Hlavní obsah

Vila Hardtmuthových je postavena ve stylu architektury třetího baroka

Novinky, text: Milan Šilhan, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Složitá a členitá stavba postavená na základě inspirace barokním stylem sloužila jako reprezentativní sídlo. Vila Franze a Anny von Hardtmuth v Českých Budějovicích je bohatě zdobená zvnějšku i zevnitř. Interiéry krášlí barokizující mramorové krby i hodně dekorované štukové stropy.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

Vila zaujme krásnými reprezentativními balkóny.

Článek

V budějovické oblasti nejdřív vznikla vila Oliviera hraběte Lamezan-Salins, jednoho ze spolumajitelů podniku L. Hardtmuth. Deset let po jejím vzniku pak začalo v jejím sousedství vyrůstat sídlo dalšího ze spolumajitelů podniku. Vybudoval ho Franz von Hardtmuth a jeho manželka Anna, rozená von Rostoczil.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

Vila má adresu: U Zimního stadionu 1, České Budějovice.

Není jisté, kdo je autorem vily. Zdá se, že autorem projektu vily je pravděpodobně vídeňský architekt Arnold Goldberger, který na přelomu prvního a druhého desetiletí 20. století projektoval právě pro firmu L. Hardtmuth dělnickou kolonii.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

Stropy jsou dekorovány v novobarokním a novorokokovém duchu.

Stavba dokonale připomíná šlechtické sídlo první poloviny 18. století. Hlavní strana vily směřující do hlavní třídy je osově souměrná. Pod hlavní římsou má fasáda znak Hardtmuthů a Rostoczilů a připomíná tak šlechtický původ stavebníků.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

Ve vile inspirované šlechtickými sídly nesmí chybět honosný krb.

Ústřední prostor tvoří patrová anglická hala s ochozem v patře, která spojuje reprezentativní místnosti v přízemí se soukromými prostory v horním podlaží. Podoba interiérů přízemí se plně podřizuje reprezentační funkci. Hlavně v přízemí se dochovalo hodně z původní výzdoby.

Foto: autorský tým Slavné vily Jihočeského kraje

Dřevěné obložení dodává interiéru na eleganci.

Barokizující mramorové krby, tapety, dřevěná obložení stěn, to všechno dovoluje udělat si alespoň menší představu o bytové kultuře nejvyšších vrstev společnosti na konci rakousko-uherské monarchie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám