Hlavní obsah

Vánoční ubrus umocní slavnostní atmosféru

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostřený stůl je symbolem útulného domova, což platí několikanásobně pro období Vánoc. A ke slavnostnímu stolu patří i sváteční ubrus.

Foto: Ikea (2x)

Lněný ubrus ze série Winter (240 x 145 cm/499 Kč) v šedobílém provedení se zimní tematikou je vhodný na stoly pro 4-6 lidí.

Článek

Ubrusy jsou nejen estetickým doplňkem stolu, ale také chrání stůl před poškozením nebo ušpiněním.

Jiný ubrus používáme pro všední dny, jiný ve svátek. Materiál, barvy a rozměry musí ctít konkrétní situaci.

Foto: Forbyt

Vyšívaný oválný běhoun s tematikou zasněžených chaloupek v šedém provedení. Rozměr 40 x 90 cm, nebo 35 x 160 cm, cena od 169 do 279 Kč.

Nabídka kvalitních ubrusů lněných, bavlněných, krajkových, vyšívaných, s potiskem či teflonových s nešpinivou úpravou je naštěstí rozmanitá.

Vybíráme vánoční ubrus

Sváteční ubrusy doplňují základní, nejčastěji bavlněný ubrus. Jsou k dostání i v menších rozměrech, aby pokrývaly střed stolu a mohly vyniknout na jednobarevném bavlněném podkladu.

Foto: Luxury Table

Vánoční luxusní ubrus Megeve (170 x 310 cm/8070 Kč) díky speciální technologii nemá šanci se ušpinit, je synonymem kvality, luxusu a tradic.

Ke slavnostním příležitostem používáme pouze textilní ubrusy a ubrousky. Hodí se klasické materiály jako třeba len a damašek. Ale i varianta tón v tónu, kde si můžeme dovolit i větší aranžmá.

Zvolený ubrus nám při prostírání stolu určuje styl výzdoby. Neodmyslitelně sem patří správné rozložení talířů, skla, příborů, ubrousků a nejrůznějších doplňků, jako jsou např. svícny nebo květiny.

Foto: Decodoma

Vyšívané ubrusy s motivem vánočních zvonečků dokonale podtrhnou sváteční atmosféru na našem stole. Ubrus je k dostání ve dvou velikostech. Praní na 40 °C. Materiál: 100% polyester. Rozměr 40 x 90 cm, za 229 Kč.

Raději nepoužíváme hodně rozdílné barvy podkladového a středového svátečního ubrusu. Ten může být výraznější a může ležet na jednobarevném podkladu.

Podkladový ubrus většinou volíme ve slavnostním bílém provedení s přesahem hran stolu o zhruba 25 cm. Nezáleží, zda je krajkový či damaškový, ale má vytvářet pozadí pro dostatečně výrazný sváteční ubrus.

Pohrajte si s barvami a tvary

Platí, že tmavší barva ubrusu místnost utlumí, zatímco světlejší ji rozzáří. Hodně záleží na stylu, vybavení a celkovém pojetí místnosti. Ale s koncem roku jde o slavnostně prostřený stůl.

Foto: Tavola Perugina

Lněný ubrus z kolekce Anfora (od 3547 Kč) s lemem zakončeným drobnou ažurou.

V moderním interiéru dáme přednost jednoduššímu prostření stolu, takže zvolíme středový běhoun.

Stylový interiér naopak snese vyšívané či damaškové ubrusy po babičce, které doladíme menším ubrusem s vánočním motivem. Ale jde to i naopak.

Foto: Matějovský

Tradiční sváteční motivy ubrusu Vito (120 x 140 cm/295 Kč), který je vyroben ze 100% polyesteru a opatřen nešpinivou a vodoodpudivou úpravou.

Zvolíme-li jako podklad ubrus s vánočními symboly, pak necháme vyniknout jednobarevný středový ubrus či běhoun.

Zajímavý efekt vznikne, když na kulatý stůl položíme středový ubrus čtvercový nebo na hranatý stůl položíme ubrus nakoso.

Jaké volit rozměry?

Záleží vždy na konkrétní situaci. Při slavnostních příležitostech by měl ubrus přesahovat hrany výrazněji. Při štědrovečerním stolování v jídelně má ubrus působit jako dekorace.

Foto: Ikea

Běhoun ze série Winter (45 x 140 cm/149 Kč) ze směsi bavlny a lnu, který kombinuje jemnost bavlny s leskem a pevností lnu.

Ubrus má v ideálním případě přesahovat hrany stolu o 25 cm. U klasických stolů v ostatních pokojích je praktičtější ubrus menších rozměrů, ale sváteční bavlněné ubrusy mají mít vždy větší rozměry. S takovými ubrusy zacházíme opatrně, jako s luxusním doplňkem.

Prostírání jako třešnička na dortu

Díky bohaté nabídce můžeme volit nejrůznější typy prostírání, ať už jde o materiály, barvy, vzory i originální motivy.

Pro dosažení harmonického sladění s ubrusem je důležité zkombinovat prostírání s barvou ubrusu. Výhodné jsou ucelené sady prostírání, které obsahují ubrus, látkové ubrousky, jídelní prostírání, kroužky na ubrousky apod.

Foto: Matějovský

Vánoční prostírání (35 x 45 cm/89 Kč) pro dokonalou sváteční atmosféru, je vyrobeno z PVC Frontlit, které stačí otřít vlhkou houbičkou se saponátem.

V případě Vánoc převažují u prostírání klasické barvy - červené, zelené, zlaté, stříbrné a jejich kombinace. Při výběru sázíme nejen na kvalitu, ale také na individuální styl, i když klasické prostírání z módy nikdy nevyjde. Dobře prostřený stůl je výsledkem umění kombinovat barvy i materiály.

Údržba ubrusu

Při praní se řídíme symboly, které jsou na látce vyznačeny. Nepoužíváme příliš mnoho aviváže, jinak na ubrusu mohou zůstat šedé skvrny. Při odstřeďování je vhodné snížit otáčky. Ubrusy žehlíme nejlépe za vlhka, jde to snadněji. Lépe se žehlí ubrusy naškrobené.

Foto: Home&design

Běhoun v šedém provedení s lesní tematikou ze 100% bavlny. Rozměr 160 x 45 cm. Cena 207 Kč.

Pravidla pro výběr

Podkladový ubrus má přesahovat vždy okraj stolu o 20 až 30 cm.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Chceme-li pokrýt celý stůl, vybíráme ubrus podle tvaru stolu - kulatý, obdélníkový, čtvercový nebo oválný. V opačném případě použijeme jen menší středový ubrus nebo běhoun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám