totiž dochází ke změnám v proudění vody v hadici a tím k dalším tlakovým ztrátám, které jsou pak mnohem větší.

Optimální čas zálivky

Zaléváme zásadně ráno nebo v podvečer, kdy není půda rozpálená. V opačném případě bychom mohli rostlinám přivodit teplotní šok, nebo je dokonce spálit. Za vysokých teplot se navíc voda z půdy odpařuje a její spotřeba může stoupnout až o 30 %.

Na propojení hadic a jednotlivých dílů zavlažovacího systému poslouží rychlospojky. Pro připojení koncového postřikovacího zařízení pak využijeme stopspojku. Při odpojení postřikovače automaticky zastaví vodu a my nemusíme neustále zapínat a vypínat přívod vody.

Foto: MOUNTFIELD

Kvalitní rychlospojka pro hadice 12,5 mm (1/2“) a 15 mm (5/8“). Rychlé a pohodlné připojení na začátek hadice a k vodovodnímu kohoutku je zaručeno do tlaku 10 barů trojnásobným zajišťovacím systémem.

Ve výbavě pro zalévání by neměla chybět koncová hlavice nebo pistolový nástavec. Koncová stopspojka zajistí snadnou výměnu např. mezi univerzální postřikovací pistolí a trávníkovým zavlažovačem.

Foto: HORNBACH

Torq multifunkční kovová sprcha s tvary vodního paprsku: bodavým, plochým, sprchovým a rozstřikovacím, impulzním spouštěčem a trvalou aretací. Cena 439 Kč.

S automatikou ušetříme nejen finance

S automatickým systémem závlahy ušetříme čas, starosti, peníze i množství spotřebované vody.

Foto: GARDENA

Zahradní sprcha duo (990 Kč) se prostě zapíchne do trávníku nebo připevní do slunečníkového stojanu na terase. Má dva tvary stříkání a regulační a uzavírací ventil.

Automatický počítač řídící zavlažování si umí sám zjistit, zda je závlaha aktuálně potřeba. Připojením čidla půdní vlhkosti nebo dešťového senzoru zajistíme, že systém zahradu zbytečně nepřelije. Závlahu si také můžeme naprogramovat podle potřeby.

Foto: BAUHAUS

Vozík na hadici výrazně usnadní manipulaci při zalévání i skladování hadice.

Samozavlažovací systém 2 v 1

Aby měla zahrada v teplých slunečních dnech dostatek vláhy, použijeme samozavlažovací systém 2 v 1, který zaručí rostlinám stálou svěžest.

Foto: MOUNTFIELD

Systém 2 v 1 stejně dobře zavlažuje jako i kvalitně a esteticky oddělí okrasné části zahrady od užitkových. Navíc zabraňuje i nežádoucímu prorůstání.

Tento druh automatického zavlažování tvoří obrubník, rozvodové hadičky a postřikovače. Využijeme ho ve sklenících, skalkách, zeleninových i květinových záhonech.

Foto: BAUHAUS

Ukázka rozvodu podzemního zahradního zavlažovacího systému.

Instalace je jednoduchá a zvládneme ji sami. Stačí vykopat rýhu, do ní zasadit obrubník a připevnit ho plastovými kolíky. Zeminu kolem obrubníku urovnáme a pak zvolíme místo pro postřikovač.

V sadě přiloženým děrovačem uděláme v obrubníku dírku, do ní nacvakneme konektor s hadičkou a nakonec obrubník připojíme zahradní hadicí se spojkami k vodnímu řadu.

Foto: GARDENA

Dešťový senzor (1390 Kč) okamžitě rea -guje na srážky a vysílá pokyn pro úpravu závlahy. Umístit ho lze jak v půdě, tak na pevném podkladu.

Jednotlivé postřikovače a kapkové závlahy se dají nastavit individuálně. Zavlažování lze také rozdělit do několika sekcí.

Foto: BAUHAUS

Kapková zavlažovací sada Netafim funguje na principu samospádu z libovolné nádoby bez nutnosti použití čerpadla, potřebnou vláhu dopraví přímo k rostlině.

Kromě pohodlí uspoří systém 2 v 1 odběr vody, protože zahradu kropí přesně tam, kde potřebujeme. My jen v pravý čas otočíme kohoutkem nebo připojíme vodní hodiny. Stačí jen navolit hodinu a den, kdy se má kropení spustit.

Pravidla zavlažování podle Jiřího Hlaváčka, produktového specialisty Gardena

  • Udržujeme stálou vlhkost
  • Zavlažujeme méně často, ale důkladně
  •  Zaléváme pozdě večer nebo brzy ráno
  •  Udržujeme listy suché
  • Dávkujeme vodu správně
  • Zavlažujeme cíleně celou oblast
  •  Dodáme větší množství vody po částech
  •  Zavlažujeme úsporně
  •  Vyvarujeme se přemokření
  •  Používáme kvalitní, hlinitou půdu
Foto: MOUNTFIELD

SAMOZAVLAŽOVACÍ TRUHLÍK Díky tomuto chytrému samozavlažovacímu truhlíku (849 Kč) odjedeme bez obav i na delší dovolenou. Do nádoby truhlíku se vejde 30 l zeminy a do velkokapacitního rezervoáru 15 l vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám