Hlavní obsah

Vila v Nebušicích nabízí dostatek soukromí i společenského prostoru

Novinky, Text: Přemysl Veverka, editace: Kristýna Křížová

Na samém začátku 21. století navrhl architekt Stanislav Fiala v Praze-Nebušicích působivou stavbu, která obyvatelům poskytla dostatek soukromého i společenského prostoru. V letních měsících při dobrém počasí se vila zdařile propojuje s okolním přírodním prostředím a tvoří s ním v zásadě jeden celek.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Stavba s adresou: Pod Starou školou 69, Praha 6 - Nebušice

Článek

Architekt Stanislav Fiala absolvoval České vysoké učení technické a Ateliér architektury na Akademii výtvarných umění v Praze. Jeho projekty vznikaly v architektonickém studiu D3A, kde dříve působil.

Podle Fialových návrhů byla v minimalistickém duchu realizována řada staveb, například továrna a sídlo firmy Sipral v Praze 10 nebo Golfclub Čertovo břemeno v jihočeské Alenině Lhotě.

Architekt dnes pracuje v ateliéru Fiala + Němec. V roce 2019 získal prestižní titul Architekt roku. Projekt vily v Nebušicích vznikl za spolupráce inženýrů Víta Mlázovského a Jiřího Václavů, spoluautorkou interiérů se stala architektka Daniela Polubědovová.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Fasádě dominuje cihloví, se kterým architekt vhodně sladil i ostatní architektonické prvky.

Vila je dvoupodlažní stavbou se zapuštěným přízemím. Od vstupu prochází hlavní, průhledná komunikační osa přes zádveří až do haly, odkud vedou dveře do všech prostor v přízemí. Tvoří je pracovna-kancelář, dílna, kotelna s prádelnou, tělocvična a sauna s hygienickým zázemím.

Halu lemují po pravé straně komory, po levé se táhne střední nosná zeď z pohledového zdiva. Podél ní vede schodiště do prvního patra, kde se rozkládá hlavní obytný prostor, oddělený od zahrady velkoplošně prosklenou stěnou.

Posuvné díly této stěny a velký přesah střechy umožňují, aby za dobrého počasí dům vytvořil se zahradou jeden celek.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Interiéru dominují přírodní tóny.

K západní straně vily přiléhá dlouhá, asi dva a půl metru široká terasa. Podél schodiště se za skleněnými stěnami nachází uzavřená kuchyně, která se ale dá propojit s jídelnou a obývacím pokojem.

V jídelně stojí krb, jenž pokračuje za skleněnou západní stěnou jako krb venkovní. Za střední nosnou zdí je přístupná řada pěti ložnic. Všechny mají vlastní hygienické zázemí a šatnu. Z ložnic se dá vyjít přímo na zahradu. Na západní a východní straně je dům zasypaný.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Interiérový prostor je velkorysý, nechybí proto prostorný jídelní stůl.

Do přízemních místností přichází světlo jen z jihu a severu, do nitra domu navíc střešním světlíkem nad schodištěm. Rovná střecha má rostlinnou pokrývku.

Vila byla projektována nejen jako „pokus poskládat z jednoduchých a levných materiálů mnohovrstevnatou a šťavnatou stavbu“, což jsou slova Stanislava Fialy, ale i tak, aby uspokojila potřeby stavebníkovy rodiny, tedy rodičů a tří dospělých dětí.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Nákres zachycuje vilu v celku.

První patro nabízí obyvatelům klasicky uzavřené soukromí, ale obsahuje i velký společný prostor. Přízemí bylo uzpůsobeno podnikatelské činnosti.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám