Hlavní obsah

Vilu na pozemku se zatopeným kamenolomem krášlí mříže s pohádkovými motivy

Novinky, text: Hana Hermanová, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled nenápadná stavba v Kolíně zaujme netradičními mřížemi v interiéru, které jí dodávají romantický charakter. Uplatňují se jako meziprostorový dělící prvek, dekorují skříňku i zdobí schodiště.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Vila s adresou: Zborovská čp. 599, Kolín

Článek

Vilová čtvrť na Pražském předměstí v Kolíně vznikala od konce dvacátých let. V její severozápadní části, ve Zborovské ulici, se nacházel zajímavý pozemek se zatopeným kamenolomem, který na počátku čtyřicátých let koupil Jiří Dvořáček z Červeného Kostelce.

Do Kolína se s rodinou přistěhoval z Náchoda, odkud pocházel i projektant vily, architekt Daniel Knotek.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Interiéru dominují jednoduchý polstrovaný návytek.

Romanticky laděná vila dobře zapadá do období přehodnocování stylu funkcionalismu na konci třicátých let, do doby, která se přikláněla k regionálním zvláštnostem a psychologickým a emotivním stránkám architektury. Uměleckým prvkem, který interiéru dává jednotu, se staly mříže s pohádkovými a folklorními motivy.

Dnešní rekreační objekty připomíná výrazně přečnívající střecha, dřevěná zábradlí balkonů, pergola před vstupem, ale i keramické tašky lemující střechu garáže.

Projekt předložený ke stavebnímu povolení se v detailech pozměnil, nejblíž k výsledné realizaci má dochovaný perspektivní plán, zobrazující i zahradu s lomem.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje (výřez)

Perspektivní plán vily prozrazuje dobře řešený členitý exteriérový prostor.

Výrazné se ale zdají být i prvky směřující ke geometrické moderně počátku století. Ty se odrážejí v členění fasády s úzkými okny, prosvětlujícími schodiště, a v posazení střechy.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Strop interiéru zpestřilo přiznané trámoví.

Vnější podobě domu odpovídalo i vybavení interiéru. Architekt vytvořil jednotné řešení interiéru s výrazným romantickým stylem. Obývací pokoj s trámovým stropem a krbem má skoro kompletně dochované zařízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám