Hlavní obsah

Vila Otty Adama má důmyslně oddělené obytné zóny

Novinky, text: Jana Laubová, editace: tnk

Ředitel pletařské firmy Otto Adam si nechal postavit svou jihlavskou vilu architektem, který se inspiroval Raumplanem (nekonvenčním prostorovým plánem Adolfa Loose). Jednotlivé obytné zóny tak jsou odděleny, aby se navzájem nerušily, zároveň ale harmonicky propojují interiér.

Foto: Slavné vily kraje Vysočina

Vila s adresou: Jihlava, Vrchlického 12, čp. 2078 - 10, čp. 2079.

Článek

Když se Otto Adam rozhodl pro výstavbu nového rodinného sídla, žil v Jihlavě již přes dvacet let. Do města přišel z německého Frankenbergu na místo ředitele pletařské firmy.

Roku 1910 se spojil se svým švagrem Louisem Seidnerem, aby spolu založili firmu na pletené zboží Otto Adam & Louis Seidner. Podnik úspěšně prosperoval a překonal i hospodářskou krizi ve třicátých letech. Adam si proto nechal postavit vilu od moderně orientovaného architekta Walthera Sobotky.

Foto: Slavné vily kraje Vysočina

Architekt navrhl poměrně prostornou terasu pro odpočinek obyvatel vily.

Vila zůstala jedinou stavbou, kterou na našem území realizoval, a v Jihlavě představovala první projev protofunkcionalistických tendencí - objektivních užitných forem nezávislých na lidském vkusu.

Sobotka se inspiroval nápaditým prostorovým plánem slavného Adolfa Loose. Stavba má rozdílné výškové úrovně podlah a stropů. I zvenku svojí hladkou fasádou prozrazuje vliv Loosovy stylově čistě laděné architektury.

Foto: Slavné vily kraje Vysočina

Interiér vily byl zařízen střídmě a účelně.

Pro vnitřní vybavení doporučil architekt jihlavským klientům kvalitní materiály a osvědčené značky.

Později navrhl Sobotka pro téhož stavebníka na zahradě ještě dům s bytem a garáží pro domovníka.

Foto: Slavné vily kraje Vysočina

Vnitřní prostory stavby jsou řešeny velmi funkčně a chybí jim nadbytečný dekor.

Domy na Vrchlického ulici po celou válku zabíralo gestapo. Později po znárodnění užívalo vilu SNB a od roku 1960 mateřská škola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám