Hlavní obsah

Z Kypru zpátky domů, ideální byt našli v pražské novostavbě

Po osmi letech strávených na Kypru zamířili Kateřina s Pavlem a synem Jáchymem domů do České republiky. Dva roky bydleli v Dřevčicích za Prahou, ale touha přiblížit se ruchu města byla silnější. Protože preferovali východní okraj Prahy a hledali cenově dostupný byt v novostavbě, zvítězila Harfa.

Foto: www.modernibyt.cz

Prostor dotváří nevšední vinylová tapeta, která prozrazuje cestovatelského ducha majitelů. Místnost dekorují grafiky Jakuba Špaňhela.

Článek

Prohlédli si i další byty, ale tento jediný měl terasu s krásným výhledem. „Byt není moc velký, má 86 m2, ale díky terase velké 19 m2 působí hodně vzdušně. V teplých dnech tam trávíme hodně času a chceme si ji ještě víc upravit. Čeká ji dřevěná podlaha, dřevěné zaclonění z jedné strany, víc květin...

Byt jsme od developera přebírali ve fázi, kdy už nebyly možné žádné stavební úpravy, ale při rozhodování přebila terasa s výhledem všechny minusy. Tento byt vnímám jako přestupní stanici. Výhledově totiž zvažujeme bydlení v rodinném domě. Na stěhování jsme zvyklí, absolvovali jsme ho víc než sedmkrát, ale každý interiér byl jiný,“ vzpomíná Kateřina.

Zařizování má už v malíčku, přesto oslovila studio Merrygorando – designéra Otto Fiřta a architektku Soňu Gajdošovou, jejichž realizace ji zaujaly.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní dlažbu v chodbě nahradila vinylová krytina s dekorem katrovaného dřeva, která není studená a podlahy v bytě příjemně opticky sjednocuje. Klasické dřevěné dveře vystřídaly skleněné – mléčné, jsou širší a posuvné.

„Přála jsem si praktický a moderní interiér. Mám ráda dřevo, ale ne rustikální styl. Místnosti jsou úzké, dřevěný nábytek by je spíš dusil, proto jsme se domluvili na převažující bílé a dalších světlých barvách. Přála jsem si tapetu, ale obávala jsem se, že se mi výrazné vzory brzy omrzí. S ohledem na náš způsob života nám Otto navrhl a nechal vyrobit vinylovou tapetu v podobě mapy. Záměrně je trošku rozmazaná, aby nepůsobila příliš ostře.“

Esteticky i funkčně

Paleta světlých tónů modrých, zelenkavých a šedých odstínů je kombinovaná s tmavší šedou a akcenty černé.

Světlé pastelové barvy se objevují na atraktivní sestavě praktických skříněk i modulární pohovce, která je variabilní a lze ji příležitostně využívat k pohodlnému přespání. Jeden díl je zpevněn sklem a prakticky slouží jako konferenční stolek.

Foto: www.modernibyt.cz

Jídelní stůl navazuje na ostrůvek s úložnými prostory. Doplňují ho černou kůží čalouněné židle Tram a dekorativní osvětlení sestavené z žárovek zavěšených na šňůrách.

Aby nebyl omezen pěkný výhled ven a vzdušnost prostoru, je okno směrem na terasu vybaveno na míru zhotovenými transparentními policemi, které poskytly místo rostlinám.

Foto: www.modernibyt.cz

Nad varnou deskou je instalováno praktické osvětlení, které lze ovládat pouhým dotykem, což si Kateřina velice pochvaluje stejně jako multifunkční troubu Brandt a keramický dřez.

Díky speciálně navrženému krytu na topení vznikl originální, esteticky zajímavý, ale především další velmi praktický kus nábytku s širokým parapetem a nevšedními poličkami na odkládání časopisů.

Praktická je i kuchyň s jídelnou navržená na míru, která beze zbytku využívá každý centimetr místa.

Foto: www.modernibyt.cz

Světlé pastelové barvy dekorují nábytkovou sestavu skříněk i praktickou modulární sedací soupravu, které jsou zhotoveny na míru. Se vším skvěle ladí koberec s geometrickým vzorem.

Ostrůvek s úložnými prostory má v horní desce „kapsu“, kam je možné umístit květináče a pěstovat v nich bylinky.

Další jsou zavěšeny vedle okna na magnetické tabuli, na niž je možné také psát křídou. Kuchyň není velká, ale je dokonale funkční. Vešlo se sem veškeré nezbytné vybavení, dokonce i malá vinotéka.

„Vzdát jsme se bohužel museli jen naší velké americké chladničky, zabírala velký prostor a opravdu se sem nehodila,“ vysvětluje Kateřina.

Foto: www.modernibyt.cz

Vybavení dětského pokoje vybírala Kateřina se synem Jáchymem. Sám si zvolil barvy. Lůžko s úložným prostorem na hračky pořídila ve Space4kids.

Foto: www.modernibyt.cz

Do dětského pokoje bylo třeba zhotovit na míru úložné prostory, které kompletně opanovaly stěnu se vstupními dveřmi.

„Obývací pokoj s kuchyní je mi sympatický vším. Jsme rádi nejen za skvělý Ottův nápad s barevným osvětlením nad linkou, které můžeme dálkovým ovladačem měnit podle nálady. Necháváme ho svítit i v noci pro orientaci v bytě.“

Foto: www.modernibyt.cz

Ložnice je zatím ve stadiu zrodu. Na míru sem byly zhotoveny jen vestavné skříně. Masivní dřevěné jednoduché a stabilní lůžko si vybírala Kateřina sama. Noční stolky zatím nahradily bílé stoličky.

Otto Fiřt a Ing. arch. Soňa Gajdošová
Vytváříme originální rezidenční i komerční interiéry, které disponují lehkostí, vzdušností a osobností s respektem k místu a klientovi. Využíváme nejen nové materiály, ale i recyklovatelné předměty, které jsou následně s citem přeměněny na nové funkční designové kousky. Naším cílem je vytvářet interiér reflektující osobnost každého klienta.

 Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám