Hlavní obsah

Venkovní osvětlení zpestří noc na zahradě

Právo, Karolina Černá

Se správnými exteriérovými svítidly vytvoříme na zahradě, terase, u bazénu nebo jezírka příjemnou atmosféru i po setmění. Odborníci ale říkají, že máme při jejich výběru postupovat uvážlivě.

Foto: Hornbach

LED diody zapuštěné do samolepicího pásku tvoří tzv. LED pásek. Je ohebný, instalujeme ho i do méně přístupných míst doma nebo na zahradě. Philips Hue Lightstrip Outdoor v délce 5 m za 3390 Kč.

Článek

Přímé nebo nepřímé světlo, jeho intenzita a barvy, rozmístění, úspornost energie i bezpečná elektroinstalace – to vše jsou kritéria, která zohledníme při výběru a realizaci osvětlení v okolí domu. Zvážíme také, aby nerušilo naše sousedy.

Podél zahradních cest instalujeme sloupková světla, lucerny s klasickými či LED svíčkami, případně hořící louče. Skleněné LED kameny vytvoří stylovou atmosféru u jezírka i mezi rostlinami, bodové reflektory nasvítí zákoutí, na něž chceme upozornit, a barevné koule vykouzlí zajímavé světelné efekty u bazénu.

Nad stůl na terase zavěsíme světelné řetězy, lampiony, které vypadají efektně i ve větvích stromů. Rafinovanost a praktičnost nabízejí vodotěsné LED pásky, použijeme je jako světelné lišty na terase nebo zabudované v cestách či v okrajích schodišťových stupňů.

Foto: Hornbach

Vestavné LED venkovní bodové osvětlení Techmar Corfu má síťové napájení. Výkon světelného zdroje 3 W. Cena 890 KČ.

Solární svítidla v podobě zvířat nebo kamenů slouží spíše jako dekorace, obvykle jsou z nerezu, mosazi, keramiky. Zakoupit můžeme i světelný nábytek, květináče a další doplňky.

„Zahradní světlo je však nutné vybírat velmi uvážlivě. Zamezte tomu, aby ho bylo příliš mnoho. Unavuje to oči, a navíc kontury zahradních prostor ztrácejí na efektu,“ upozorňuje Zlatko Slebodník, specialista na osvětlení z Hornbachu.

Stupeň krytí počasí

Rozmarům počasí podřídíme výběr vhodné elektroinstalace. Do venkovního prostředí jsou určena elektrická zařízení, vypínače a zásuvky se stupněm ochrany značeným IP 44.

Vytvořte dětem na zahradě zábavný svět

Tipy a trendy

„Díky tomuto krytí, které ochrání vypínač i zásuvku proti stékající vodě způsobené deštěm či sněhem, je možné elektroinstalaci umístit i na terasy nebo balkony,“ říká Marek Beneda, obchodně technický poradce společnosti Obzor Zlín, výrobce domovních vypínačů a zásuvek.

Při instalaci svítidla do země je již nutné IP 65, do jezírka pod hladinu vody IP 67. IP kód vyjadřuje odolnost proti vniknutí cizího tělesa a vody (kapalin).

Svit a pohyblivé čidlo

Praktickým doplňkem k zahradnímu osvětlení je pohybové čidlo. Sepne se automaticky, jakmile vkročíme na zahradu či terasu a zároveň nám může dodat pocit bezpečí.

„Senzor pohybového čidla zachycuje pohyb v daném okruhu, na který reaguje sepnutím osvětlení na určitou dobu. Detektory mají velký dosah od 8 do 20 m a úhel záchytu 180°, u stropních čidel je úhel až 360°,“ vysvětluje Marek Beneda.

Foto: Philips

Minimalistické stojanové svítidlo Bustan z hliníku vyzařuje rozptýlené studené bílé LED světlo. Hodí se k osvětlení cest nebo teras. Cena od 1859 Kč.

Zabezpečte okna, dveře i chytré spotřebiče

Tipy a trendy

Pokud by se tedy v blízkosti domu pohyboval nezvaný návštěvník, sousedé by jej mohli zpozorovat a následně kontaktovat nás nebo policii. Klasická PIR (= pasivní infračervená) čidla spínají pouze, když zaregistrují pohyb, v případě pohybového detektoru s akustickým senzorem se světlo sepne nejen kvůli zaznamenání tělesné aktivity, ale také zvuku.

U takového čidla můžeme večer sedět bez většího pohybu a pouze mluvit – světlo nezhasne.

Anketa

Jsou podle vás na zahradě noční světla zapotřebí?
Ano, je to velmi praktické.
67,1 %
Mohou se hodit...
14 %
Netuším.
1,6 %
Asi spíš ne...
2,1 %
Ne, zbytečně to ruší.
15,2 %
Celkem hlasovalo 1161 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám