Hlavní obsah

Vila ve španělském stylu, kde byste ji nečekali

Novinky, Jana Nesvadbová

Vietnam coby bývalá francouzská provincie není právě místem, kde by návštěvník čekal, že narazí na vilu postavenou ve španělském stylu. Přesně takovou ale naleznou turisté ve městě Da Lat v provincii Lam Dong.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kousek Španělska ve vietnamském Da LatuVideo: AP

 
Článek

Městu Da Lat se někdy také říká Malá Paříž, to kvůli množství domů, které v něm jako památka po francouzské nadvládě zůstaly. Vila nazvaná Phi Anh je dalším cizorodým prvkem v klasické vietnamské zástavbě. Nepatří ovšem mezi francouzské domy, je postavena ve stylu španělském.

Dům proslulý v zemi jako jedno z hnízdeček lásky posledního císaře Bao Daie - elegantní kamenná vila - byl postaven v roce 1928 pro francouzského železničního úředníka.

Pro odborníky na architekturu stavba ale zůstává důležitou ukázkou španělského stavebního stylu v zemi. Běžně ji proto nazývají prostě „španělský dům”.

„Jedním z největších rozdílů v porovnání s ostatními vilami ve městě je, že má větší střechu s mírnějším sklonem než francouzské,” řekl redaktorům agentury EFE Tran Cong Hoan, profesor architektury na univerzitě Yersin Dalat.

K dalším důležitým rysům stavby patří kostra z hrubě opracovaných kamenů, nízká výška, tvar komína a celkový unikátní vzhled stavby, doplňuje vietnamský profesor.

Zajímavostí, která nebývá obvyklá v jiných domech, je také místnost, která propojuje dvě chodby. Některé turistické příručky pak uvádějí, že styl vily je odvozen od tradičního baskického slohu, francouzský architekt Michel Berger tuto domněnku po prostudování několika fotografií domu rovněž potvrzuje.

„Sleduje styl art deco z období mezi léty 1925 až 1935, nikoli v jeho moderní verzi, ale spíše v jeho regionální podobě. Některé prvky pak mohou ukazovat směrem k domům inspirovaným baskickým slohem, speciálně štíty,” řekl Berger.

Pro běžné Vietnamce má ale největší význam historie vily spojená s posledním císařem. Ten ji totiž koupil v roce 1950 jako dar pro svou konkubínu a zároveň vzdálenou sestřenici Phi Anh. Její portréty, společně s císařovými, lze ostatně na stěnách objevit dodnes, vila v současné době slouží jako restaurace.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám