Hlavní obsah

Výrazným prvkem malého bytu je kuchyň v zimní zahradě

Zásadní změnou při rekonstrukci uvedeného interiéru bylo přesunutí kuchyně do původní zimní zahrady na terase. Tímto krokem byl povýšen i ranní snídaňový rituál v rodině majitele. Kdo by netoužil snídat venku, a přesto v teple, a navíc mít před sebou Prahu jako na dlani.

Foto: www.modernibyt.cz

V bytě jsou použity různé stupně sytosti tmavých barev tak, aby interiér opticky gradoval od světlých tónů k nejtmavším, které jsou na velkých plochách. Rozkládací pohovka slouží také jako lůžko. Ozdobou této místnosti je stropní osvětlení Mercury.

Článek

Byt se nachází v lokalitě Královských Vinohrad, jde tedy o nově zrekonstruovaný starý byt. Jaká je rozloha a dispozice bytu?

Nemovitost jsme kupovali především kvůli lokalitě. Pořizovat si byt na Královských Vinohradech a přemýšlet nad tím, zda se zaměřit na novostavbu nebo starý byt, mi přišlo celkem zbytečné. Této části Prahy „sluší“ tradice a vše původní. Na ploše 40 m2 vznikl přestavbou z původního 2 + 1 půdorys 3 + 1. Byt se skládá z chodby a předsíně v jednom, z obytného prostoru, pracovny, koupelny a z kuchyně na terase.

Foto: www.modernibyt.cz

Panel, který je vybudovaný uprostřed místnosti, plní funkci prvku rozdělujícího dispozici bytu na předsíň, hlavní obytný prostor a pracovnu. Jde o prostorovou uzavřenou knihovnu s vestavěným televizorem a reproduktory, které jsou součástí domácího kina.

Pro kolik lidí je byt koncipován?

Ačkoliv se jedná o byt vedený jako 3 + 1, je to rozlohou malý byt, který nabízí komfort jednomu, maximálně dvěma lidem.

Byla rekonstrukce bytu technicky náročná vzhledem k dispozičním změnám?

Nové dispoziční řešení byla vlastně ta největší změna z celé rekonstrukce. Všechny příčky byly sádrokartonové, takže nebylo těžké s nimi hýbat, a jak se vyjádřil pan architekt Vacek, kterého jsem pro realizaci interiéru oslovil, celý prostor byl „vyčištěn“.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňská linka je z laminátu a je vyrobená na zakázku. Místnost je vytápěná pomocí závěsného topného panelu ze skla.

Jak dlouho rekonstrukce probíhala?

Celkem asi tři měsíce, z toho první dva měsíce to byly stavební práce, v posledních týdnech zařizovaní a vybavování interiéru.

Foto: www.modernibyt.cz

Velikost kuchyně umístěné do zimní zahrady je pouhých 5 m2, přesto je zcela dostačující.

Spolupracoval jste s odborníkem. Měl jste nějaké konkrétní zadání a požadavky k návrhu?

Tento byt neslouží ke každodennímu životu. A není určen jen mně, ale i členům celé rodiny. Stálé bydlení máme jinde, pracovně trávíme hodně času na cestách. Proto jsem pořizoval byt v Praze, abychom měli zázemí nejen pro pracovní účely, ale také pro aktivity a výlety ve volném čase. Od toho se odvíjely požadavky na architekta a na realizaci interiéru.

Foto: www.modernibyt.cz

Byt je vybavený inteligentním domácím systémem, díky kterému lze obsluhovat například žaluzie a rolety. Interiér je vybavený designovým ikonickým nábytkem značek Moroso, Vitra, Artemide nebo Elitis.

Našim hlavním požadavkem bylo vytvořit byt podobající se dobrému hotelovému apartmánu. Interně jsme o něm mluvili jako o – ateliéru pro odpočinek, regeneraci a uspořádání myšlenek.

Foto: www.modernibyt.cz

Atypický pracovní stůl je vyrobený na míru. Vznikal po konzultaci s klientem na základě jeho požadavků na ovládání a obslužnost elektroniky. Jedná se o stolovou desku zavěšenou mezi obklady stěn. Pracovní plochu je možné zvětšit vytažením do prostoru.

Neobával jste se tmavých a výrazných barev v interiéru?

Použití tmavých barev jsme s panem Vackem pečlivě zvažovali. Nakonec jsem tyto detaily nechal jen na něm. Z výsledku jsem nadšený. Pan Vacek zvolil několik odstínů a barev, tak aby interiér opticky gradoval, tapety a panelovou knihovnu tmavých barev vyvažuje bílá barva stěn a stropu. Velmi se mi líbí zelené detaily v interiéru, které korespondují s rostlinami v obkladu zábradlí na terase.

Foto: www.modernibyt.cz

Prostor koupelny je malý, nejen proto barevnost a vzor obkladu byly zvoleny střízlivě. Sanitární keramika je od výrobce Vitra. Kabeláž je uschovaná v kabelovém kanálu, který vede po celé délce stolové desky. Je vyrobený z lamina v dekoru jilmové dřevo.

Jak hodnotíte byt teď po několika měsících užívaní?

Paradoxně mám největší radost z instalace tzv. inteligentního systému, s kterým byly zpočátku velké problémy. Náročná byla nejen kabeláž – instalace kabelů do podhledů a do podlah, ale také samotné programování zabralo velké množství času. S odstupem doby mohu všem vašim čtenářům tento systém jen doporučit.

Tím, že do bytu jezdíme neplánovaně, nejvíc si cením možnost nastavení pokojové teploty s příchodem, komfortní je systém stínění a zvlášť jsem nadšený přehráváním oblíbené hudby při otevření vchodových dveří.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám