Hlavní obsah
Dům vznikl na základě spolupráce majitele s architektem původně jako rekreační objekt pro početnou rodinu. Nyní v něm majitel bydlí trvale. Foto: Archiv čtenáře (11x)

Z víkendového domu početné rodiny se stal trvalý domov majitele

V místě svého rodného domu postavil náš čtenář František nový. Stojí v nádherném prostředí Drahanské vrchoviny na Prostějovsku. S vystudovanými obory elektrikář, energetik a mechanizátor si s mnoha věcmi mohl poradit, ale také věděl, že pro kompletní návrh a realizaci stavby bude rozumnější obrátit se na architekty. Výsledkem je dům, ze kterého má upřímnou radost.

Dům vznikl na základě spolupráce majitele s architektem původně jako rekreační objekt pro početnou rodinu. Nyní v něm majitel bydlí trvale. Foto: Archiv čtenáře (11x)
Z víkendového domu početné rodiny se stal trvalý domov majitele

V původním domě František strávil celé dětství, jako dospělý ovšem bydlel v prostějovském bytě, k rodičům se vracel s rodinou tzv. „na chalupu“.

Dům na první pohled zaujme členitostí střechy, která jej ozvláštňuje.

Foto: Archiv čtenáře

Dům byl postaven na tehdejší dobu v nadstandardním stylu, měl obytné podkroví a byl zachovalý, kompletní rekonstrukce ale byla z technických důvodů nezbytná.

Když Františkovi před několika lety rodiče dům věnovali, měl dvě možnosti. Buď objekt rekonstruovat, anebo začít od začátku. Rozhodl se pro druhou variantu.

Interiér domu je rozčleněn do dvou výškových úrovní, v přízemí je především spoelčenská zóna, horní podlaží zabírají pokoje pro hosty.

Foto: Archiv čtenáře

František k realizaci přistoupil v době, kdy ještě trvale bydlel v Prostějově, a tak si na potřebnou dobu k sobě přestěhoval rodiče.

Přízemí domu je převážně otevřeno, kuchyň, jídeln a aobývací pokoj jsou spojeny do jednoho prostoru, kde jsou ovšem jasně odlišeny jednotlivé funčkní zóny.

Foto: Archiv čtenáře

„Měl jsem představu avantgardního prostorného domu pro případné víkendové návštěvy celé velké rodiny. Představy jsem sdělil architektovi, který se mnou spolupracoval. Studie se mi velice líbila, a tak mi jeho bratr udělal realizační projekt, včetně nábytku na míru. Stavba se povedla k radosti nás všech. Používal jsem ji při podnikání jako stavbu referenční,“ popisuje náš čtenář.

Členové početné rodiny se mohou doma bavit bu´d připosezení u krbu, nebo u televize.

Foto: Archiv čtenáře

Dům stojí na půdorysu o rozměrech 18 x 20 m a má otevřené přízemí, které slouží jako velká společenská zóna. Je zde kuchyň, velká přijímací hala, jídelní a odpočinkový prostor i posezení. Z doplňků nechybí krb a televize.

Centrálním prvkem přízemí je krb, kolem nějž je uspořádán společenský prostor.

Foto: Archiv čtenáře

V přízemí je ovšem také ložnice pro hosty, dvě koupelny, spíž, sauna a samostatná toaleta.

Stejně, jako dům, také zahradní architekturu navrhoval odborník.

Foto: Archiv čtenáře

„V prvním patře je sedm dalších pokojů pro hosty, které jsem nechal uspořádat hotelovým způsobem. Pro každý pokoj je vestavěná skříň v chodbě, aby se nezmenšovala užitná plocha místností. Hosté mají k dispozici velkou společnou koupelnu. Stejně jako přízemí, je i první patro částečně prostorově otevřené,” vysvětluje František.

Na zahradě je několik posezení tak, aby si měli všichni členové rodiny kde odpočinout.

Foto: Archiv čtenáře

Na pozemku u domu nechal František vybudovat oválný bazén. Zahrada je navržena v kanadském stylu. Její chloubou je spousta keřů a květin. Pro relaxaci slouží trávník a také několik sezení pod slunečníky.

František nechal zřídit venkovní krb, dvě grilovací zákoutí, udírnu a venkovní kuchyň. Návrh a realizaci veškeré zahradní architektury svěřil opět odborníkovi. V zadním traktu zahrady o velikosti 1000 m2 je samostatná dvojgaráž.

Foto: Archiv čtenáře

„Stavba trvala rok, včetně zimního vymrznutí hrubé stavby. Ukončení, včetně bazénu a zahradní architektury bylo v roce 2002. Dům je situován SJ-VZ,“ upřesňuje majitel domu, jenž se pro trvalý pobyt v něm rozhodl až v roce 2009, kdy velmi vážně onemocněl. Svůj boj s chorobou nakonec vyhrál. V domě už zůstal po boku svých rodičů, kteří v něm tak měli možnost v klidu dožít.

Zahrada je zajímavě řešena.

Foto: Archiv čtenáře

Na zahradě navržené v kanadském stylu je velké množství křovin a květin.

Foto: Archiv čtenáře

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Související články

Výběr článků