Hlavní obsah

Vila Patriot je inspirována architekturou starých Řeků a Římanů

Novinky, Text: Zbyněk Černý, editace: tnk

Stavba s názvem Herzig, dnes pojmenovaná Patriot, patří mezi nejcharakterističtější příklady lázeňských vil inspirovaných palladiánskou architekturou benátského architekta Andrey Palladia. Vila v Mariánských Lázních se zachovala v dobrém stavu a inspiraci antikou nezapře ani dnes.

Foto: Jiří Podrazil a autorský tým Slavné vily Karlovarského kraje

Vila s adresou: Mariánské Lázně, Dusíkova 4, čp. 62

Článek

Majitel vily August Herzig byl jedním ze zakladatelů Mariánských Lázní. Místní rodák, který vystudoval ve Vídni všeobecné lékařství a chirurgii, pracoval od roku 1863 v lázeňském městě jako praktický lékař. Opakovaně byl zvolen starostou tohoto města. Za jeho úřadování se lázně hodně rozvíjely.

V roce 1869 se Herzig obrátil na mariánskolázeňského stavitele Friedricha Zicklera, aby mu vypracoval projekt vily v příkrém svahu u dnešní Anglické ulice.

Autor vily Friedrich Zickler patřil v šedesátých až osmdesátých letech 19. století k nejaktivnějším mariánskolázeňským stavitelům. K jeho nejvýznamnějším stavbám patří objekt městského divadla a pavilon Lesního pramene.

Foto: Jiří Podrazil a autorský tým Slavné vily Karlovarského kraje

Stavba dnes slouží jako restaurace.

Architektonické řešení, které Zickler stavebníkovi předložil, se inspirovalo architekturou typickou pro první polovinu 19. století.

Jednopatrovou vilu se suterénem rozvrhl stavitel s dominantním „chrámovým“ přístřeškem se sloupy s příkrými žlábky a pilíři s jónskými hlavicemi.

Foto: Jiří Podrazil a autorský tým Slavné vily Karlovarského kraje

Chloubou stavby jsou jónské sloupy.

Hlavním prostorem v interiéru byl reprezentativní sál, který se ale nezachoval, stejně jako původní prostorové rozvržení.

Ke konci 19. století získal budovu doktor Eduard Kraus, který si v prostorách vily zařídil institut s tělocvičnými přístroji pro švédskou gymnastiku.

Foto: Jiří Podrazil a autorský tým Slavné vily Karlovarského kraje

Interiéry vily prošly zdařilou rekonstrukcí.

Od roku 1937 byla vila využívaná jako Legionářský léčebný dům. Dnes je v nově rekonstruovaném objektu hotel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám