Hlavní obsah

Ve finále prestižní architektonické soutěže RIBA je už jen šest staveb

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O nejvyšší architektonické vyznamenání od Královského institutu britských architektů „2013 RIBA Stirling Prize” bojuje už jen šest výjimečných staveb. Mezi nimi jsou moderní obytné komplexy i zrekonstruované ruiny někdejšího hradu.

Foto: RIBA

Rodinné domky v Harlowu zaujaly svou jednoduchostí.

Článek

Pět architektonických děl ze šesti finálových je od architektů, kteří zatím toto ocenění nezískali. Je to pro ně úspěch, v soutěži totiž bylo zastoupeno například i dílo od proslulé architektky pocházející z Iráku Zahy Hadid, která v předchozích ročnících dostala cenu hned dvakrát za sebou.

Vyhraje stavba, která bude mít vynikající design a význam na vývoj architektury a zastavěné prostředí. Šanci mají letos v únoru dokončené domky v Harlowu od Alison Brooks Architects, které zvyšují laťku kvalitní architektury v předměstských sídlištích.

Foto: RIBA

Architekti volili střídmé přírodní barvy a snažili se maximálně využít volného prostoru.

Ve finále se ocitl i prostorný bytový komplex od londýnského ateliéru Hawkins/Brown a studia Egret Wests s vnitřní plochou 27 928 m². Stavba zachovává charakter původního betonu a obsahuje řadové apartmány.

Zářivé barevné panely mají pastelové tóny a v interiérech je jen minimum příček. Byty tak působí světlým a optimistickým dojmem.

Foto: Daniel Hopkinson, Peter Bennett

Bytový komplex s názvem Park Hill.

Jedním z nejzajímavějších projektů od Witherford Watson Mann Architects je rekreační dům vzniklý z trosek hradu z 12. století. Jde o nový odvážný postoj k obnově nevyužité památky a zajímavé využití nefunkční ruiny.

Foto: J. Miller, Landmark Trust

Hrad Astley byl cilivě zrekonstruován.

Ve finále je i povznášející duchovní prostor od architektonického studia Niall Maclaughlin s typicky britským zpracováním. Detailně vypracovaná kamenná fasáda a odolné dřevo v interiéru poskytují jeden z nejlepších příkladů řemeslné kvality.

Foto: RIBA

Kaple biskupa krále Edwarda.

Nový, velmi živý veřejný prostor od Grafton architects v Limericku zase vznikl pečlivou konstrukcí a umístěním nových budov. Dramatické a jednoduché stavby vznikly v omezeném a skromném rozpočtu.

Foto: Denis Gilbert

Fakulta medicíny a koleje v irském Limericku.

Ve finále je i gigantická stavba od Heneghan Peng Architects. Velké návštěvnické centrum slouží i jako prostor k setkávání a obsahuje tak i kavárny. Vnitřní prostor vznikl z betonové konstrukce s řadou světlíků a volných prosklených prostor, které umožňují nechat přirozené světlo vstoupit hluboko do středu budovy.

Foto: Hufton+Crow

Do nejlepší šestky se probojovala i velká zvýšená silnice.

"RIBA Stirling Prize se uděluje budově, která je největším příspěvkem k evoluci architektury. Nikde není zapotřebí více čerstvého myšlení než v oblasti bydlení. Velká Británie je poškozena špatnou kvalitou domů, ve kterých lidé nechtějí žít, ale nemají  jinou možnost, takže jsem potěšena, že v letošním užším výběru soutěže jsou i dva úžasné a velmi originální bytové projekty," sdělila Angela Brady, prezidentka RIBA.

Porotci navštíví všech šest staveb, aby do 26. září vybrali vítěze, který bude ohlášen v Central Saint Martins na King Cross. Roli bude hrát i schopnost stavby zaujmout a potěšit obyvatele a návštěvníky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám