Hlavní obsah

Vodní kámen ničí spotřebiče i nádobí, zbavit se ho můžeme několika způsoby

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodní kámen se vyskytuje poměrně často v našich domácnostech, zejména v kuchyni a koupelně. Vytváří nevzhledný povlak a usazeniny nejen na spotřebičích a nádobí, ale zanáší i vodovodní potrubí. Jak s ním bojovat?

Foto: Profimedia.cz

V koupelně bojujeme s vodním kamenem nejčastěji.

Článek

Vznik vodního kamene ovlivňuje nejvíc tvrdost vody. Vytváří se postupným uvolňováním minerálů z vody, hlavně solí vápníku a hořčíku. Záleží na podloží, kterým protéká podzemní voda. V případě vápencového podloží je tvrdá, na rozdíl od měkké, povrchové vody.

Foto: Euroclean

Snadnou instalací domácího změkčovače vody Aquasoftener 350 se zbavíme vodního kamene, snížíme spotřebu energie a opotřebení spotřebičů s minimálními náklady. Lze instalovat do bytu, domu i na chatu.

Vodní kámen také snižuje účinnost pracích a mycích prostředků, zvyšuje spotřebu vody, což se nakonec projeví na vyšších platbách. Před vznikem vodního kamene proto chráníme spotřebiče hlavně změkčením vody.

Foto: Geocentrum

Základní verze úpravny vody Anticalc Plus 2010 s kapacitou 3000 l/hod. je instalována v domě sdružení vlastníků, kde má každý z šesti bytů vlastní vodoměr i vlastní úpravnu vody.

Způsoby odstranění

Vodní kámen se dá odstranit třemi způsoby. Každý z nich je jinak účinný a každý používáme v jiné situaci:

1. Mechanicky – vodní kámen odstraňujeme vhodným nástrojem.

Foto: Deramax

Kalk-Turbo e je výkonný elektronický odstraňovač vodního kamene, změkčuje vodu se systémem dvou cívek. Nutné objednat napájecí zdroj! Cena 1231 Kč/kus.

2. Chemicky – vodní kámen rozpouštíme kyselinou chlorovodíkovou či citrónovou. Na začátku pomůže ocet, soda či citrónová šťáva. Ale dáváme pozor na pochromované povrchy vodovodních baterií a sprchových koutů, které můžeme sodou nebo kyselinou citrónovou poškodit.

3. Fyzikálně – v tomto případě jde o řízenou destrukci krystalů minerálních solí na nanokrystaly, která spolehlivě zabrání tvorbě a usazování nového vodního kamene, postupně vyčistí i zanesené potrubí, do tří až šesti měsíců, a udržuje v čistotě celé potrubní systémy.

Foto: Nanoconcept

Super odstraňovač vodního kamene im 610 (1000 ml) je účinný a zároveň k povrchům šetrný, vhodný na keramiku, nerez, chrom, hliník a sklo. Cena 339 Kč.

Zařízení nevyžaduje žádnou údržbu ani vícenáklady. Magnetická úpravna vody používá jako zdroj magnetického pole permanentní magnet a montáž do potrubí nebo cívku připojenou k rozvodu elektřiny, bez instalace do potrubí.

Galvanická úprava vody pracuje na elektrochemickém principu.

Účinná likvidace krok za krokem

Pračky a myčky nádobí chráníme před vodním kamenem tak, že při každém praní či mytí použijeme změkčovač vody a dávkujeme podle tvrdosti vody.

Do pračky hodně zanesené vodním kamenem nalijeme 1 l octa přímo do bubnu, pračku zapneme na program 90 °C a podle potřeby postup zopakujeme.

Foto: Dřevojas

Sada Dreja-Clean je téměř zázračným pomocníkem v boji proti vodnímu kameni. Speciální přípravky vytvoří hydrofobně upravený povrch, který odpuzuje nejen vodu, ale i další nečistoty.

Nádobí s povlakem vodního kamene zbavíme obyčejnou sodou. Tu nasypeme do starého hrnce s vodou a zahřejeme na 60 °C. Roztok necháme působit 20 minut a poté nádobí opláchneme čistou vodou.

Rychlovarné konvice naplníme roztokem octa a vody v poměru 1:1 a necháme projít varem. Poté konvici několikrát vypláchneme čistou vodou, dokud nezmizí zápach. Lze ji naplnit také z 1/4 octem, nechat působit 1 hodinu, pak dolijeme do nádoby vodu a svaříme. Vodu z konvice vylijeme dřív, než vychladne, a ještě několikrát konvici propláchneme studenou vodou.

Foto: Cif

Čisticí sprej Cif na vodní kámen ocení všichni, kteří preferují rychlý a snadný úklid. Stačí pouze nastříkat na znečištěný povrch, setřít hadříkem a koupelna bude ihned zářit čistotou! Doporučená cena 79,90 Kč/500 ml.

Kávovar ošetříme tak, že necháme proti vodnímu kameni působit pouze citrónovou nebo octovou vodu. S čistou vodou postup opakujeme 3x a nádobu několikrát propláchneme studenou vodou.

Foto: Rako

Přípravek CL 801 pomáhá odstranit rez, vodní kámen i minerální usazeniny, doporučená cena 169 Kč/0,75 l). Hodí se pro běžný úklid koupelny, ale uplatní se i při čištění stěn bazénů.

Vany, sprchy, baterie a obklady vyčistíme roztokem vody, octa a citrónové šťávy, která neutralizuje zápach. Roztok necháme působit 10 až 15 minut, poté setřeme a vyleštíme.

Foto: J.A.P.

Skleněné sprchové zástěny lze opatřit speciální nanotechnologií, povrchovou úpravou Anti Calc, která zabraňuje srážení vody a páry na skle, tvorbě vodního kamene a tím i vzniku nevzhledných kapek a map na skle.

WC se zanáší vodním kamenem častým splachováním. Také zde aplikujeme ocet nebo citrónovou šťávu. Do mísy nalijeme dva šálky octa nebo citrónové šťávy a necháme působit přes noc, pak už jen mísu vykartáčujeme.

Foto: Henkel

WC čistič Bref Power Aktiv k čištění toalet zničí bakterie a špínu a odstraňuje rez a vodní kámen. Nestéká a tím zaručuje delší působení. Díky tvaru se lahev dostane i pod těžko dostupný okraj mísy. K dostání ve čtyřech variantách za 39,90 Kč/750 ml

Účinek zesílíme přidáním několika lžiček jedlé sody, která zbaví toaletu zápachu. Opakujeme jednou týdně. Hodně zanesenou mísu vyčistíme roztokem kyseliny solné. Po krátkém působení mísu pořádně vydrhneme.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Tvrdost vody a paragrafy

Tvrdost vody je veličina, která udává nejčastěji koncentraci iontů vápníku a hořčíku ve vodě. Pitná voda obsahuje rozpuštěné plyny a látky organické i anorganické povahy. Tyto příměsi společně ovlivňují kvalitu pitné vody. Jedním z ukazatelů kvality je tvrdost vody. Obsahuje-li větší množství vápníku a hořčíku, jde o vodu tvrdou.

Optimální tvrdost vody je uvedena ve vyhlášce č. 83/2014 Sb., kterou se mění vyhláška č. 252/2004 Sb. o hygienických požadavcích na pitnou a teplou vodu i četnost a rozsah kontroly pitné vody, ve znění pozdějších předpisů. Hodnota tvrdosti vody (suma vápníku a hořčíku) je uvedena v mmol/l.

Tvrdosti vody

velmi měkká voda < 0,7 mmol/l

měkká voda 0,7–1,25 mmol/l

středně tvrdá voda 1,26–2,5 mmol/l

tvrdá voda 2,51–3,75 mmol/l

velmi tvrdá voda > 3,76 mmol/l  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám