Hlavní obsah

Velikonoční pestré dekorace s nádechem jara

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svátky jara jsou skvělou příležitostí, jak po šedivé zimě rozveselit domov barevnými dekoracemi. Že naše invence každý rok končí u malovaných kraslic? Tak se letos pořádně rozhlédneme po inspiraci. Právě Velikonoce jsou jedinečnou příležitostí pro obměnu venkovní i vnitřní výzdoby.

Foto: LUXURY TABLE

Stylový velký talíř na vajíčka (1250 Kč) ze série Marifleur Spring od Villeroy & Boch. Stačí přidat naklíčenou řeřichu, porcelánové zajíce (470 Kč) a velikonoční výzdoba nebude mít chybu.

Článek

Inspirace je všude kolem nás, čerpat můžeme z venkovských tradic i z přírody. Velikonoční ozdoby mohou být originální, moderní, kreativní a roztomilé.

Možností je mnoho, použít se dají barevné dekorace i osvědčené nápady na pečení.

Foto: IKEA

Svátky jara přivítáme kyticí barevných řezaných květin, které na stole vyniknou v jednoduché skleněné váze (od 9 Kč).

Svůj příbytek můžeme rozveselit dekorativními textiliemi, zajíčky nebo kuřátky. Necháme se svést lákavými mini zákusky a užijeme si chvíle plné radosti a fantazie.

Foto: EGLO

Velikonoční náladu si můžeme vytvořit i v exteriéru ozdobnými venkovními světly na sluneční energii (kytka 289 Kč a slepice 431 Kč).

Příjemná atmosféra

Originální výzdobu na poslední chvíli vykouzlíme docela snadno. Stačí zajít na krátkou procházku, natrhat větvičky břízy, jívy nebo zlatého deště a svázat hezkou jarní kytici, která zkrášlí náš byt.

Vhodnou dekorací na velikonoční stůl jsou živé květiny.

Foto: TCHIBO

Skleněná velikonoční vajíčka (sada 6 kusů za 299 Kč) se stužkami k zavěšení. Tři lesklá a tři matná vajíčka fialové, růžové a stříbrné barvy s dekorem. Velikost každého vajíčka je 7 cm.

Nezapomínáme ani na praktické a veselé prostírání s pestrobarevnými ubrousky.

Foto: IKEA

Ubrus (290 Kč) a servírovací talíře (199 Kč/kus) z velikonoční série Paskynda, která mj. obsahuje i prostírání, stojánky na vajíčka, hrnky, utěrky, zástěry.

Při slavnostní snídani můžeme uvařené vajíčko posadit do stylového kalíšku.

Máme-li hezký dřevěný stůl, můžeme místo ubrusu použít jen prostírání v jarních barvách.

Foto: WWW.ALMARA-SHOP.CZ

Velikonoce jsou symbolem jarního probuzení přírody, proto by na svátečním stole neměly chybět originální dekorace v podobě ošatky s vejci, králíčky a osením značky Clayre & Eef (od 35 Kč).

V obchodech najdeme nepřeberné množství látek, velikonočních dekorací, dřevěných i plyšových doplňků, dekoračních kraslic i stylového nádobí.

Foto: TCHIBO

Patrový podnos (299 Kč) na dekorativní servírování košíčků, muffinů, dortíčků a jiných drobných zákusků, který ozdobí naši tabuli nejen na Velikonoce. Má tři úrovně o celkové výšce 26 cm. V nabídce je v bílé barvě.

Jarní dekorace

K dekorování se hodí věnce spletené z proutí a listí, mísy s rašícím osením ozdobené řezanými nebo hrnkovými květinami, větvičky a mech, na složitější dekorace použijeme aranžovací hmotu.

Foto: WWW.FLER.CZ

Přírodní věneček z vaječných skořápek a peří značky Flowers and More (321 Kč) působí dokonale křehce.

K dozdobení poslouží oblíbené vaječné skořápky či peříčka, i když na zápich do osení postačí malá pomlázka, vajíčka bílá, barvená i jinak ozdobená.

Foto: WWW.ALMARA-SHOP.CZ

Závěsný věneček s obrázkem košíku s vajíčky (90 Kč) značky Clayre & Eef, který perfektně ozdobí kliku na dveřích, na okně, úchytku na skříni nebo jakýkoli závěsný program.

Ze skořápek se mohou stát mini květináčky, do nichž vysejeme např. semena pšenice, petrželky, pažitky, řeřichy, trávy, ale i čočku, fazolky mungo nebo hrášek. Také z nich můžeme vytvořit velikonoční svícny.

Foto: TCHIBO

Velikonoční vajíčka do interiéru, (12 kusů za 249 Kč) se stužkami k zavěšení. Jsou plastová s decentními třpytkami, zelené, žluté a růžové barvy. Dají se využít k výrobě originálního velikonočního věnce.

Na stůl patří cukroví a čokoládové figurky v podobě velikonočních vajíček, beránků nebo zajíčků.

Neměli by chybět pečení beránci, také upečené mazance nebo věnečky velikonočního líta.

Velikonoční týden

Také označovaný jako svatý nebo pašijový je významné období roku, kdy si připomínáme poslední týden Ježíšova života, smrti i vzkříšení.

Foto: WWW.FLER.CZ

Velikonoční dekorace Jana Maiksnara (990 Kč), vypadá jako rozkvetlá jarní louka zamotaná do tvaru 3D dutého quillingového vajíčka s pampeliškami.

Začíná Květnou nedělí, pokračuje Modrým (někde Žlutým) pondělím, Šedivým úterým, Škaredou středou, Zeleným čtvrtkem, Velkým pátkem, Bílou sobotou, končí Velikonoční nedělí a Červeným pondělím.

Škaredá středa (nebo také sazometná) — tento den se vymetaly komíny. Podle lidové pověry se lidé neměli mračit (v tento den se Jidáš mračil na Ježíše).

Zelený čtvrtek — jedla se zelená strava, aby lidé byli celý rok zdraví.

Naposledy se rozeznívají kostelní zvony, které „odlétají do Říma“ a utichají až do neděle. Místo nich nastupují řehtačky, klapačky a hrkačky.

Velký pátek, den Kristova ukřižování – je spojován s magickými silami. V tento den se nemělo nic půjčovat, nemělo se pracovat se zemí — rýt, kopat, okopávat ani prát prádlo.

Bílá sobota — během dne se nekonají žádné obřady ani mše. Končí postní doba. Chlapci naposledy chodí s hrkačkami. Pečou se velikonoční beránci a mazance.

Velikonoční neděle — slavnost Zmrtvýchvstání Páně, největší slavnost křesťanského církevního roku.

Velikonoční pondělí — koledníci přicházejí s pomlázkou a koledami, za „omlazení“ žen a dívek ve stavení dostávají jako výslužku zpravidla vajíčka, v některých krajích zdobí v každém navštíveném stavení pomlázku barevnou stuhou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám