Hlavní obsah

Vilová čtvrť v lázních Kyselka je plná architektonicky cenných staveb

Novinky, text: Lubomír Zeman, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lázních Kyselka se nachází i nezbytná vilová čtvrť s několika architektonicky zajímavými objekty. Celá lokalita bývala nazývána Villenviertel (Vilová čtvrť). Nachází se na levém břehu Ohře.

Foto: Jiří Podrazil

Stavby s adresou: Lázně Kyselka čp. 25, 26, 28 a 29

Článek

Dochovaný zastavovací plán, jehož autorem byl zřejmě Theodor Zenker, podává komplexní představu zamýšleného mohutného rozvoje celé lokality.

Na okraji lesa a staré cesty do Nové Kyselky (Rittersgrün) mělo být podle návrhu nové zástavby postaveno celkem devět vilových objektů. Z velkorysého projektu byly posléze realizovány čtyři vily.

Foto: Jiří Podrazil

Stavby jsou příkladem honosnějších předměstských vil.

V roce 1878 byla postavena první vila Bohemia, později sousední vila Hungaria a vila Austria. Jako poslední byla realizována vila Imperial.

Foto: Jiří Podrazil

Architekt navrhoval velká okna aby byl interiér maximálně prosvětlen.

Naproti za řekou vznikly u bývalého vodoléčebného ústavu ještě vily Felseck a Saxonia. Všechny vily jsou jednopatrové, umístěné směrem k vycházkové cestě kolem břehu řeky Ohře.

Foto: autorský tým Slavné vily Karlovarského kraje

Architekt stavby umístil na okraj lesa.

Vily sloužily k sezónnímu ubytování lázeňských hostů a zaměstnanců akciové společnosti Heinrich Mattoni.

V průvodcích se nabízelo ubytování ve vilách s kompletně zařízenou kuchyní pro delší pobyt i mimo lázeňskou léčebnou kúru, nebo na celou sezónu. U všech bylo zdůrazňováno, že mají prostorné lodžie s výhledem do lázeňského parku.

Foto: autorský tým Slavné vily Karlovarského kraje

Dobový snímek ilustruje zasazení staveb do krajiny.

Zahrádky před objekty měly drobné altánky s pergolami. Nejmohutnější a nejvelkolepější byla vila Imperial (čp. 29), postavená pro syna Heinricha Mattoniho - Leo Mattoniho, podle plánů vídeňského architekta Karla Häybecka. Po roce 1950 byly vily adaptovány pro účely zdravotního střediska, obvodního a zubního lékaře a mateřskou školu. Části vil i nadále sloužily k bydlení.

Přes veškeré další zásahy jsou objekty velmi hodnotnými příklady předměstských vil, dokládajícími uplatnění dobových architektonických vlivů v severozápadních Čechách, navíc spojené s tak význačnou postavou karlovarské historie, jakou byl Heinrich Mattoni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám