Hlavní obsah

V útulném bytě mají rodiče klid na práci a dcera spoustu místa na hraní

Nový domov zařízený v moderním stylu, umožňující občasnou práci z domu a zároveň nabízející malé dceři spoustu místa ke hrám, to si přál manželský pár vytvořit ze svého bytu ve čtvrti Jardins v São Paulu. Jejich sny vyplnili architekti z tamního ateliéru C2HA Arquitetos. Interiér láká svou útulností a spoustou přírodních materiálů.

Foto: Gisele Rampazzová

Ústředním prvkem domácnosti je cihlová zeď v obývacím pokoji.

Článek

Příjemně rozlehlý byt s užitnou plochou 180 čtverečních metrů si manželé přáli proměnit v domov, kde jim bude nejenom příjemně, ale kde budou mít také klid na příležitostnou práci z domova a především, kde bude mít spoustu místa ke hrám jejich malá dcerka.

Prioritou projektu tedy bylo vytvoření jak pracovny pro dospělé, tak samostatné herny pro dítě, kde by mohlo řádit bez omezení.

Rustikální atmosféra

Architekti Ivan Cassola, Fernanda Castilhová a Rafael Haiashida se s ohledem na zelený charakter městské čtvrti rozhodli zvolit rustikální paletu materiálů a barev pro zařízení tohoto domova.

V obývacím pokoji a kuchyni lze tak objevit keramickou dlažbu imitující vzhled lité betonové podlahy a cementové stěrky na stěnách v kuchyni a koupelně.

Mladý pár si přál praktický a pohodlný byt, dostal mátový bonbonek

Tipy a trendy

Ústředním prvkem, který neujde pozornosti žádné z návštěv, je pak cihlová zeď v obývacím pokoji za televizí. S ní jako by rozmlouval v dialogu konferenční stolek vyrobený z jediného kusu mohutného kmene stromu...

Foto: Gisele Rampazzová

V obývacím pokoji je i jídelní zóna.

V interiéru je pak použita spousta dalších prvků ze dřev, které doplňují materiály jako bavlna či len na nábytku značek Clami, Prototype a ArboREAL.

Architekti zvolili roky ověřenou barevnou paletu založenou na kombinaci přirozených, přírodních barev, jako je krémová, světle hnědá, šedá a bílá. Byt díky tomu působí velmi světle, odlehčeně a uvolněně.

Dřevěné panely dodávají bytu na zajímavosti a plní i důležité funkce

Tipy a trendy

Kam s klimatizací

Jistým oříškem se ukázala instalace klimatizace, jejíž dvě venkovní jednotky nakonec architekti ukryli na balkoně. Ten je totiž hodně úzký, a tak moc možností k většímu využívání neposkytuje.

Aby technika zbytečně nepřitahovala pozornost dcerky majitelů, zamaskovali její přítomnost spoustou květin.

Foto: Gisele Rampazzová

Ložnice dcery majitelů

Velkou zajímavostí v kontextu jihoamerického stylu zařizování domácností je v tomto bytě vztah kuchyně a obývacího pokoje, v němž je vyčleněna i prostorná jídelní zóna.

Zatímco jedním z typických rysů pro jihoamerické domácnosti bývá výrazné oddělení kuchyně a společenské zóny, v tomto bytě je kuchyň oddělena od obýváku posuvnými dveřmi.

Černá, bílá a oblé linie. Tak vypadá domov pro rodinu, jež si přála vystoupit z komfortní zóny

Tipy a trendy

Majitelé se tak mohou rozhodnout, kdy chtějí kuchyň s ostatními místnostmi propojit, a kdy je chtějí od sebe oddělit.

Hra světel a se světly

Architekti při zařizování nepočítali pouze s přítomností denního světla, ale také vytvořili pro každou místnost několik scénářů umělého osvětlení, aby bylo možné vybrat si mezi atmosférou vhodnou pro práci, pro odpočinek atd.

V obývacím pokoji pak navíc vytvořili osvětlovací lišty, v nichž lze jednotlivá LED svítidla libovolně posouvat a osvětlovat tak různá místa podle aktuální potřeby nebo podle uspořádání nábytku či dekorativních předmětů, které mají vyniknout.

Anketa

Máte doma také hernu nebo pracovnu?
Ano, obojí
11,8 %
Jen hernu
3,8 %
Jen pracovnu
18,9 %
Ani jedno
65,5 %
Celkem hlasovalo 2131 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám