Hlavní obsah
Interiér budovy bývalých stájí architekti proměnili v kancelář, kterou majitel chtěl mít doma, ale ne přímo v domě. Foto: Koen Van Damme

Z bývalých stájí vznikla detašovaná kancelář k rodinnému domu

Majitel farmy v Západních Flandrech (belgická provincie) se rozhodl využít budovu sloužící kdysi jako stáj pro koně novým způsobem. Pro svou práci potřeboval mít doma kancelář, a tak se obrátil na architekty z belgického studia Farris Architects s prosbou o návrh proměny této stavby. Ti majitele překvapili projektem, jehož ústředním prvkem je skulpturální dřevěné schodiště sloužící zároveň jako neobvyklý úložný prostor.

Interiér budovy bývalých stájí architekti proměnili v kancelář, kterou majitel chtěl mít doma, ale ne přímo v domě. Foto: Koen Van Damme
Z bývalých stájí vznikla detašovaná kancelář k rodinnému domu

Majitel si přál, aby budova, kterou postavili na počátku dvacátého století, fungovala nejenom jako kancelář, ale také jako místo pro setkávání s klienty a zároveň jeho soukromá knihovna s čítárnou.

Původní obvodové cihlové zdivo zůstalo zachováno, přibylo ovšem několik otevření, aby dovnitř domu mohlo proudit více denního světla.

Foto: Koen Van Damme

Novým prvkem jsou velké skleněné posuvné dveře, jimiž se do domu vstupuje.

Foto: Koen Van Damme

Vnitřní prostor stájí (o velikosti 100 m2) býval původně rozčleněn do několika menších místností a do dvou podlaží. Hlavní změnou bylo vybourání veškerých příček a propojení interiéru do jednoho celku. Jediné, co ze stavby zbylo, bylo obvodové cihlové zdivo.

Centrálním prvkem nově vytvořených kancelářských prostor je skulpturální schodiště z masivního dřeva.

Foto: Koen Van Damme

Foto: Koen Van Damme

Do něj pak vložili „vanu” z betonu, která dodává interiéru moderní styl, aniž by byl narušen historický vzhled exteriéru. Zároveň toto řešení zlepšuje tepelněizolační vlastnosti stavby.

Další výhoda je, že betonový korpus zabrání jakýmkoli chemickým reakcím se sulfáty obsaženými v zemi a v cihlovém zdivu.

Schodiště slouží zároven jako knihovna a čítárna.

Foto: Koen Van Damme

Samotné obvodové zdi architekti nechali rekonstruovat a na několika místech nově otevřít, aby mohli rozšířit a zvětšit počet oken. Také nově do strany domu zasadili velké posuvné skleněné dveře. Interiér multifunkční kanceláře prosvětluje také světlík ve střeše, která získala novou krytinu.

Přízemí funguje jako konferenční a přijímací místnost.

Foto: Koen Van Damme

Nově vytvořený dřevěný loft funguje jako pracovna.

Foto: Koen Van Damme

Hlavní novinka je ovšem skulpturální schodiště, které je prakticky také jediným architektonickým prvkem, který designéři uvnitř domu navrhli. Čistě technicky je tvořeno několika desítkami robustních trámů, které jsou zdánlivě náhodně naskládány na sebe.

Zároveň však jednotlivé přesahující části trámů slouží jako poličky a odkládací plochy, prostory mezi nimi jako niky. Tam všude se vejdou spousty knih, ovšem lze se v nich i uvelebit a rovnou se do některé z knih začíst.

Do původního obvodového zdiva architekti vložili nový betonový box. Do něj pak ještě dřevěný monument, který lze ovšem v budoucnu kdykoli odstranit.

Foto: Koen Van Damme

Po schodišti se vystupuje na dřevěný loft, kde je dvojice pracovních stolů. Architekti loft navrhli tak, aby jej bylo možné kdykoli v budoucnu odstranit bez nutnosti zásahů do stavby. Přízemí slouží jako přijímací místnost a zasedací síň.

Postup proměny stájí v kancelář

Foto: Farris Architects

Rozčlenění vnitřního prostoru

Foto: Farris Architects

Schodiště, průřez stavbou a půdorys

Foto: Farris Architects

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků