Hlavní obsah

Venkovské stavení v moderním pojetí nabízí majitelům velkorysý prostor k žití

Současné venkovské obydlí může mít množství podob. Zdařilá realizace spojuje respekt k tradiční venkovské architektuře s využitím moderních materiálů a technologií, které poskytují zdravé, příjemné a zároveň energeticky úsporné vnitřní prostředí. Dům se sedlovou střechou, postavený ve východoslovenských Raslavicích, právě takový je.

Foto: archiv Velux (7x)

Na sedlové střeše jsou umístěny solární panely v blízkosti střešních oken.

Článek

Když se mladý manželský pár před třemi lety pustil do stavby rodinného domu, měl jasnou vizi: stavba s jednoduchými liniemi a tradičním tvarem, která svým obyvatelům nabídne pohodlné bydlení s dostatkem denního světla v prostoru s užitnou plochou téměř dvou set metrů čtverečních.

Velký pozemek v menší obci na sever od východoslovenského Prešova byl zárukou dostatečného soukromí, proto projekt v maximálně možné míře dům otevřel do okolní zahrady.

Foto: archiv Velux

Stavba využívá jednoduché linie a sedlovou střechu s důrazem na kvalitu použitých stavebních materiálů.

Jednoduchá obdélníková stavba má tradiční siluetu se strmou sedlovou střechou, celkový design je však střízlivý a moderní. Na přízemí, zvýrazněném šedým nátěrem venkovní omítky a šedým břidlicovým obkladem fasády, spočívá podkroví se zářivě bělostnými omítkami a střechou z kovových šablon antracitové barvy.

Jednoduchému tvaru stavby odpovídá jednoduchý přehledný půdorys. V přízemí rodina s malým synkem tráví společný čas v obývacím pokoji, na který navazuje jídelní kout a kuchyně. Společenskou zónu prosvětlují dvě velkoformátové posuvné prosklené plochy, kterými se dá vyjít ven.

Foto: archiv Velux

Velkoformátové prosklené plochy v přízemí otevírají interiér do zahrady.

Západní stranu domu lemuje terasa, která je stíněna přesahujícím horním podlažím. Tam se nacházejí ložnice, pracovna a dětský pokoj, nechybí prostorná rodinná koupelna.

Interiér plný světla

V interiéru dominuje bílá barva, použitá na stěnách. Umocňuje prosvětlení obytného prostoru a dává vyniknout nábytkovým solitérům, které dodávají domu osobitý ráz.

Moderní interiér majitelé doplnili věcmi, k nimž je pojí osobní vztah. Podlahy jsou laděny do neutrálních barev – do přízemí majitelé zvolili šedou velkoformátovou keramickou dlažbu, do podkroví kouřový dub. Jeho výraznou kresbu zjemňuje šedavý nádech.

Foto: archiv Velux

Bílá barva na stěnách umocňuje prosvětlení obytného prostoru a dává vyniknout nábytkovým solitérům, jako je lavice po babičce.

Logickou volbou do prostoru podkroví byla střešní okna. V pracovně jsou dokonce umístěna dvě, aby byla během dne rovnoměrně osvětlena celá plocha místnosti. Další dvě střešní okna našla uplatnění v koupelně, kde zabezpečují rychlé odvětrávání vlhkého vzduchu po koupeli.

„Použili jsme bezúdržbová bílá okna s polyuretanovou ochrannou vrstvou a dřevěným jádrem, která jsou určena pro prostory s větší vlhkostí,“ vysvětluje majitel domu.

Foto: archiv Velux

Dva světlovody na chodbě doplňují dvě svítidla se stejným designem. LED žárovky jsou zabudované i ve světlovodech, obyvatelům domu jsou k dispozici čtyři zdroje světla. Smyslem je, aby během dne, večer i v noci byla dostatečně prosvícena celá chodba.

Střešní okna během celého dne dodávají interiéru přirozené světlo, pokud je ho příliš, obyvatelé stáhnou rolety. V létě chrání interiér před přehříváním venkovní žaluzie.

Magické světlovody

Investoři chtěli maximálně prosvětlený celý interiér. Nejde jen o estetiku či módní trendy. Lékařské studie dlouhodobě potvrzují blahodárný účinek denního světla – vede ke zlepšení nálady a výkonnosti obyvatel domu.

Hledali způsob, jak přivést světlo i do chodby, kde nebylo možné umístit střešní ani fasádní okna, a objevili světlovody.

Foto: archiv Velux

Elegantní difuzor světlovodu v designu EdgeGlow s čirým pásem skla na boční straně poskytuje lepší rozptýlení denního světla.

„Tato pro mě předtím neznámá možnost prosvětlení chodby denním světlem se mi velmi zalíbila,“ vzpomíná majitel domu.

„I když je venku pošmourno, máme v chodbě dostatek denního světla a není třeba svítit přes den.“

Dobrá investice

Dům je zděný z keramických tvárnic, kvalitně zateplený a opatřen okny s dobrými tepelně izolačními vlastnostmi. Kvalitní stavební materiály zajistily objektu vynikající energetickou bilanci.

Foto: archiv Velux

Speciální bezúdržbová bílá střešní okna s polyuretanovou ochrannou vrstvou a dřevěným jádrem majitelé umístili do koupelny.

„Dům má dostatečně silnou tepelnou izolaci, na ohřev vody používáme solární panely. Hledali jsme nejlepší užitné vlastnosti bez ohledu na cenu,“ uvádí majitel domu.

Dobře investované peníze se jim vracejí v podobě nízkých nákladů na topení během zimního období.

 Jitka Pálková, více na www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 120 m2

Užitná plocha: 200 m2

Konstrukce: zděná stavba na betonové základové desce, vnější kontaktní zateplení, dřevěný krov, prosklené plochy a okna dřevěná s izolačními dvojskly, střešní okna dřevěná s polyuretanovým povrchem, u fasádních oken předokenní žaluzie na el. pohon

Vytápění: ústřední teplovodní, solární panely pro ohřev teplé užitkové vody

Autor: Mgr. art. Ján Kohút

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám