Hlavní obsah

Vila Gustava Fischera mladšího zaujme motivy lidového stavitelství

Novinky, Text: Jana Horváthová, editace: Kristýna Křížová

V Aši vznikla na přelomu století reprezentativní vila textilního továrníka Gustava Fischera juniora. Romanticky působící stavba je zasazena do rozlehlé zahrady a působí hodně členitě. Dekoruje ji mnoho výstupků, nevšední schodiště, nárožní věžice a balkony. Vila slouží jako dětský domov, ale vypadá jako stavba z fantasy románů.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Vila s adresou: Na Vrchu 26, čp. 1207, Aš

Článek

Návrh vily vytvořil na konci 19. století architekt Johann Köhler z Aše. Na této vile pro továrníka Fischera v projektu uplatnil motivy místního lidového stavitelství.

Budova je umístěna na západní straně pozemku v dostatečné vzdálenosti od ulice. Objekt nemá jasně určenou hlavní stranu, všechny jsou řešeny obdobným způsobem.

Je to dáno i tím, že hlavní vstup je netradičně umístěn na okoseném nároží. Vchod je zdůrazněn představeným kamenným schodištěm, které vzhledem ke svému tvaru a rozšiřující se spodní části působí dost dynamickým dojmem. Vstupní část je dále zdůrazněna v patře nasazeným balkonem a vysokou střechou.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Stavba má působivě řešenou a hodně členitou střechu.

Výstupky na vile jsou pravidelně rozmístěny na jižní, východní i západní straně vily. V rovině střechy jsou zakončeny trojúhelníkovými štíty s předsazeným dřevěným vyřezávaným rámováním.

Severovýchodnímu nároží vily dominuje věžice, jejíž poslední patro je tvořeno vyřezávaným dřevěným dekorem. Je ukončena vysokou strmou jehlancovou střechou.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Za pozornost stojí dekorativní stropy.

Základní plocha fasád je tvořena cihlovými obklady v pískovém odstínu. Ty jsou doplněny hrázděním, iluzivními trámy v omítce. Na ně navazuje dřevěné iluzivní hrázdění štítů.

Interiér krášlí štukové prvky stěn a stropů, kované zábradlí kamenného schodiště, keramická podlaha s dekorativním motivem a řezbou zdobené interiérové dveře.

Vnitřní dispozice vily byla řešena celkem tradičně. V suterénu byly umístěny sklepy a ostatní obslužné místnosti, v přízemí byly z ústředního komunikačního koridoru přístupny jednotlivé pokoje (kuchyně, jídelna, salon a obývací pokoj), v patře se pak nacházely jednotlivé ložnice, pokoj pro hosty a koupelna, podkroví sloužilo pro obsluhu a jako úložné prostory. V domě byly dvě toalety, které byly přístupné ze schodiště.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám