Hlavní obsah

Vila šéfa velké kutnohorské firmy byla novinami oceněna za vkusnost

Novinky, Text: Rostislav Švácha, editace: tnk

Stavebníkem působivé vily v Kutné Hoře byl zakladatel a šéf největší kutnohorské stavební firmy poslední třetiny 19. století a člen městské rady Čeněk Dajbych. Jeho rodinné sídlo Kutnohorské listy ocenily jako neobyčejně vkusnou stavbu. Tak tomu zůstalo dodnes. Nádherná vila vznikla mezi starými hradbami a valy, což jí dodalo na zajímavosti.

Foto: Jiří Podrazil, publikace Slavné vily Středočeského kraje

Vila s adresou: Česká 37, čp. 103, Kutná Hora

Článek

Dajbychův podnik dělal v Kutné Hoře náročné rekonstrukce katedrály sv. Barbory a Vlašského dvora. Pro svoji osobní reprezentaci a pro pohodlné ubytování své rodiny si Dajbych navrhl a v roce 1884 postavil vilu v České ulici, mezi zmíněnými starými hradbami a valy.

Fasády vily si nechal Dajbych vytvořit v novorenesančním stylu, který byl v té době u architektů hodně oblíbený.

Foto: Jiří Podrazil, zdroj publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Stavba působí útulným, ale reprezentativním dojmem.

Obě patra stavby měla skoro stejnou členitost, vítání hostů a společnému životu architektovy rodiny zřejmě sloužily honosně vyzdobené místnosti v přízemí.

Foto: Jiří Podrazil, publikace Slavné vily Středočeského kraje

Pohled na vilu na dobovém snímku.

Balkón nad vstupem nabízel krásný výhled na staré kutnohorské památky. Aby architekt dosáhl ještě působivějšího výhledu a aby u svého sídla vylepšil komfort, rozhodl se v roce 1898 přistavit k vile na její zahradní straně dvoupatrovou věž.

Foto: Jiří Podrazil, publikace Slavné vily Středočeského kraje

Hosté se mohli kochat pohledem do kraje z vyhlídkové věžičky.

Kromě nových kuchyní v přízemí a v prvním patře do věže umístil koupelny a záchody a korunoval ji kupolovou střechou s vyhlídkovou věžičkou.

Někdy v té době také doplnil zahradní průčelí motivem okna ve výklenku, připomínající oblíbené „bay windows“ anglické vilové architektury. Vilu v dalších letech užívali Dajbychovi potomci a dobře se o ni starali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám