Hlavní obsah

Vila Josefa Fuchse je nenápadným, ale hodně prostorným domem

Novinky, Text: Radomíra Sedláková, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavebník a architekt Josef Fuchs si v Praze postavil střídmou funkcionalistickou vilu. Ta patří k raným a velmi čistým stavbám postaveným v tomto stylu a rozhodně stojí za pozornost. Jako by se v jejím osudu odrážel i osud jejího autora a majitele.

Foto: autorský tým publikace Slavné pražské vily

Vila s adresou: Na úbočí 7, čp. 1395, Praha 8-Libeň

Článek

Josef Fuchs byl žákem slavného architekta Josipa Plečnika na Umělecko průmyslové škole v Praze. Jako většina jeho kolegů byl ze začátku pod silným vlivem tradicionalismu svého učitele, ale nečekaně brzy se z tohoto vlivu dostal. Zaujal ho nastupující moderní styl.

Fuchs je spoluautorem Veletržního paláce

Na začátku dvacátých let se stal zaměstnancem nově vzniklých Pražských vzorkových veletrhů, ale jen na dva roky, pak se osamostatnil. Přesto byl v roce 1924 vyzván, aby se účastnil soutěže na areál veletržních paláců.

Jeho návrh s vnitřními dvoranami získal třetí cenu. Porota pak ale udělala nečekaný krok, do druhého kola vyzvala architekta Fuchse, aby pracoval společně s Oldřichem Tylem.

Tato dvojice soutěž definitivně vyhrála a právě její návrh byl realizován. Josef Fuchs ale vždy zůstal ve stínu slavnějšího a zřejmě charismatičtějšího Oldřicha Tyla.

Foto: autorský tým publikace Slavní pražské vily

Z vily je krásný výhled. Architekt proto volil velkorysý pásový balkon.

Svoji vilu Josef Fuchs projektoval v době dokončování Veletržního paláce. Ukázal na ní vyspělost svého funkcionalistického myšlení, které v sobě kromě racionálnosti mělo i výtvarnou poetičnost. Dům byl postaven na svažitém pozemku nad Prahou. Poměrně strmý sklon architekt využil k vytvoření co největšího obytného prostoru.

Na vile je možné obdivovat její dokonalé proporce a přesnost geometrického členění. V přízemí a v patře jsou dva téměř shodné velké byty s obývacími prostory, obrácenými na město, tedy k jihu.

K modernímu vybavení, kromě velkých oken, včetně rohových, a průběžného balkónu patří také skříňová příčka mezi obývacím pokojem a ložnicí, která šetří prostor a odlehčuje stavbu.

Foto: autorský tým publikace Slavní pražské vily

Fuchsova vila před rekonstrukcí.

Obě podlaží mohou fungovat úplně samostatně, jako dvě nezávislé bytové jednotky, ale stejně tak mohou být propojena v jeden velkorysý byt, ve kterém je možno vytvořit veliký slavnostní prostor.

A k němu lze zahrnout i to, co je na střeše - rozlehlou terasu a dvě místnosti, z nichž jedna byla navržena spíš jako maximálně prosklený altán. Díky svahu je i suterén určen k obývání.

Nechybí ani byt pro domovníka

Technické provozy jsou zasunuté do podzemí, jde o prádelnu a sklep. Nad zahradou je, s vlastní terasou, přímo propojenou do zahrady, další dvoupokojový byt a také prostor pro domovníka. Je to hodně velkorysý dům, který se ale navenek tváří skoro nenápadně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám