Hlavní obsah

Víceúčelový nábytek má vtip a šetří prostor

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedačka, která poslouží jako boxovací pytel. Skříň, do níž dáme věci a zároveň nahradí žebřiny. Sedák a buben v jednom. Kousků víceúčelového nábytku je na trhu málo. Lidé o nich často ani nevědí, ale když na ně narazí, zatouží po nich.

Článek

Víceúčelový nábytek šetří prostor a má vtip. Bývá dílem designérů. Jednotlivé kousky však často zůstávají jen prototypem. Firem, které by se ujaly jejich sériové výroby, není mnoho.

Multifunkční nábytek se tak většinou vyrábí na zakázku. Tomu odpovídá také jeho cena, i když někdy naopak příjemně překvapí. Přesvědčit se o tom můžeme na různých výstavách nábytku, na nichž je dobré se po originálních kouscích poohlédnout.

Zdraví především

Podobný počin se povedl např. italskému výrobci nábytku, společnosti Campeggi, v čele s německým designérem Tobiasem Fränzelem. Unikátní pohovka při zvednutí opěradla slouží jako sportovní přístroj Kick boxer. Cena prototypů často není určena.

Podobnou úlohu zastanou sedací vaky vyrobené bez pevné vnitřní konstrukce. Jsou vyplněné antialergenními polystyrenovými kuličkami, které se přesouvají podle zátěže. Vak se tvaruje podle pohybu těla. Tlakem na kuličky se prokrví tkáň. Sedací vak může mít tvar ovoce nebo závodního automobilu, např. značka Wegett vyrobí sedací vak podle přání zákazníka za maloobchodní cenu. Klasický vak stojí kolem 3000 Kč.

Pro hračičky a umělce

Dnes už nikoho nepřekvapí, že koupelnové zrcadlo je zároveň skříňkou nebo že pod postelí mohou být úložné zásuvky.

Někteří návrháři a výrobci jdou ještě dál, a tak se můžeme těšit i z topných těles, které jsou lavičkou, zrcadlem nebo moderním obrazem. V takovém případě však zaplatíme 100 000 Kč a více. Podobně jsou na tom vynálezy typu masážní vany se zabudovanou televizí od firmy Jacuzzi nebo hudební sofa designéra Giongkuna Wuqiongkuna.

Ne vždy ale musíme kvůli originálním kouskům dlouho šetřit.

Sedák a buben v jednom zvaný Drumben je patentovaný český vynález. K jeho výrobě je zapotřebí recyklovaný vrstvený papír a rezonanční překližka. Přitom unese až 200 kg. Drumbeny jednotlivých velikostí se dají stahovat do sebe, takže ve větším počtu nezabírají mnoho místa. Nejen děti uvítají, že se na ně dá bubnovat a že si jejich vzhled dotvoří malbou samy. Jeden Drumben stojí od 400 Kč výše podle velikosti. Poslouží také jako úložný prostor, ovšem chceme-li, aby bubnoval, musí být prázdný.

Dražším špásem je cestovní kufr Benno. Za 9000 Kč ale zároveň zastane roli moderní skříňky.

Lenoška Fatboy avenue, kterou si poskládáme jako puzzle, může mít tvar kvádru, kruhu, sinusoidy. Jednotlivé kousky váží kolem 5 kg a jsou k dostání od 6650Kč výše podle typu stavebního kvádru.

Chytře řešený prostor

Návrháři soutěží v tom, jak získat co nejvíce úložného prostoru v jednom kusu nábytku. Setkáváme se tak se dvěma až třemi židlemi v jedné, se stolkem, který lze rozložit na několik odkládacích ploch, anebo se stolem, pod jehož deskou jsou umístěné zásuvky jako v případě výrobku Treasury table od návrhářky Lucie Koldové.

Takzvané hnízdové stolky lze sestavovat podle nálady do tvaru stěn s policemi nebo libovolně stavět do prostoru. Uplatnění nachází tento nábytek v dětských pokojích, mateřských školkách nebo v kancelářských halách.

Paravan Jack umí být obývací stěnou se skříňkami a poličkami. Jeho cena je nastavována individuálně podle počtu objednaných dílů. Standardní set šesti dílů se čtyřmi nohami stojí kolem 11 000 Kč.

Na zakázku vznikají víceúčelové stoly jako v případě výrobku Twin o rozměrech 122x76x95 cm. Stojí kolem 6000 Kč. Lze ho použít jako přebalovací pult, stůl a police. Výjimkou není ani šikovné řešení postele v patře, která má pod sebou PC koutek, skříň a knihovnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemství moserovských obřích číší

Znalci tvrdí, že pro poháry na ušlechtilé nápoje platí totéž co pro housle. Zahrát se dá na všechny, ale jen pár z nich bude skutečně mistrovských. A právě...

Trezor by měl být v každé domácnosti

Trezor vybíráme na míru, důležité jsou naše prostorové možnosti a také to, co vše potřebujeme uložit. Trezor nepořizujeme na pár let, proto jeho koupi důkladně...

Výběr článků

Načítám