Hlavní obsah

Vestavěná skříň se hodí do každého prostoru, stačí trocha fantazie

Právo, Karolina Černá

Vestavěnou skříní získáme úložný prostor a přehlednější interiér. Zvolíme-li dveře s dekorem, stane se skříň výrazným designovým doplňkem.

Foto: G SERVIS

Vestavěná skříň v ložnici jako součást celé stěny s lůžkem. Skříňky se otevírají dotykem.

Článek

Místo pro ni nalezneme v podkroví pod šikminou střechy, hodí se i pod schodiště, do niky vzniklé přestavbou nebo do nevyužitého rohu.

Cena vestavěné skříně se odvíjí od jejích rozměrů, zvoleného materiálu korpusu, konstrukce, rámů, typu a výplně dveří, náročnosti vnitřního uspořádání. Nejjednodušší a malorozměrové moduly stojí kolem 4000 Kč.

Samostatný výběr

Někteří výrobci na svých webových stránkách nabízejí 3D konfigurátory, díky nimž seskládáme nabízené moduly skříně podle vlastní potřeby (moduly s policemi, zásuvkami, věšáky).

Máme-li samostatnou místnost pro šatnu, postačí nám vkusné otevřené regály.

Foto: J. A. P.

Celoskleněná varianta posuvných dveří s dekorem pro zakrytí šatny působí esteticky.

Vybereme materiál, typ dveří, rám a zašleme objednávku s orientačními rozměry, s požadavky na vnitřní vybavení, případně sdělením, co chceme do skříně ukládat. Nebo prodejnu navštívíme osobně poté, co jsme si domluvili schůzku.

Foto: INDECO

Vestavěná skříň nemusí být celá pokrytá dveřmi, odkrytá část působí živě.

Přes web i v prodejně získáme kalkulaci poptávky včetně vizualizace. Technik z firmy pak u nás doma vše přeměří, provede konečnou kalkulaci a připraví smlouvu.

Smlouva má obsahovat předběžný termín vyhotovení a instalace u zákazníka. Výroba trvá podle rozsahu zakázky 1–4 týdny.

Foto: TRACHEA

Předsíňová vestavěná skříň s posuvnými dveřmi s dřevodekorem.

Nábytek instaluje montážní skupina, která by po sobě měla uklidit zbytky materiálu a obaly. Na nábytek se vztahuje zákonná záruka 24 měsíců, na pojezdová kolečka posuvných dveří 60 měsíců.

Materiály korpusu a výplně

Laminovaná dřevotříska je k dostání v různých kvalitách, od nejlevnější kategorie po lamino s vysokým leskem, tzv. Thermopal. Ptejme se proto na vlastnosti a tvarovou stálost materiálu. Materiál by měl ladit s ostatním vybavením bytu.

Foto: NADOP

V nice pod schodištěm je praktická atypická předsíňová skříň.

Pro lamino, nabízející širokou škálu dekorů a povrchových úprav, není problém napodobit jakýkoli vzhled, proto patří mezi nejvyužívanější, zároveň je také nejlevnější. Korpus i výplň lze vyrobit také z dřevotřískové desky potažené dýhou nejrůznějších dřevin. Dýhované desky se dodávají nelakované, povrchové ošetření závisí na přání zákazníka.

Pro moderní interiéry je vhodné barevné lakované sklo (lacobel, matelac, lacomat), z cenových důvodů volené většinou pouze pro výplň dveří. Můžeme na něj umístit vlastní dekorační motivy a fotografie nebo využít nabídky motivů od výrobce.

Foto: IKEA

Samostojné vestavěné regály bez dvířek jsou většinou v šatně fungující jako samostatná místnost.

Kazetové, žaluziové a mřížové výplety v rámech se používají místo dveří v rustikálních interiérech. Děrované desky, např. locateli, se používají pro odvětrání dveří vestavěného botníku.

Vestavěné skříni z lehčích materiálů postačí hliníková konstrukce, masiv vyžaduje ocelovou. Madla korespondují s designem skříně. Dveře s výrazným dekorem madla obvykle postrádají, otevíráme je dotykem.

Způsoby otvírání

Posuvné dveře jsou jednotlivě okovány do rámů a pohybují se na kolečkách ve vodicích kolejnicích. Pojezdy by měly být z kvalitního kování, aby zvládly časté používání. Dveře posuvné po dolní kolejnici ji zatěžují zejména u podlahy, zatímco volnější horní kolejnice vyrovnají nerovnoběžnost podlahy a stropu.

Pro velmi široká dveřní křídla jsou vhodná zdvojená pojezdová kolečka. Posuvné závěsné dveře vyžadují rovnou podlahu ideálně rovnoběžnou se stropem. Váhu dveří nese horní kolejnice upevněná ke stropu nebo ke stěně. Dveře posuvné po podlaze oceníme u skříní v podkroví, je-li šířka šikmé části dveří menší než 1/3 jejich šířky.

Foto: NADOP

V hluboké skříni se uplatní výsuvné police s drátěnými koši, v menších hloubkách se osvědčí sklopné tyče.

Otvíravé dveře volíme v případě, máme-li dostatek prostoru před skříní. Existují ale také otvíravé dveře, jejichž křídla se po otevření zasunou do bočního korpusu.

Skládací dveře odkrývají celý prostor skříně najednou, složí se k jejím stranám. Prostor před skříní však nevyžadují tak velký jako dveře otvíravé. Některé typy lze sklopené posouvat zleva doprava. Hodí se do rohových skříní.

Vnitřek skříně

Hluboké skříni (min. od 65 cm) svědčí kvůli rychlé orientaci výsuvné police, výklopné systémy, zásuvky s tlumeným dojezdem a výklopy s přepážkami.

Oděvy jsou řazeny za sebou z boku. Pro uložení drobných věcí (kravaty, šátky) se hodí závěsné výsuvy, výsuvný rám s držáky na kalhoty nebo kabelky.

Foto: NADOP

Mělké skříně bývají řešeny horizontálně bez svislých stojek. Košile a saka zavěšujeme nikoli na hloubku skříně, ale šířku vymezeného prostoru. V menší hloubce se proto uplatní např. sklopné šatní tyče.

Prostor v délce rozdělíme policovými kontejnery pro drobnější věci.

Rozměry skříně

Výška posuvných dveří do skříně je limitována výškou rámu 275 cm. Vyšší prostory se řeší individuálně, např. formou nástavců. Vestavěná skříň obvykle sahá až do stropu kvůli maximálnímu využití prostoru.

Šířka skříně není limitována. Musíme myslet na nosnost šatních tyčí a nepodepřených polic. Jejich maximální délka by neměla přesahovat 1 m. Hloubka je minimálně 65 cm při vybavení klasickou šatní tyčí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Posuvné dveře zaberou 10 cm z celkové hloubky vestavěné skříně. Je-li hloubka vestavěné skříně menší než 60 cm, doporučují se dveře otevírací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám