Hlavní obsah

Záclony jsou šperkem okna

Právo, Sylva Svobodová

Záclony jsou krásnou dekorací a patří i do moderního interiéru. Zastiňovací panely ani žaluzie je nemohou ze své pozice vytlačit. Jemně nadýchaná tkanina na okně interiér zútulní a v kolekci s tapetou a polštářky vypadá naprosto skvěle.

Foto: PETROŠ INTERIER

Hladké světlé záclony se hodí do klidové části domu – třeba do ložnice. Jednobarevnost záclon se skvěle kombinuje s jemným květinovým vzorkem na polštářku a svítidlech (stojací a stropní lampa).

Článek

Záclony nejsou ale jen dekorací, mají i svůj praktický smysl. Textil umí tlumit zvuk a dodat místnosti lepší akustiku pro poslech hudby. Stejně tak nás příjemně chrání před sluníčkem, aniž bychom přišli o výhled ven.

Foto: ORSEI

Hustě tkané záclony s pruhem vyniknou na velkém francouzském okně. Jemné světlé odstíny působí klidně a dobře se kombinují s ostatním nábytkem.

Trend velkých oken záclonám svědčí, protože na ploše vyniknou i velké abstraktní vzory, proužky, vlnky, květy nebo barevné odstíny, které se mění s intenzitou světla. Záclony mají viset po celé šířce oken a dosahovat zhruba 1 cm od podlahy.

Foto: PETROŠ INTERIER

V místnosti, kde jsou radiátory pod oknem, volíme krátké záclony, protože dlouhé by pohltily ohřívaný vzduch.

V případě radiátorů volíme pro zimní období záclony kratší, aby nepohlcovaly teplo. V létě si opět můžeme dovolit plnou délku. Některé záclony mají na spodním okraji všité po celé délce olůvko, které je pěkně vyvěsí, a záclony se pak nekrabatí.

Trendem jsou jemné odstíny

Slonová kost, smetanová barva, béžová a jemné pastely – to jsou odstíny, které si zákazníci vybírají nejvíce. Učí se ale kombinovat a ladit a nebojí se sáhnout po celé kolekci (stejný vzor a odstín na tapetě, zácloně i závěsu), která každý interiér vyšvihne do top sféry.

Foto: IKEA

Bílá, hustě tkaná záclona prakticky nahrazuje závěs. Tlumí ostrost paprsků, ale propouští světlo. Vhodná do menších místností, kterým tmavé odstíny nevyhovují (opticky zmenšují prostor).

Z materiálů je stále oblíbený voál, ale také organza, která je lesklá, průhledná a efektně nadýchaná. Mnoho zákazníků volí i propojení záclony, závěsu a roletky do okna. Podle slov Jany Drinkové ze studia Orsei je ale trochu škoda, že se stále neumíme tolik odvázat a volit více květované barevné záclony, které vyniknou zejména v čistých minimalistických interiérech.

Foto: DORIAN DEKOR

Pásky všité v horní části záclony textilii rovnoměrně nařasí. Záclona má končit několik centimetrů nad podlahou, být nadýchaná, zvlněná.

Kromě barvy a různých vzorů (tištěných, všívaných, zrcadlově propojených) jsou záclony zdobené i mačkáním a plisováním nebo „vyřezáváním“ do textilií, které se zvýrazní průchodem a různou intenzitou světla. Stále oblíbené jsou i hladké záclony, které patří zejména do klidové části bytu – do ložnice, pracovny.

Foto: ORSEI

Průhledné, lehké a hlavně kvalitní – to je trend, kterého je dobré se držet. Oblíbené jsou zdobné voály i nadýchaná luxusní organza.

Záclony jsou nenáročné na údržbu (čím dražší, tím snazší), lze je prát v pračce na teplotu 30 °C a pak prostě vyvěsit (bez žehlení). Uchycují se buď na tyče (kovové různě zdobné, dřevěné), nebo častěji do kolejnic, které jsou instalované ve stěně a pohledově neruší.

K šití záclon se používají řasicí pásky, které se našijí na vrchní část. Záclony se tím pravidelně a rovnoměrně nařasí.

Cena a spotřeba materiálu

Na záclonách se nevyplatí šetřit. V interiéru jsou nepřehlédnutelné a dobrá kvalita je na nich vidět, doslova se nese místností. S rychlou orientací nabídky nám pomůže internet, moudré je vydat se osobně do dekoratérského studia, látku si osahat, prohlédnout na denním světle, vyslechnout rady bytového designéra a teprve pak nakupovat.

Foto: PETROŠ INTERIER

Průhledná nadýchaná záclona může být páskou stažena ke straně. Zeleno-žlutý nádech textilie ladí s odstínem výmalby a dětský pokojík působí svěže, vesele.

Kvalitnější záclony začínají na částce cca 500 Kč/bm a končí i kolem 5000 Kč/bm. Aby vynikly, musí být bohaté a správně řasené (obecně platí: na metr šířky kupujeme dva metry záclony, u hladkých to může být více, i tři metry).

Jak vypočteme spotřebu materiálu

Vezmeme šířku okna s přesahem (celkovou šířku, kterou chceme zakrýt). Zjištěnou šířku vynásobíme řasením, které se pro záclony doporučuje: dvoj- nebo trojnásobné. K výšce, kterou potřebujeme, ještě připočítáme zahnutí od 2 do 10 cm podle typu ušití.

Foto: STYLTEX

Zdobná kovová záclonová tyč a kolejnička, která je ukryta za řasicí páskou.

Tip odborníka

Šikovnou službou, kterou nabízejí dekoratérská studia, je možnost zapůjčení vzorků záclon, tapet i závěsů přímo k nám domů. Tak se v klidu můžeme rozhodnout a sledovat, jak vypadá látka, její odstín a vzorování v reálném interiéru v různou denní dobu. Jinak platí: v místnosti, kde se potýkáme s nedostatkem světla, volíme propustné a světlé záclony.

Víte, čím se liší?

Voál

Jde o základní typ záclony. Voály jsou relativně husté tkané a hladké záclony, v porovnání s organzou mají hrubší strukturu. Bývají zpravidla méně průhledné než luxusní organza. Patří mezi nejpoužívanější druhy záclon.

Batistové záclony

Mají plátnovou vazbu a vyznačují se přírodním vzhledem, i když většinou jde o tkaninu ze 100% polyesteru. Jsou vhodné k rustikálnímu a klasickému vybavení interiéru.

Crashované záclony

Jsou už přímo z výroby mírně zvrásněné. Na údržbu jsou velmi praktické (nemusejí se žehlit, ztratily by svůj typicky pomačkaný vzhled).

Organza

Nejluxusnější typ záclon, je tkaná velmi hustě z jemných vláken, látka však zároveň zůstává průhledná, působí lehce, vzdušně. Jde o dražší typ záclony (začíná na částce 900 Kč/bm).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám