Hlavní obsah

Vila Zenker se pyšní luxusně rozsáhlou prosklenou lodžií

Novinky, text: Lubomír Zeman, Michael Rund, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samostatně stojící vila s obytným podkrovím a strmou střechou v městě Abertamy na první pohled zaujme velkou výraznou lodžií. K rekreaci slouží i prostor pod ní. Ten umožnil uživatelům trávit čas venku, ale pod střechou.

Foto: Jiří Podrazil, archivní materiály: autorský tým Slavné vily Karlovarského kraje

Vila s adresou: Abertamy, Hornická čp. 286

Článek

Strohá stavba s mohutnými vikýři je doplněna výraznou dlouhou prosklenou lodžií v patře. Tu vynášejí menší cihlové pilířky.

Obdélná okna stavby jsou dřevěná posuvná (tzv. americká), v přízemí pak jsou před okna osazeny dekorativní mříže.

Foto: Lubomír Zeman, Michael Rund, foto: Jiří Podrazil, archivní materiály: autorský tým Slavné vily Karlovarského kraje

Chloubou stavby se stala velkorysá lodžie.

Interiér je řešen opravdu velkolepě, za vstupním vestibulem se nachází hala se schodištěm do patra v duchu Raumplanu (prostorového plánu, který nabízel výškové a rozměrové řešení místností podle jejich funkce). Prostorové uspořádání i architektonické detaily odkazují zřetelně na školu Adolfa Loose.

Halu zkrášlil luxusní obklad

Hala je obložena hnědým mramorem v kombinaci se světlými mramory u parapetní zídky schodiště. Pod velkým trojkřídlým oknem haly jsou umístěny mramorové květinové truhlíky se skleníkem uprostřed (skleník má důmyslně řešené větrání s odtokovým žlábkem pro kondenzovanou vodu).

Foto: Jiří Podrazil, archivní materiály: autorský tým Slavné vily Karlovarského kraje

Halu krášlí mramorové obložení.

Vedle schodišťové haly je umístěna koupelna s posuvnými dveřmi, obložená růžovým mramorem s původním vybavením – vanou, vodovodní armaturou včetně kohoutků a dokonce i s originálním masážním koutem.

Dál je ve vile umístěna kuchyně s původním kachlovým sporákem a vestavěnými skříňkami (kredencí). Na kuchyň byla napojena velká jídelna s originální nábytkovou sestavou, kam bylo zabudováno i podávací okénko z kuchyně. V pracovně se zachovala dekorativně pojednaná svítidla.

Foto: Jiří Podrazil, archivní materiály: autorský tým Slavné vily Karlovarského kraje

Stavba má elegantní schodiště s jednoduchými prvky z kvalitního dřeva.

Vilu měl podle pamětníků stavět švýcarský architekt. Poté, co v roce 1959 vzniklo v Abertamech Lesnické odborné učiliště, bylo do vily umístěno jeho ředitelství. Díky vynikající úpravě vnitřní dispozice a množství unikátně zachovaných architektonických i umělecko-řemeslných prvků je zmiňovaný dům čp. 286 v Abertamech hodnotným objektem, který na území Karlovarského kraje prakticky nemá obdoby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám