Hlavní obsah

Vzorová rodinná vila libereckých textilníků ohromuje terasami

Novinky, Text: Jan Mohr, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolupráce textilních podnikatelů rodiny Liebiegů s norimberským architektem Jacobem Schmeissnerem trvala téměř dvacet let. Jedním z nejlepších výsledků jejich společné práce se stala liberecká vila s působivými terasami, která se nenásilně propojila s okolním přírodním prostředím.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Libereckého kraje

Vila s adresou: Fučíkova 5, čp. 128, Liberec

Článek

Architekt Schmeissner původně pracoval pro Heinricha Liebiega a po jeho smrti navázal spolupráci s Theodorem Liebiegem mladším, pro kterého začal dostavovat vilu na Jablonecké ulici.

Spolu s přípravami výstavy českých Němců mu byl svěřen projekt vily, kterou se firma Johann Liebieg & Co. prezentovala v areálu výstaviště. Plány vznikaly roku 1905, stavba byla dokončena v roce 1906.

Realizací byla pověřena pražská firma Pohl & Kutsche. Šlo o první projekt vily architekta Schmeissnera pro firmu Liebieg - v následujících letech na ni měl navázat rozsáhlý projekt tovární čtvrti Liebiegova městečka.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Libereckého kraje

Dobový snímek zachycuje někdejší podobu vily.

V průběhu zmíněné výstavy vilu navštívil císař František Josef I. Po jejím skončení byl objekt oplocen a sloužil zaměstnancům firmy jako obytný dům.

Třípodlažní objekt byl navržen ve tvaru písmene L. Vila má působivou terasu v horním podlaží, na jižní straně nechybí otevřená terasa. Budova bez výrazných dekoračních prvků, jen s náznakem přiznaného trámoví, měla připomínat někdejší architektonické trendy.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Libereckého kraje

V červnu 1906 majitelé vily hostili císaře Františka Josefa I.

Forma režných omítek v kombinaci se dřevem se vázala cíleně k přírodnímu okolí vznikajících zahrad budoucí vilové čtvrti nad přehradou, jejíž součástí se, spolu s další dvojicí výstavních vil, dům stal.

Po skončení výstavy se vila stala obytným domem firmy Liebieg. Po roce 1945 přešla jako nájemní dům do vlastnictví státu. Nejdřív byly zaskleny dřevěné konstrukce horní terasy. Roku 1969 došlo k zasklení velké jižní terasy.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám