Hlavní obsah

Výhodou domu na nevelkém pozemku je propojení se zahradou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům v pražských Dejvicích stojí na nevelkém pozemku, ale přesto ze zahrady maximálně profituje. Rodina, která v něm žije, si užívá propojení domu s udržovanou zahradou.

Foto: www.modernibyt.cz

Otevřený prostor, jednoduché dispozice, čisté linie a dostatek světla jsou devízou domu. Propojení obývacího pokoje a kuchyně je elegantně zvládnuto díky praktickému panelu, který brání přímému pohledu na pracovní desku kuchyně, aniž by poutal pozornost.

Článek

Interiér má jednoduché přehledné dispozice a jeho autorkám se podařilo zajistit majitelům důležité soukromí a omezit pohled z interiéru na fasády okolních panelových domů.

Foto: www.modernibyt.cz

Artefakty a obrazy jsou pro majitele domu nezbytnou součástí života.

Užitek z řešení navrženého Šárkou Špačkovou a Olgou Frydeckou ze Studia Gens má i velký hnědý labrador.

Moderně zařízený prostor domu navrženého Ing. arch. Václavem Frydeckým z ateliéru Pata & Frydecký Architekti slouží pětičlenné rodině k naprosté spokojenosti.

Na to, jak probíhala spolupráce při zařizování a úpravách interiéru, jsme se zeptali Šárky Špačkové.

Foto: www.modernibyt.cz

Otevřenému přízemí dominuje masivní jídelní stůl doplněný vyplétanými židlemi z ohýbaných trubek. Stropní lustr Zettel’z od Inga Maurera navržený v roce 1997 tvoří svou papírovou lehkostí příjemný kontrast k hutnému dřevu.

Na co kladli majitelé při zadání největší důraz?

Nejdůležitější pro ně bylo maximálně propojit zahradu s interiérem. Chtěli vytvořit osobitý interiér, který je nadčasový a nepodléhá módním trendům, do relativně malého půdorysu začlenit obývací prostor s krbem a kuchyň, která bude součásti obývacího pokoje a umožní kontakt se zahradou, jednoduché přehledné dispozice.

Foto: www.modernibyt.cz

V kuchyni je dostatek pracovního místa s denním světlem. Absence závěsných kuchyňských skříněk ji skvěle začleňuje do obývací zóny.

Co považujete za největší výhodu domu?

Velkou výhodou je určitě propojení domu se zahradou, průhledy domem a jsme spokojeni i s materiálovým řešením.

Podařilo se nám vybudovat prostory, kde každý z obyvatel najde své soukromí a zároveň dostatek místa k rodinným setkáním a společenským příležitostem.

Foto: www.modernibyt.cz

Šedá rohová pohovka, nad níž se sklání ikonická lampa Arc, je dalším komunikačním bodem domácnosti. Lampu Arc navrhli bratři Achille a Pier Giacomo Castiglioni a Flos ji vyrábí v nezměněné podobě už od roku 1962.

Jak hotový dům odpovídá představě majitelů?

V mnoha případech byla očekávání majitelů naprosto konkrétní a tam, kde jasné představy chyběly, byli otevřeni diskuzi a nechali se přesvědčit o navrhovaných řešeních.

Komunikace s projektantem byla také nadstandardně dobrá, a tak se podařilo vytvořit bydlení, které dokonale odpovídá představě majitelů.

Foto: www.modernibyt.cz

Pracovna v prvním patře nabízí krásný výhled do okolí a také dostatek světla. V okenním výklenku je tak logicky umístěn na míru vyrobený pracovní stůl.

Jaká část bytu je podle vás nejzdařilejší a proč?

Těžko říct, ale kombinaci výhledu z francouzského okna v obývacím pokoji a pohledu na krbovou stěnu s jídelním stolem má majitel velmi rád.

Příjemné je i řešení pracovny s výhledem přes košatý strom na klidné náměstíčko.

Foto: www.modernibyt.cz

Pohodlné křeslo Eames Chair je další designovou ikonou v domě.

Kde jsou naopak rezervy?

Asi u vstupu do domu, kde není příliš mnoho místa.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelna drží krok s celkovým stylem domu. Je funkční, jednoduchá a krásná. Stěny jsou obloženy travertinem, koupelnové vybavení Tara Logic.

V čem vidíte svůj největší přínos k celkové funkčnosti domu?

Myslím, že jsou to jednoduché srozumitelné dispozice, strohé formy a použití materiálů, které zbytečně nepodléhají módním trendům.

Stavební řešení vytvořilo dobré podmínky pro to, aby se mohly zajímavě dotvořit i takové prostory jako schodiště, podesty schodišť s průhledy do zahrady, části vstupu atd.

Foto: www.modernibyt.cz
Ing. arch. Olga Frydecká a designérka Šárka Špačková
„Snažíme se, aby se použité materiály, linie a formy dostávaly do přirozených kontrastů, aby si nekonkurovaly, ale vytvářely harmonii. Snažíme se respektovat atmosféru místa. Dobrý design přichází tehdy, když už není co ubírat.“

Martina Paulová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám