Hlavní obsah
Díky citlivému přístupu nové přístavby původní vzhled nijak nepoškodily. Foto: Filip Dujardin

Vila s doškovou střechou díky citlivým přístavbám neutrpěla na své kráse

Elegantní bílou vilu s doškovou střechou si na pobřeží v holandském Nordwijku nechal v roce 1938 postavit majitel betonárny. Za desetiletí její existence se na ní podepsal slaný mořský vítr i zub času. Byla otlučená a oprýskaná a některé její místnosti začaly majitelům připadat malé. Rekonstrukce s jistými úpravami se stala nevyhnutelnou.

Díky citlivému přístupu nové přístavby původní vzhled nijak nepoškodily. Foto: Filip Dujardin
Vila s doškovou střechou díky citlivým přístavbám neutrpěla na své kráse

Prací se ujala holandská společnost Maxwan. Ke stávajícímu objektu vytvořila dvě přístavby, jimiž rozšířila na jedné straně obývák a z druhé strany pak kuchyň. Obývací pokoj získal nejen na prostoru, ale především se velice projasnil, protože jeho nové tři stěny jsou od země ke stropu prosklené.

Obývák se nyní díky přístavbě koupe v záplavě slunečního svitu a navíc svým majitelům umožňuje nádherný výhled daleko do zahrady.

Foto: Filip Dujardin

Zadní část domu směřující do zahrady s přístavbou obýváku.

Foto: Filip Dujardin

Navíc jestliže z původního obýváku nebylo pořádně vidět na zahradu, nyní se pohled obyvatel domu volně proplete mezi korunami stromů a zalétne dál, skrze zahradu až k moři.

Rozšířením přední části domu se kuchyně dočkala většího prostoru i bohatšího přísunu světla.

Foto: Filip Dujardin

Z kuchyně je možné vyjít rovnou ven z domu a dál na zahradu.

Foto: Filip Dujardin

Větší prostor a více jasu získala z druhé strany domu také kuchyň. Základem pro její přístavbu byl prefabrikovaný betonový blok, jehož barva možná kontrastuje s domem, ale dobře ladí s okolím.

Rozšířená kuchyně

Foto: Filip Dujardin

Kuchyňská přístavba má dvě části. Betonový blok, kterýk původní stavbě připojuje tzv. skleněná spára.

Foto: Filip Dujardin

Třetí, velice výraznou, změnou, k níž během rekonstrukce domu došlo, je nahrazení příkrého žebříku spojujícího dvě horní patra. Místo něj architekti nechali na zakázku vyrobit točité schodiště s laserem vyřezávanou balustrádou. Její vzor připomíná tříštící se vlny nebo krajku.

Balustráda nově vytvořeného schodiště může přípomínat krajku, anebo tříštící se vlny.

Foto: Filip Dujardin

Opravami prošlo i podkroví vily.

Foto: Filip Dujardin

Zbytek vily zůstal zachovaný ve své původní podobě.

Nákres úprav vily

Foto: Filip Dujardin

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků